"Atentie, se inchid usile! Urmeaza statia Piata Imobiliara". Noua magistrala de metrou Drumul Taberei - Pantelimon va avea un impact major asupra potentialului de dezvoltare a zonelor pe care urmeaza sa le deserveasca. Valoarea apartamentelor din preajma viitoarelor statii se va aprecia cu circa 10%-15%. Unul dintre cele mai aglomerate cartiere ale Bucurestiului, Drumul Taberei, privat de metrou de regimul Ceausescu pentru ca a fost construit de Gheorghe Gheorghiu-Dej, s-a dezvoltat ca zona eminamente rezidentiala. Chiar daca are atuurile zonelor verzi si mai linistite, accesul dificil spre centrul Capitalei face ca acest cartier sa fie ocolit de noi dezvoltari imobiliare, scrie Capital.

business reportFoto: Colaj foto

In articolul "Petrom a castigat un miliard de euro pe Bursa de la inceputul anului", ZF scrie: "Cu cateva luni inainte ca statul sa vanda 9,84% din companie pe Bursa, actiunile Petrom au depasit pragul de 0,4 lei". Integral in Ziarul Financiar.

E vinovat Severin? Care sunt diferentele intre lobby, advocacy si trafic de influenta. Cine are dreptate in scandalul "Adrian Severin si falsii lobby-sti", declansat de Sunday Times? Dincolo de orice aspecte, trebuie sa stim inainte ce inseamna lobby si cum se manifesta. DailyBusiness.ro trateaza tema fara pretentia de a imparti dreptatea in cazul europarlamentarului roman, acest lucru fiind apanajul organelor judiciare.

Trebuie aici facuta o separatie intre lobby si advocacy. Lobby reprezinta influentarea legislatiei, in timp ce advocacy reprezinta punerea in dezbatere a unei idei, dezbaterea si cautarea de solutii. Traficul de influenta presupune mituirea factorului de decizie pentru obtinerea rezultatului, scrie Daily Business.

Perioada de gratie de cinci ani pentru firmele cu datorii. De trei ori mai multe firme decat anul trecut vor putea beneficia de esalonarea datoriilor catre stat daca pot dovedi ca au comenzi in derulare si nu sunt in insolventa. Daca au comenzi si se confrunta cu dificultati financiare, dar nu este declansata procedura de insolventa sau dizolvare, companiile isi vor esalona cu dobanzi mai mici si fara penalitati datoriile catre stat. Procedura, stipulata prin ordonanta de guvern, se aplica la modul transparent, pentru al treilea an consecutiv, dupa ce in 2009 au beneficiat de aceste facilitati 400 de firme, iar anul trecut aproximativ 7.000, scrie Romania Libera.

Cum "l-a tepuit" miliardarul american Donald Trump pe Gaddafi. Miliardarul american Donald Trump, care continua sa flirteze cu ideea de a candida pentru presedintia SUA, se lauda ca i-a dat "teapa" liderului libian Moammer Gaddafi intr-o afacere imobiliara din trecut. In emisiunea Fox News Monday, Trump a spus ca este mai experimentat decat orice republican din cercul prezidential cand vine vorba despre relatii cu lideri si demnitari straini. "Le vand proprietati imobiliare pentru sume imense de bani. Vreau sa spun ca m-am targuit cu toata lumea", scrie Capital.

Premiera: Airbus si Tarom dezvolta o fabrica de bio-kerosen in Romania. Constructorul de aeronave Airbus si Tarom (Transporturile Aeriene Romane), impreuna cu un consortiu de parteneri, au pus bazele unuia dintre primele proiecte la nivel european destinate infiintarii unor unitati de productie si procesare de biocombustibili pentru transportul aerian (bio-kerosen). Proiectul, a carui centru va fi in Romania, are drept obiectiv furnizarea de biocombustibil extras din camelina (planta folosita in mod curent in industrie pentru semintele ei bogate in ulei), ca alternativa regenerabila, sustenabila, la combustibilul traditional folosit in transportul aerian, scrie Romania Libera.

Topul telefoanelor care intra in Romania in aceasta primavara. Dupa evenimentele majore ale industriei de la inceputul anului, CES, Mobile World Congress si CeBIT, principalii trei operatori mobili din Romania au decis cu ce telefoane ne vor delecta in prima parte a lui 2011.Fiecare dintre cei 3 operatori a anuntat cate 6 smartphone-uri de top, in total 17 noi telefoane inteligente - o oferta mai mult decat bogata. Integral in ITplay.ro.

1,8 milioane de masini mai vechi de 10 ani circula pe soselele din Romania. Ultimele date privind parcul auto din Romania releva ca, in prezent, sunt inmatriculate aproape 1,8 milioane masini mai vechi de zece ani, situatie care impune continuarea programului "Rabla" de casare a autovehiculelor uzate, a declarat, luni, ministrul Mediului, Laszlo Borbely. "Am primit cifrele de anul trecut si vreau sa va spun ca si pentru mine a fost o surpriza: in momentul de fata, in Romania, sunt inmatriculate aproape 1,8 milioane de masini cu peste zece ani vechime, deci avem de casat masini. Evident, dintre acestea sunt unele care sunt intr-o situatie destul de buna, dar iata ca avem totusi un parc de masini destul de invechit care trebuie sa il innoim", a spus Borbely, citat de Gandul.

In articolul "Seful gigantului Honeywell a venit sa ceara ajutor de stat", ZF scrie: "David Cote, presedinte si CEO al grupului industrial american Honeywell, a venit ieri personal in Romania pentru a discuta cu autoritatile de la Bucuresti acordarea unui ajutor de stat pentru un proiect de investitie de circa 100 mil. euro, care ar putea ajunge insa chiar la 200 mil". Integral in Ziarul Financiar.

Care sunt companiile de la BVB cu un PER mai mic de 10. Companiile farmaceutice de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt cel mai bine evaluate dupa indicatorul PER (pret raportat la profit pe actiune), potrivit unei analize realizate de firma de brokeraj BT Securities. Valoarea medie a indicatorului PER pe sectorul companiilor farmaceutice este de 16,08, cel mai mic dintre toate sectoarele de la Bursa, acesta fiind urmat de sectorul materiilor prime si de sectorul financiar, care au PER-uri de 16,62 si, respectiv, 16,84. La nivelul intregii piete, indicatorul PER ajunge la 25,01, scrie EconomicTimes.ro.

Topul mondial al celor mai valoroase branduri. Google a devenit cea mai valoroasa marca din lume in acest an. Pentru prima data, Coca-Cola nu se regaseste pe primele zece pozitii ale clasamentului. Companiile americane continua sa domine topul celor mai valoroase branduri. Din primele zece locuri, noua sunt ocupate de marci din Statele Unite ale Americii. Firma de consultanta Brand Finance, liderul mondial in evaluarea valorii unei marci, a publicat ieri topul "Brand Finance Global 500", iar rezultatele au adus cateva surprize. Lantul de magazine Wal-Mart din SUA si-a pierdut suprematia si nu mai este cel mai valoros brand din lume. In locul sau a venit gigantul Google, in urcare cu o pozitie fata de anul trecut. Valoarea acestei marci a ajuns in 2011 la 44,29 miliarde de dolari, cu 8,1 miliarde de dolari mai mult fata de anul trecut, potrivit clasamentului, scrie Adevarul.

Romania, liderul zonei la fuziuni si achizitii.Vezi topul celor mai mari tranzactii. Romania a inregistrat cele mai multe tranzactii M&A dintre tarile din Europa Centrala si de Est in 2010. Desi piata a suferit o scadere anul trecut, tara noastra a reusit sa ia fata unor tari ca Polonia, Cehia sau Ungaria, potrivit unui raport Ernst & Young. Piata romaneasca de fuziuni si achizitii a scazut de la 3,5 miliarde dolari in 2009, la 3 miliarde de dolari in 2010, potrivit estimarilor E&Y. De asemenea, numarul tranzactiilor a scazut cu 5%, de la 112 in 2009 la 106, scrie Money.ro.

Arhitect sef Sectorul 3: Preturile apartamentelor vechi vor scadea cu inca 30% in urmatorul an. Preturile apartamentelor din blocurile construite inainte de 1989 in Bucuresti vor scadea cu peste 30% pana in primavara anului viitor, mai mult decat in cazul apartamentelor noi, unde reducerile vor fi de mai mica amploare, a declarat Stefan Dumitrascu, arhitect sef al Sectorului 3. "Pretul de executie, in Bucuresti, pentru un metru patrat standard de apartament se situeaza undeva intre 450 si 500 de euro. In cazul in care se ia in considerare si valoarea terenului pe care se construiesc aceste apartamente, un pret fara profit pe metrul patrat de apartament ar fi undeva la 600 de euro. Ce este peste aceasta suma poate fi considerat profit al dezvoltatorului", a spus Dumitrascu, citat de Gandul.

Exportul de frigidere a inghetat la portile Libiei.Efectele razboiului asupra economiei romanesti. Schimbarea regimului ar putea duce la recuperarea mai rapida a creantelor Romaniei. Intre timp, multe firme au inghetat activitatea in statul nord-african. Conflictul din Libia ar putea deschide o mica portita in recuperarea creantelor pe care companiile romanesti le-au adunat inca din timpul regimului comunist. Totusi va fi nevoie de o perioada de linistire a apelor, dupa instaurarea unui nou regim democrat. Situatia datoriilor pe care Libia le avea de achitat Romaniei a fost, de altfel, unul dintre subiectele pe care presedintele Traian Basescu a vrut sa le discute la intalnirea din 2006 cu liderul libian Muammar Gaddafi, scrie EVZ.

Romania exporta din plin, companiile romanesti nu. In luna ianuarie, livrarile externe s-au majorat cu 48% fata de aceeasi luna a anului anterior. Majoritatea exporturilor au fost realizate de companiile straine prezente in tara noastra, nu de companii autohtone. Estimarile Institutului National de Statistica (INS) pentru luna ianuarie 2011 indica o crestere puternica a exporturilor romanesti comparativ cu luna ianuarie 2010. Astfel, potrivit INS, exporturile au crescut cu 47,8% la valori exprimate in euro, ceea ce reprezinta un record de crestere lunara. Ritmul de crestere a exporturilor a fost de aproximativ 28% in anul 2010, mai mare decat cel obtinut inaintea crizei si printre cele mai mari niveluri inregistrate dupa anii '90, exceptie facand doar anii 1994 si 1995, scrie Financiarul.

UE pune o talpa chinezariilor din piata placilor ceramice. Taxe provizorii intre 35% si 73% din valoarea produselor. Dupa o ancheta care a durat circa doi ani si a pornit ca urmare a reclamatiilor facute de producatorii europeni, UE a decis aplicarea unor taxe anti-dumping provizorii la placile ceramice originare din China, incepand cu 17 martie anul curent. Motivul e lesne de identificat. Pe piata autohtona, de exemplu, aproximativ un sfert din vanzarile de placi ceramice implica produse aduse din China la preturi mai mici cu pana la 50% decat cele care pot fi practicate de europeni, scrie Business Cover.

Valentin Ionescu, BVB: "Nu sunt chiar multumit de lichiditatea tranzactiilor FP". Pe ultima suta de metri la redactarea Bugetului pentru 2011, conducerea Bursei de Valori Bucuresti sta cu ochii pe tranzactiile cu actiuni "Fondul Proprietatea", constienta ca profitul pe care BVB l-ar putea obtine anul acesta depinde in mare parte de valoarea schimburilor cu titlurile FP. Conducerea BVB va prezenta Bugetul de Venituri si Cheltuieli in Adunarea Generala de la finele lunii aprilie, cand va fi supus aprobarii actionarilor, scrie Bursa.ro.

Constructorul cu frunza vrea in fata la eco-socialele lui Udrea. Elena Udrea cauta parteneriate cu investitori pentru constructia megaproiectului din Ghencea. Andrew Prelea ar vrea sa participe la proiectele eco-sociale ale ministrului Udrea. Logoul firmei sale este chiar frunza din brandul turistic al Romaniei. Oamenii din minister stiu asta, dar nu sunt deranjati. Au discutat doar despre locuinte. Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a lansat cu mare fast eco-cartierul Ghencea ce va avea 10.000 de locuinte, spunand ca "va fi un concept total nou in Romania. Avem de-a face cu un eco-cartier, care va folosi tehnologii si materiale de constructii ecologice, precum si surse de energie alternativa", scrie ministrul pe blogul personal, potrivit Money.ro.