In articolul "Posibilitatea privatizarii Oltchim a urcat pretul actiunilor cu 70% in ultima luna si jumatate", Ziarul Financiar scrie: "Compania este evaluata in prezent pe Bursa la 28,2 mil. euro si anul trecut a avut vanzari de peste 310 mil. euro. Actiunile Oltchim Ramicu Valcea (OLT), cea mai importanta unitate petrochimica din Romania, au fost luate cu asalt de investitorii de la Bursa, care au urcat pretul din piata al acestor titluri cu circa 70% numai in ultima luna si jumatate". Integral in ZF.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Cum merg lucrurile la bursa: Brokerii si CNVM s-au intalnit sa dezbata statutul pietei RASDAQ si au plecat cu aceleasi idei cu care au venit. Oficialii Bursei de Valori Bucuresti (BVB), sefii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), reprezentantii brokerilor si ai investitorilor au venit azi la dezbaterea privind statutul societatilor care se tranzactioneaza pe piata RASDAQ si au plecat cu aceleasi idei cu care au venit. Statutul pietei RASDAQ a starnit multe controverse de-a lungul timpului, in conditiile in care CNVM a evitat sa raspunda clar la intrebarea daca aceasta este o piata reglementata sau nu, anunta Economic Times.

De ce China nu este atat de puternica precum credem. Analistul politic american Joseph Nye a avertizat ca lumea are tendinta sa exagereze atunci cand este vorba despre puterea pe care o reprezinta China la nivel mondial. Intr-un material publicat chiar de China Daily, Joseph Nye arata ca mai este mult pana cand China va deveni intr-adevar o putere politica si militara a lumii. Acesta afirma faptul ca desi China va ajunge sa aiba un Produs Intern Brut mai mare decat al Statelor Unite ale Americii, cele doua economii nu se pot compara ca dimensiune si compozitie. Comentariile despre rolul Chinei in mecanismul mondial nu sunt putine si de cele mai multe ori vin din partea americanilor, care, fie au tendinta sa diminueze acest rol, fie sunt admirativi la adresa Chinei, informeaza Capital.ro.

Program de 5 milioane euro pentru calificare si integrare pe piata muncii. Proiectul "Calificarea si integrarea pe piata muncii a somerilor in domeniul turismului din regiunile de dezvoltare Sud-Est, Sud-Muntenia, Bucuresti-Ilfov" a fost declansat din luna noiembrie 2010. Proiectul a fost elaborat de SC "Eurodezvoltare" SRL si este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Valoarea acestuia se ridica la 5 milioane euro, cu o desfasurare pe parcursul a doi ani. Veronica Codreanu, director de proiect, ne-a spus: "Proiectul a fost inceput in noiembrie 2010 si se va incheia in noiembrie 2012. Criza economica din ultimii ani a avut repercusiuni grave asupra activitatii economice a intreprinderilor si indirect asupra cetatenilor din toata Uniunea Europeana. Noi venim cu acest program in sprijinul tinerilor someri si somerilor de lunga durata, dar si persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca", scrie Bursa.ro.

Energia curata ne creste facturile. Romanii vor plati din aprilie cu circa 4,5% mai mult la curent, pentru a subventiona unele termocentrale. Fiecare roman va plati, de astazi, mai mult pentru fiecare kilowatt-ora consumat. Mai precis, cu 0,0185 lei (fara TVA). Majorarea a fost aprobata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), pentru ca din banii stransi in plus sa fie subventionate termocentralele care produc energie in cogenerare de inalta eficienta. Practic, de la 1 aprilie, la un consum mediu lunar al unei familii de circa 100 kWh, factura va creste cu circa 4,5%. Majorarea se va aplica insa tuturor consumatorilor de energie, inclusiv celor industriali, dar si pentru energia livrata la export, anunta Adevarul.

In articolul "Care sunt obiectivele noului sef al OMV", Ziarul Financiar scrie: "Gerhard Roiss, 59 de ani, a devenit de azi noul director general executiv al grupului petrolier austriac OMV, inlocuindu-l din functie, dupa aproape un deceniu de sefie, pe Wolfgang Ruttenstorfer, 61 de ani, omul care in 2004 a cumparat de la statul roman cea mai mare companie locala, Petrom. Ruttenstorfer este presedintele Consiliului de Supraveghere al Petrom, iar pozitia lui va fi preluata de Roiss care devine astfel, de la Viena, "cel mai puternic executiv din Romania". De altfel, pana in ziua de azi, reusita majora a austriecilor pe planul de achizitii ramane Petrom, companie care asigura circa jumatate din baza de explorare si productie a grupului. Odata cu numirea sa in functie, Roiss spune ca va initia un proces de reevaluare a strategiei grupului, lucru care va avea un efect si asupra Petrom". Integral in ZF.ro.

Organizatia CFA s-a alaturat investitorilor in lupta pentru majorarea dividendelor la SIF Transilvania si Oltenia. Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) si CFA Romania au acuzat conducerile SIF Transilvania (SIF3) si Oltenia (SIF5) ca incalca legislatia in vigoare pentru ca nu au permis grupurilor de actionari care detin mai mult de 5% din actiuni sa introduca noi puncte pe ordinea de zi, prin care cereau majorarea dividendelor de la SIF-uri. "Consiliile de Administratie ale SIF Transilvania si SIF Oltenia au publicat in datele de 23 martie 2011, respectiv 30 martie 2011, comunicate prin care respingeau cererile actionarilor, folosind ca pretext faptul ca actionarii respectivi ar fi trebuit sa prezinte extrase de cont de la Depozitarul Central prin care sa-si demonstreze calitatea de actionar. Aceste refuzuri incalca in mod flagrant legislatia in vigoare, respectiv articolul Art. 11 din Regulamentul 6/2009 al CNVM", au precizat reprezentantii organizatiei CFA Romania, scrie Economic Times.

Top 5 jocuri video cenzurate din cauza violentei si sexului explicit. Desi majoritatea jocurilor ies din productie cu un rating acordat de catre producatorii jocului sau Entertainment Software Rating Board, organizatia care aplica rating-uri pentru jocuri video si pentru software de divertisment in Statele Unite si Canada, unele dintre aceste ratinguri nu corespund neaparat continutului respectivului joc. Astfel, am ajuns in situatia in care un joc care a primit calificativul M de la persoane mature (care pot sa contina violenta intensa, sange si omor, continut sexual si/sau injuraturi si nu pot fi vandute minorilor), sa fi fost in fapt un joc cu continut de tip AO (care contine scene indelungate de violenta intensa si/sau continut sexual grafic si nuditate), anunta ItPlay.ro.

Copie dupa BMW, cu nume de Audi: Brilliance A3. Din seria noutatilor de inspiratie europeana de pe piata chineza sau, altfel spus, seria de copii chinezesti, astazi va prezentam un SUV care urmeaza sa-si faca aparitia la apropiatul Salon Auto de la Shanghai. Se numeste Brilliance A3 si, dupa cum se poate observa din imaginea alaturata, care a fost publicata in presa din China, aduce foarte mult cu BMW X1. Modelele premium germane le-au servit chinezilor ca surse de inspiratie, inclusiv in privinta numelui. In cazul de fata, sursa este Audi: noul SUV Brilliance se numeste A3! Platforma tehnica este preluata de la deja lansatul sedan Brilliance A4, care seamana destul de mult cu, ati ghicit, BMW Seria 3, informeaza 24auto.ro.

De la ce banci vei putea lua credite prin "Prima casa 4". Cateva institutii de creditare au decis deja sa se implice in noua faza a programului, desi guvernul le-a acordat ca timp de gandire o perioada de trei luni in care pot lua aceasta decizie. Cateva din bancile participante la programul "Prima casa" au decis deja sa ia parte la etapa urmatoare a acestuia. Banca Comerciala Romana a anuntat ca va participa la "Prima casa 4", in care statul va oferi garantii doar pentru 50% din valoarea creditului si nu integral, ca pana acum. "Clientii "Prima casa" existenti nu vor fi afectati. Foarte important este insa ca potentialii clienti vor beneficia de aceleasi conditii contractuale si de cost", au anuntat oficialii BCR, scrie EVZ.ro.

Cum s-a mutat Granarul Europei din Romania in Danemarca. Romania se afla printre tarile din Uniunea Europeana cu cele mai reduse productii la hectar la grau, porumb, floarea-soarelui si cartofi, potrivit unui studiu comparativ realizat de Institutul National de Statistica (INS). Astfel, anul trecut, randamentul mediu la productia de grau obtinuta de fermierii din Romania a fost de 2.802 kg la hectar, mai mic chiar si decat in Bulgaria, unde a fost de 3.578 kg la hectar si Grecia, cu 3.580 kg la hectar, conform cercetarii INS, care citeaza si date Eurostat New Cronos. Cele mai mari productii medii la grau s-au inregistrat in Danemarca, Germania si Regatul Unit, cu peste 7.900 kg la ha, anunta Gandul.

Interesul romanilor pentru masini mici, in picaj. Modelele de clasa A si B, cele mai ieftine, sunt singurele care au inregistrat o scadere a vanzarilor, de la inceputul anului, in comparatie cu aceeasi perioada din 2010. Vanzarile de autoturisme subcompacte noi, cele cu preturile de lista cele mai mici, sunt singurele care au avut o evolutie negativa de la inceputul anului, indica statistica Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) din Romania. In comparatie cu primele doua luni din 2010, segmentul A, cel care inglobeaza masinile cu dimensiunile cele mai reduse, a inregistrat o scadere de 15,3%, informeaza EVZ.

Ancuta nu i se va opune lui Sima. Nabadaiosul presedinte al Bursei sibiene, Teodor Ancuta a surprins pe toata lumea, declarand ieri, la un seminar despre piata "Rasdaq", organizat la Bursa de Valori Bucuresti: "Vreau sa va asigur ca la Sibiu eu si ceilalti actionari vom vota fuziunea in cadrul Adunarii generale de la finele lunii aprilie. Am o discutie cu Cristian Sima si cu Daniel Tepes pentru fuziune...". La 2 decembrie, Cristian Sima, seful "WBS Romania", si Alexandru Elian, de la "Delta Valori Mobiliare" au cerut revocarea Consiliului de Administratie, cu vizibila intentie sa-l schimbe pe Teodor Ancuta din functia de presedinte al Bursei din Sibiu, al carei sef este de saisprezece ani (dar si intemeietor si intreprinzator), cu bancherul elvetian Dario Colombo, cunoscut drept un finantist legat de banca elvetiana "Sarazin". Integral in Bursa.ro.

Publicitatea pe mobil: 80 de branduri promovate, la o piata de 25 mil. telefoane. Publicitatea pe mobil creste in Romania, desi se afla inca intr-o faza incipienta, cu numai 80 de clienti in toata tara. SMS-ul si MMS-ul detin 95% din piata, dar pe masura de detinatorii de smartphone-uri vor fi mai multi, ponderea se va modifica in favoarea aplicatiilor conditionate de conexiunea la Internet. Potrivit unui raport al Comisiei Europene, rata de penetrare a telefoniei mobile in Romania, este de circa 115%, echivalentul a aproximativ 25 milioane de terminale. Si asta in conditiile in care exista romani care detin mai multe telefoane mobile, dar si altii care nu poseda niciun terminal. Totodata, acelasi mesaj publicitar nu va ajunge la toti utilizatorii, anunta Daily Business.