In articolul "Romania a ajuns la minimul de salariati din ultimii 50 de ani: 4,095 milioane", ZF scrie: "Eliminarea muncii la negru ar putea aduce incasari de cel putin 6 mld. euro la buget. Somajul scade, dar numarul de salariati nu creste. Concluzia: angajatii trec la munca la negru sau pleaca din tara. Numarul de salariati cu forme legale de munca a ajuns la 4,095 milioane la finele lunii ianuarie, potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii, ceea ce inseamna cel mai mic numar de angajati din ultimii 50 de ani. In ianuarie 2010 erau 4,33 milioane, iar in ianuarie 2008 erau 4,76 milioane". Integral in Ziarul Financiar.

Business ReportFoto: Colaj foto

Jimbolia ar putea sta pe milioane de barili de titei. O evaluare preliminara facuta in zona campurilor petrolifere de la Jimbolia, din judetul Timis, indica existenta unor rezerve de hidrocarburi care pot ajunge chiar si la 6 milioane de barili. Considerata altadata cea de-a doua zona petrolifera a tarii, Campia de Vest si-a secatuit in buna masura rezervele de hidrocarburi, exploatate intens in ultimele decenii. Natura pare sa nu-si fi spus insa ultimul cuvant in Timis, o evaluare preliminara a unui zacamant din apropiere de Jimbolia relevand ca orasul din Timis ar putea sta pe o adevarata mare de titei, scrie Money.ro.

RDS&RCS preia UPC doar pe la colturi. In ultimele zile au aparut tot mai multe speculatii pe seama preluarii UPC de catre RDS&RCS. Consiliul Concurentei nu a primit nici o notificare in acest sens iar cei doi operatori refuza sa comenteze pe baza acestui subiect. Am asteptat doua saptamani in care presa a speculat intens pe baza acestei preluari. Scenariile apocaliptice referitoare la monopolul creat de mutarea UPC in curtea RDS au ajuns subiect de cearta intre analisti sau de specula pentru majoritatea ziaristilor. In ciuda faptului ca o intelegere tacita pare sa fi urmarit intreaga istorie a celor doua companii prin impartirea feliilor de piata intr-un mod frateste, companiile prefera sa nu comenteze in nici un fel zvonurile legate de o eventuala fuziune a celor doua companii, scrie ItPlay.ro.

Cum a ajuns industria locomotiva economiei romanesti. Situatia pe regiuni si judete. Rezultatul economiei romanesti pe anul trecut, cand am inregistrat o scadere cu 1,3% a Produsului Intern Brut, a fost imbunatatit de performanta sectorului industrial. Cu o majorare de 5,5% a productiei pe ansamblul lui 2010, industria a atenuat efectele crizei si a intretinut sperantele de relansare, prin efectul ei de antrenare a serviciilor, sectorul economic preponderent. Cu toate acestea, in spatele imaginii de ansamblu, se ascund lumini si umbre, cu cateva ramuri in expansiune masiva si multe altele in declin. Integral pe CursdeGuvernare.ro.

Ponderea taxelor in pretul carburantilor in UE. Ponderea taxelor totale in costul carburantilor, in Romania, este printre cele mai scazute din UE. La nivelul accizei, doar Cipru si Lituania stau mai bine. Potrivit Buletinului Comisiei Europene pentru piata energiei, ponderea tuturor taxelor in pretul final al carburantilor in Romania era, la 14 martie 2011, de 49% la benzina si de 44% la motorina. Doar Cipru si Bulgaria inregistrau un nivel mai redus, de 43%, respectiv 47% la benzina, si de 40%, respectiv 43% la motorina. In privinta accizelor, cuantumul acestora - valabil la 7 martie 2011 - plasa Romania pe penultimul loc in UE, dupa Cipru, la benzina, si pe aceeasi pozitie, dupa Lituania, la motorina, scrie Adevarul.

Capcanele refinantarii creditelor. La ce sa fii atent ca sa nu fii pacalit. Nu cadeti din nou in pacatul de a va indatora prea mult la banci si calculati atent costul refinantarii - sunt doua sfaturi pentru persoanele care vor sa isi reduca rata la credite. Bancile le propun clientilor refinantari foarte tentante, dar care trebuie analizate cu atentie, spun consultantii financiari. Multe institutii de creditare promit scaderea costului ratei cu 30-70% prin refinantare, scrie EVZ.

Cat cheltuie pe mancare romanii si cat cheltuie chinezii, americanii si egiptenii. In SUA, populatia cheltuie numai un dolar din 10 pe mancare, in timp ce in asa-numitele state BRIC - Brazilia, Rusia, India si China - populatia cheltuie de cinci ori mai mult pe alimente, se arata intr-o analiza realizata de publicatia The Atlantic, care citeaza un studiu al Credit Suisse Emerging Consumer. In Romania, statisticile arata ca aproape trei sferturi din cheltuielile totale ale unei gospodarii sunt alocate cheltuielilor de consum, dintre care o pondere de 41% o detin cheltuielile cu produse alimentare si bauturi nealcoolice, potrivit celor mai recente date de la INS. Ceea ce inseamna ca romanii consuma pe mancare circa 30% din totalul cheltuielilor, scrie Gandul.

Romania a acceptat dictatura financiara a euro. Uniunea Europeana a construit un mecanism de stabilitate asemanator Fondului Monetar International. Sefii de state si de guverne din Uniunea Europeana (UE) au adoptat saptamana trecuta, la Bruxelles, un pachet amplu de masuri impotriva crizei datoriilor, care include consolidarea unui fond de sustinere a tarilor din zona euro, transmite AFP. Acordul, care vine intr-un moment in care Portugalia pare sa se indrepte spre un pachet de ajutor financiar extern, a fost posibil datorita unui compromis facut pentru a raspunde conditiilor Germaniei. Berlinul a cerut reesalonarea cotizatiilor Germaniei la viitorul mecanism de sprijinire a uniunii monetare, scrie Romania Libera.

Comisia Europeana: Pana in 2050 automobilele cu combustibil conventional vor disparea din orase. Potrivit strategiei denumita "Transporturi 2050", adoptata astazi de Comisia Europeana, automobilele cu combustibil conventional vor disparea din orase pana in 2050. Strategia "Transporturi 2050" este orientata catre realizarea unui sistem competitiv de transporturi care sa creasca nivelul de mobilitate, sa elimine obstacole majore din mai multe domenii cheie si sa stimuleze cresterea economica si crearea de locuri de munca. In acelasi timp, propunerile vor reduce dramatic dependenta Europei de petrolul de import si vor permite scaderea emisiilor de carbon generate de sectorul transporturilor cu 60% pana in 2050, scrie Capital.

Febra metalului galben: 2.500 de romani si-au transformat economiile in aur din cel mai pur. Randamentul este de pana la 40% pe an. 220 de kilograme de lingouri si monede, in valoare de 8 milioane de euro, au fost achizitionate in decurs de 17 luni. Daca ati avea economii de jumatate de milion de euro, unde ati alege sa le plasati? Intr-un cont bancar (dobanzile inca sunt atractive), in actiuni la Bursa (poate la o bursa din afara tarii) sau sa-i tineti acasa "la saltea"? Un inginer "de la oras" care a avut acesti bani a ales sa-i investeasca in aur elvetian. Puritate 999,9%, cu certificat de garantie si stampila elvetiana. A plecat de la Piraeus Bank - singura banca din Romania care vinde aur de acest tip catre persoane fizice - cu o sacosa in care erau 10 kilograme de aur sub forma de lingouri cu marca Credit Suisse. Nu va imaginati un munte de aur. Sunt 10 cutiute de 119/54 mm si o grosime de 8,10 mm, scrie Financiarul.

Autolistarea burselor este ilegala. Cand o bursa se listeaza, atunci ea devine o societate ale carei valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata. Cand o bursa se autolisteaza, atunci ea devine o societate ale carei valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata administrata de operatorul de piata care este ea insasi. Orice bursa are un Consiliu de administratie (CA). Consiliul de administratie al emitentului (care este bursa) este acelasi cu Consiliul de administratie al operatorului pietei la care i-au fost admise valorile mobiliare spre tranzactionare, scrie Bursa.ro.

Trenule-masina mica sau care va fi soarta infrastructurii de transport pana in 2013. Absorbtia fondurilor europene pentru constructia de autostrazi, marea problema a Romaniei, reprezinta momentan doar sub 4% din cele aproape 4,7 miliarde puse la dispozitie de Comisia Europeana. Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, promite insa ca pana la sfarsitul acestui an vor fi facute plati de 2,6 miliarde de euro, suma care va ajunge la 3,6 miliarde de euro pana la finalul lui 2013, scrie Business Cover.

Romania, la detectorul de minciuni: Iesim sau nu din recesiune de Ziua Pacalelilor? Guvernantii, expertii straini si analistii romani se intrec, in ultimele zile, in comentarii si estimari privind situatia economica si perspectivele Romaniei. In timp ce FMI, Ministerul Finantelor si o parte din analisti remarca datele pozitive, altii ridica semne de intrebare, avertizand ca Romania a ajuns un adevarat "rai al speculantilor". "Romania va iesi din recesiune la finele lunii martie (dupa doua trimestre consecutive de crestere economica - n.r.), iar cresterea economica va urma o traiectorie ascendenta de la un trimestru la altul", a declarat, vineri, Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, cel mai mare creditor al Romaniei, citat de Daily Business.

Ofensiva nucleara ruseasca: 12 reactoare la 1.000 km de granitele Romaniei. Dupa dezastrul din Japonia, viitorul energiei nuclare este subiect de disputa in unele state, iar centralele deja existente sunt supuse la noi teste de siguranta in caz de dezastru natural. In zona geografica a Romaniei se afla in faza in constructie sau de proiect mai multe reactoare nucleare rusesti, scrie E-nergia.ro. La 15 martie 2011, guvernul Belarusului a semnat cu Guvernul Federatiei Ruse acordul pentru constructia unei centrale nucleare. Acordul a fost parafat de ministrul Energiei din fosta republica sovietica si de seful corporatiei Rosatom, detinuta de statul rus, scrie Money.ro.

In articolul "Cine a facut bani in 2010 din comertul cu lumina", ZF scrie: "Doua filiale ale Electrica, o firma detinuta de cehii de la CEZ si doua companii in care actionari sunt oameni de afaceri romani au avut anul trecut cele mai mari cresteri ale cantitatilor de energie livrate catre clientii finali". Integral in Ziarul Financiar.

Vasilescu: Nu avem sanse sa iesim din criza nici in 2011, nici in 2012. Romania nu are sanse sa iasa din criza anul acesta si, probabil, nici anul viitor, cand va fi an electoral, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, la la Radio Romania Actualitati. "Nu avem sanse sa iesim din criza anul acesta, poate nu vom avea sanse sa iesim nici la anul, cand va fi an electoral. Poate sa mai dureze inca un an. Dumnezeu stie cat va dura criza, pentru ca aici nu se incumeta nimeni sa faca prognoze", a mai afirmat Vasilescu, citat de EVZ.

Citeste si: