Cel mai bine platiti CEO din lume. Salariile sefilor marilor corporatii din SUA au crescut in medie, cu 27% in 2010, in timp ce milioane de americani spera sa nu isi piarda locul de munca si se straduiesc sa plateasca ratele la casa. Sefii unor companii precum 3M, General Electric sau Cisco Systems castiga in prezent mai multi bani decat castigau inainte de criza. Cresterile salariale ale executivilor din marile companii americane socheaza deoarece rata somajului in SUA se mentine la circa 9%, dar se justifica prin randamentul bun pe care marile companii il inregistreaza la bursa. Recent, Cisco a anuntat ca inchide afacerea cu camere video Flip si astfel 500 de oameni vor fi disponibilizati. John T. Chambers, CEO, Cisco a castigat anul trecut aproape 19 milioane de dolari. Acesta nu prinde insa topul 10 al celor mai bine platiti CEO, scrie Capital.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Programul "Rabla" a ajuns si la Audi si BMW. Discountul de 2.700 de euro oferit de stat la achizita unei masini noi in cazul in care sunt casate trei rable a devenit atractiv nu numai pentru cei ce doresc sa-si cumpere o masina noua din segmentul inferior de pret, ci si pentru cei care vor un autoturism premium. "Acum prima de casare de 2.700 de euro a ajuns sa conteze chiar si pentru clientii din segmentul premium, indiferent de modelul achizitionat. In plus, acest program ajuta dealerul sa ofere un discount suplimentar intr-o perioada in care marja de profit este la un nivel minim", a spus Alin Tapalaga, directorul general al Porsche Inter Auto, divizia de retail a Porsche Romania, anunta ZF.ro.

Criza nucleara din Japonia, resimtita pe piata metalelor. Nivelul de gravitate al accidentului de la Fukushima, similar cu cel de la Cernobal. Pietele internationale ale metalelor au urmat un curs descendent ieri, fiind influentate in mod negativ de situatia din Japonia. Dupa ce aceasta tara a fost lovita de noi cutremure la inceputul saptamanii, Agentia japoneza pentru Siguranta Nucleara a ridicat, ieri, nivelul de gravitate al accidentului nuclear de la centrala Fukushima, considerandu-l similar cu cel de la Cernobal (Ucraina), din 1986. Nivelul a fost ridicat de la 5 la 7 pe scara evenimentelor nucleare si radiologice. Evaluarea reflecta severitatea initiala a crizei, nu situatia curenta. Potrivit specialistilor, nivelul radiatiilor a scazut semnificativ, insa o evaluare finala va fi anuntata de Agentia Internationala pentru Energie Atomica, informeaza Bursa.ro.

Cel mai mare investitor la BVB si-a marit expunerea pe actiunile romanesti de peste doua ori. Artio Global International Equity si Artio Global International Equity II, fondurile prin care cel mai mare jucator de pe piata locala investeste la BVB, si-au crescut expunerea pe Romania in primele trei luni ale anului de peste doua ori, potrivit celor mai recente raportari. Romania este cea mai importanta piata din regiune pentru fondurile Artio Global, in categoria tarilor emergente, unde este trecuta si Romania, fondurile Artio avand expunere mai mare pe Rusia, China, India, Taiwan si Brazilia. Artio Global International Equity are cele mai mari investitii in Romania, iar in primele trei luni, expunerea acestuia pe actiunile companiilor listate la BVB a crescut de la 0,9% din total active, la 1,72% din active, scrie Economic Times.

Statul doreste sa cumpere rafinaria inchisa Arpechim Pitesti. Intr-o perioada in care se inregistreaza o supracapacitate pe piata mondiala de rafinare a titeiului, statul roman intentioneaza sa achizitioneze rafinaria inchisa Arpechim Pitesti de la Petrom, pentru a o integra cu combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea. Potrivit reprezentantilor Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), in cateva zile va fi prezentat un plan de achizitie a unitatii pitestene. ,,Preluarea de catre Oltchim a Arpechim este un subiect delicat. Probabil ca Petrom asteapta o anumita suma de bani, dar este prematur sa spunem cat costa. Sursa de finantare a acestei achizitii, nu stiu, posibil sa fie combinata, ori Oltchim sa ia un credit acceptabil, ori achizitia sa fie facuta de stat in numele Oltchim, dar astfel devine putin neeconomic intrinsec", a declarat ieri Victor Vlad Cazana, seful Oficiului, in cadrul unei conferinte despre restructurarea companiilor cu probleme, anunta Financiarul.

Peste jumatate din managerii romani isi platesc singuri MBA-ul. Cum sa faci rost de bani. Finantarea programelor de educatie executiva ramane principala provocare pentru cei care vor sa urmeze un MBA, in conditiile in care angajatorii sunt mai precauti in alocarea bugetelor, iar cresterile salariale nu mai vin atat de usor ca inainte de criza. Bancile au inceput sa lanseze imprumuturi destinate finantarii unui MBA, semn ca piata se maturizeaza dupa modelul din Vest, unde scolile de top au parteneriate cu institutiile de credit pentru a-si sprijini financiar studentii. Sase din cele 15 programe de MBA care activeaza pe piata locala acorda burse in valoare totala de 150.000 de euro in acest an, care pot sa acopere integral sau mai bine de jumatate din costurile programului. University of Sheffield, spre exemplu, acorda doua burse de studiu care acopera integral costurile EMBA-ului, de 14.950 de euro, informeaza ZF.ro.

Noul Audi A3 - primele schite. Dupa sedanul prezentat luna trecuta, cu statut de concept, la Salonul de la Geneva, iata cateva schite cu noua compacta de la Audi, prevazuta sa-si faca debutul pe piata in cursul anului viitor. Setul de patru desene din galeria foto de mai jos dezvaluie versiunea sedan, cea cu 3 usi si un detaliu din interior, cu plansa de bord. Viitorul Audi A3 este asteptat sa-si faca intrarea pe piata in cursul anului 2012, lansarea mondiala urmand sa aiba loc, cel mai probabil, la Geneva. Exteriorul angular este completat de interiorul sobru si bine garnisit cu tehnologia de ultima generatie disponibila optional si existenta deja pe modelele mai mari din gama, scrie 24auto.ro.

Tezaurul Romaniei: Cum am ratat locul 13 mondial in topul rezervelor de aur si am ajuns pe 31. Tezaurul trimis de Romania la Moscova in doua faze, in 1916 si 1917 includea, pe langa multe obiecte de patromoniu, 91,2 tone de aur, nerecuperate pana acum, si care sunt evaluate in prezent la 13 miliarde de lei sau 3,2 miliarde de euro, potrivit datelor prezentate de Paunescu in cadrul simpozionului "Banca Nationala a Romaniei in timpul Primului Razboi Mondial". Din aceasta cantitate, circa 90% erau monede de aur, iar 10% aur fin, sub forma de lingouri. Potrivit consilierului BNR, daca celor 91 de tone de aur trimise la Moscova li s-ar adauga stocul de aur al BNR din 1944, de 244 tone de aur (fond folosit ulterior pentru a plati datoriile catre anumite tari) si cele 106 tone incluse in rezerva de aur a BNR astazi, atunci s-ar ajunge la o cantitate totala de circa 440 de tone tone, care ar pozitiona Romania pe locul 13 in lume din punct de vedere al rezervei de aur, imediat sub Banca Centrala Europeana, aflata pe locul 12, anunta EVZ.

Hidroelectrica si Nuclearelectrica ar putea obtine cumulat 3,5 miliarde euro din listarea la bursa. Hidroelectrica si Nuclearelectrica ar putea obtine cumulat 3,5 miliarde euro din listarea la bursa a unor pachete minoritare de actiuni, sume pe care le-ar putea folosi pentru achizitii in tara sau in afara Romaniei, a declarat marti managerul de fond al Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny. "Pentru Hidroelectrica estimam ca poate scoate 2,2 miliarde euro din listare, iar Nuclearelectrica ar putea obtine 1,3 miliarde euro, fara ca statul sa piarda controlul. Ar putea folosi banii pentru achizitii in tara sau in afara", a afirmat Konieczny, care este si vicepresedinte executiv la Franklin Templeton Investments, la conferinta Mediafax Talks about the Restructuring of Loss-Making Companies, informeaza Gandul.

Cum vor iesi judetele Romaniei din criza. Cele mai "harnice" judete din punctul de vedere al cresterii economice se regasesc in centrul tarii, iar cele mai "lenese" - in nord-vestul si sud-estul tarii, reiese din datele privind evolutia principalilor indicatori economici in profil teritorial, centralizate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP). Mai exact, judetele Cluj, Arges, Sibiu, Brasov si Ilfov vor avea, potrivit CNP, cea mai rapida crestere economica, respectiv iesire din criza, in 2011, adica un avans al PIB de peste 2%. De cealalta parte, cu cea mai lenta crestere economica (sub 1% in acest an), se regasesc judetele Giurgiu, Satu Mare, Salaj, Covasna, Bihor si Ialomita. Celelalte judete ale tarii vor avea cresteri medii sau temperate, cu un avans al PIB de 1,5% pana la 2%, respectiv de 1% pana la 1,4%, scrie Adevarul.

Ce casa iti poti cumpara cu 130.000 de euro? Luna aceasta s-au implinit trei ani de cand piata imobiliara si-a inceput declinul. Guvernantii, economistii, si mai ales, investitorii in proiecte rezidentiale spera ca, in curand, sa inceapa sa se miste lucrurile, mai exact, sa fie semnate tranzactii. Analistii imobiliari sustin ca, in acest moment, cei mai castigati ar fi cumparatorii. Si asta, pentru ca, in timp ce salariile s-au micsorat din 2008 si pana in prezent, in medie, cu 10%, pretul apartamentelor a picat chiar si cu 40% in unele cazuri. Un alt avantaj il au cei care isi permit sau sunt eligibili pentru imprumuturi bancare cu ajutorul carora sa isi achizitioneze o locuinta intr-un ansamblu rezidential din Bucuresti sau imprejurimile acestuia. Daca sunteti decisi sa scapati definitiv de "cutia de chibrituri comunista", dupa o atenta analiza a ofertelor existente in prezent pe piata, veti constata ca viata vi se poate schimba radical in urma unei investitii imobiliare, anunta Romania Libera.

Franklin Templeton: Daca Petrom nu era privatizata, azi benzina costa 8 lei/litru. Privatizarea Petrom a dus la obtinerea unor rezultate mai bune la bugetul de stat si, daca nu ar fi avut actionari privati, probabil benzina ar fi costat astazi 8 lei/litru. "Probabil, daca Petrom nu era privatizata, azi nu vorbeam de 5-6 lei/litru, poate de 8 lei", a spus Greg Konieczny, CEO pe Romania al Franklin Templeton Investment Management, managerul Fondului Proprietatea. El a adaugat ca poate ca nu era necesar pentru stat sa privatizeze Petrom, dar rezultatele pentru buget sunt vizibile. Reprezentantul Franklin Templeton a mai declarat ca, daca statul va lista pachetele de actiuni de 36% din Hidroelectrica si de 43% din Nuclearelectrica, ar putea obtine din piata 3,5 miliarde de euro, din care 2,2 miliarde de la prima companie, informeaza EVZ.

Citeste si: