In articolul "De ce reincep investitiile in retail: comertul romanesc va creste cu peste 60% in zece ani", Ziarul Financiar scrie: "Romania este piata europeana cu cea mai puternica crestere a pietei de retail in ultimii zece ani, de 123% in intervalul 2000-2010, iar consultantii apreciaza ca potentialul pietei este in continuare printre cele mai mari, comparabil doar cu cel al Bulgariei, Poloniei si al tarilor baltice (Estonia, Letonia, Lituania). Valoarea pietei de retail din Romania, estimata la 22 mld. euro in 2010, va creste cu 62% in urmatorii zece ani, in timp pe ce in tari precum Portugalia, Spania, Italia sau Grecia avansul va fi de doar aproximativ 10%, potrivit unui studiu al firmei Oxford Economics, citat intr-un raport al firmei de consultanta imobiliara King Sturge". Integral in ZF.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Plaza Centers va incepe anul viitor, in Romania, 5 mall-uri evaluate la 229 mil. euro. Compania cu capital israelian Plaza Centers, dezvoltatorul proiectului Casa Radio din Bucuresti, vrea sa demareze lucrarile de constructie la cinci noi mall-uri in 2012, insa se confrunta cu probleme in atragerea finantarii necesare dezvoltarii. Loturile de teren pe care vor fi ridicate centrele comerciale au fost evaluate la peste 56 mil. euro, iar proiectele vor valora peste 229,4 mil. euro dupa finalizare, potrivit raportului financiar al companiei. Dezvoltatorul are securizate loturi de teren in Timisoara, Iasi, Slatina, Hunedoara, Targu Mures si Constanta. In afara de Iasi, unde constructia este programata pentru anul 2013, restul au ca data de incepere a lucrarilor anul viitor. Valoarea de piata, dupa finalizarea constructiei celor sase proiecte, a fost stabilita la peste 343 mil. euro, scrie Capital.ro.

Riscam investitii de 5 miliarde euro in energia eoliana. Potentialii investitori in energia verde nu indraznesc sa-si demareze proiectele in domeniu, pentru ca nu au incredere in cadrul legislativ actual, sustin reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini (CIS). Acestia au subliniat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca desi in 2008 a fost aprobata legea care defineste cadrul de stimulente pentru investitiile in acest sector, autoritatile de la Bruxelles nu au fost notificate cu privire la textul res-pectivei legi. In consecinta, legea nu este aplicata, domeniul energiei regenerabile functionand in cadrul unei legislatii vechi din 2004. In aceste conditii, investitorii isi amana planurile de dezvoltare a capacitatilor de productie, anunta Bursa.ro.

Exclusiv : Miliardarul Niculae construieste cea mai inalta cladire din Romania la Orhideea. Omul de afaceri vrea ca, langa Carrefour Orhideea, sa construiasca un ansamblu imobiliar de 25 de milioane de euro care sa contina doua blocuri de birouri de 32 de etaje. Terenul pe care InterAgro il detine in cadrul actualei Galaxy Tobacco, fost Tutunul Romanesc va fi transformat intr-un complex imobiliar. Care va contine doua turnuri gemene de birouri de 32 de etaje si mai multe blocuri de locuit dupa cum spune Ioan Niculae proprietarul InterAgro. "Ne apucam acum cand e mai ieftin de construit. Vom avea cladiri de birouri, spatii de locuit, un hotel si un spital privat. Constructia va fi pe cele 7 hectare pe care le detinem la Tututnul Romanesc, langa Carrefour Orhideea, in ceea ce e noul centru comercial si financiar al Bucurestiului", a declarat, pentru Money.ro, omul de afaceri.

De ce e bine ca economia Romaniei nu depinde de Germania. Germania este economia-locomotiva a Europei. Acesta este un lucru cunoscut si acceptat de toata lumea, influenta asupra directiei in care merge Uniunea Europeana fiind incontestabila. Dar asa cum exista efecte pozitive atunci cand economia Germaniei merge bine exista si influente negative. Iar aici nu vorbim doar de cazul in care nemtii ar intra in recesiune, ci si de cazul in care cresterea economica a Germaniei incetineste. Iar situatia din prezent indica tocmai o asemenea incetinire a cresterii PIB-ului german in urmatorii doi ani, adica 2011 si 2012. Citigroup Global Markets a incercat sa vada cat de mare va influenta incetinirii Germaniei asupra economiilor din Europa Centrala si de Est, unde ordinul de marime este mult diferit de cel din Vest, iar problemele au efecte mult mai mari in PIB-urile unor tari precum Romania, scrie Business Cover.

In articolul "Certinvest lanseaza primul fond de investitii in arta. Investitia minima este de 5.000 de euro", Ziarul Financiar scrie: "Certinvest, cel mai mare administrator independent de active, isi propune sa stranga 5 milioane de euro de la investitorii bogati pentru primul fond de investitii in arta din Romania, mizand pe un randament anual de peste 15%, calculat in euro. Fondul este in curs de autorizare la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si urmeaza sa fie lansat peste doua saptamani. El va functiona ca un instrument inchis de investitii care va controla doua societati care vor face achizitiile operelor de arta". Integral in ZF.ro.

Piratii diplomelor: hotul neprins, absolvent cinstit. Sanctiunile din noua lege a educatiei, dar si folosirea la scara mai larga a softurilor anticopiat au facut viata grea zecilor de site-uri care comercializeaza lucrari de diploma. Insa industria plagiatului nu moare. Doar se repliaza. "Pot realiza o lucrare originala, de 50 de pagini plus cuprins, bibliografie si anexe la pretul de 500 de lei. Aveti garantia calitatii si originalitatii textului, deci implicit nota va fi buna. Tariful este un pic mai mare decat ce intalniti pe net, pentru ca eu nu copiez, scriu de la zero, ma documentez in biblioteca si la institute de specialitate, fac treaba serioasa, ca pe vremuri", spune zambind Diana S., proprietarul unuia dintre zecile de site-uri care comercializeaza lucrari de diploma pentru licenta si de disertatie pentru masterat sau, culmea, chiar si pentru doctorat. In vederea realizarii acestui articol am contactat o buna parte din administratorii site-urilor cu acest tip de activitate, iar tarifele cerute pentru aceeasi lucrare (de 50 de pagini, pe o tema banala din sfera filologiei) au variat intre 50 si 1.500 de lei, anunta Capital.ro.

Audi A9 - intai coupe si cabrio, apoi sportback. Incep sa se inmulteasca zvonurile referitoare la viitorul varf de gama de la Audi, A9. Initial s-a vorbit doar despre un coupe cu 4 usi, in genul Mercedes CLS. Acum, presa auto europeana sustine ca A9 va fi un coupe cu doua usi, care va avea si versiune descoperita. Dupa reteta deja aplicata in cazul A5, mai apoi isi va face aparitia si versiunea Sportback, cu cinci usi. Cat despre platforma tehnica, aceasta va fi folosita impreuna cu viitorul Lamborghini Estoque, dar si cu Porsche Panamera sau cu viitorul Bentley Continental GT. Va fi, de fapt, o versiune derivata din platforma noii limuzine A8. Prin urmare, A9 va folosi motorizari de pe A8, dar va primi de la bun inceput si un nou V8, de 4,0 litri, informeaza 24auto.ro.

Cum ar putea ramane mici dobanzile la "Prima casa". Unele banci care vor sa participe la relansarea programului spun ca garantia oferita de stat si ipoteca asupra imobilului cumparat sunt suficiente pentru ca dobanzile sa ramana neschimbate. Odata cu ideea relansarii programului "Prima casa", intr-o forma in care bancile sa imparta cu statul riscul asociat acestor credite, au aparut si primele opinii potrivit carora dobanzile imprumuturilor vor creste, din cauza ca bancile isi asuma un risc mai mare. Ideea imparte insa bancherii in doua tabere si ridica multe semne de intrebare. Programul "Prima casa" ar putea continua prin eliberarea a jumatate din garantiile deja alocate de stat prin Fond in cadrul primelor trei faze ale programului, a spus, pentru EVZ, Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Bancile sunt dispuse sa suporte in proportie de 50% riscul asociat creditelor "Prima casa" deja acordate, care este suportat acum in totalitate de stat, scrie EVZ.

Latifundiarii Romaniei care au primit cele mai mari subventii agricole din 2010: in ce investesc milioanele primite. Primii cinci beneficiari de subventii agricole au primit in acest an de la Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA) peste 15 milioane de euro. Topul este condus de TCE 3 Brazi SRL, administrata de Culita Tarata, cu subventii in valoare de circa 6,89 milioane euro, Comcereal SA, administrata de Adrian Porumboiu, si Interagro SA, a omului de afaceri Ioan Niculae, cu 2,51 milioane euro. Sumele sunt aferente anului 2010, pentru fiecare hectar producatorii agricoli primind o subventie de 131 de euro, din care 80,36 euro la hectar bani de la UE, iar restul de 50,64 euro la hectar de la bugetul de stat. Din decembrie 2010 si pana in prezent, APIA a platit 544,5 milioane euro, pentru un numar de peste 847 mii de fermieri, anunta Gandul.

Legea energiei verzi va fi modificata din nou. Producatorii de energie regenerabila care vor accesa fonduri europene nu vor putea primi toate certificatele verzi prevazute de noua legislatie din domeniu. Noua lege care promoveaza investitiile in sectorul energiei verzi ar putea fi aplicata cel mai devreme in luna mai, desi este asteptata de doi ani si jumatate. In contextul in care trei sferturi dintre investitorii care se intereseaza de oportunitati in Romania vizeaza sectorul energiei regenerabile, companiile sunt exasperate de faptul ca legea care promoveaza aceste investitii, votata in 2008, nu este nici acum aplicata, iar aprobarea ei de catre Comisia Europeana intarzie, informeaza Adevarul.

Peste 50 de miliarde de euro se invart la negru in Romania. Economia subterana in Romania depaseste 50 de miliarde de euro anual, a declarat presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, la Comisia pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor. "Tot vorbim despre economie subterana. Calculele mele duc - stiti ca ma ocup si de macroeconomie si e adevarat ce spune OECD - la efecte ale economiei subterane de peste 50 de miliarde de euro in Romania anual. Asta este realitatea. Atunci, problema se pune: de ce ma imprumut afara si platesc dobanzi si comisioane? De ce nu iau masuri?", a intrebat Vacaroiu. El a dat ca exemplu cum se poate combate intr-un mod foarte simplu evaziunea fiscala la paine, afirmand ca este cea mai usoara solutie pentru un fiscalist, respectiv se calculeaza cata paine se produce lunar la un anumit consum electric, dupa care se poate stabili productia doar citind contorul montat intr-o fabrica de paine, scrie EVZ.

Cum sa achizitionezi mini-laptopul potrivit. Daca in aceasta perioada miniaturizarea se face din ce in ce mai mult prezenta in tot ceea ce inseamna industria IT am ales sa va consiliem in achizitia unui laptop de mici dimensiuni, insa nu un netbook ci vom analiza cateva modele ceva mai mari, cu foarte multa putere de procesare insa. Am ales sa prezentam modele mai mici, nonstandard ca sa le spunem asa, pentru ca am trecut deja in revista modelele de 15,6 inci, adresate si utilizatorilor casnici si celor profesionisti asa ca aveti un punct de plecare in achizitia lor. De netbookuri nu ne ocupam astazi pentru ca ele au o destinatie clara si, in general, in marea lor majoritate nu se diferentiaza decat prin brand - caracteristicile sunt in proportie covarsitoare aceleasi, facandu-le prea "banale" pentru a fi "studiate" prea in detaliu, anunta ItPlay.ro.