"Politia internetului" asteapta unda verde de la Guvern. Cum sa te pazesti de virusi pe internet. Acesta va fi obiectivul nou-infiintatului Centrul de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica, care, printre altele, isi propune sa-i educe pe internauti. In urma cu cateva zile, ministrul comunicatiilor, Valerian Vreme, vorbea despre existenta unui Centru de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica, dar si a unui grup de lucru care trebuie sa puna la punct o strategie de securitate cibernetica. Sunt denumiri oarecum "pompoase" pentru ceea ce ar urma sa fie un fel de "Politie a internetului". Astfel de centre exista in toate tarile membre UE, cu exceptia Bulgariei, dar si a Romaniei, unde CERT-RO (Romanian Computer Emergency Response Team) nu este, deocamdata, complet functional din cauza unor lacune legislative, scrie Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

In articolul "Care au fost primele joburi ale miliardarilor de astazi", ZF scrie: "Michael Dell a spalat vase intr-un restaurant chinezesc cand avea doar 12 ani. A fost apoi promovat in functia de ospatar. Cand a ajuns la facultate a inceput o afacere in camera sa de camin, intitulata PC Limited. Compania a devenit in cele din urma Dell Computers". Integral in Ziarul Financiar.

Cei care fac afaceri cu tutun spun ca in 2050 vor fi mai multi fumatori pe plan mondial. Vanzarile companiei British American Tobacco Plc (BAT) au scazut cu 2,4%, la 164 de miliarde de lire sterline, in primul trimestru din 2011, din cauza declinului inregistrat pe pietele din Asia, Europa Occidentala, America de Nord si de Sud, potrivit unui articol aparut vineri in publicatia britanica 'Financial Times'. Totusi, majorarea preturilor la tigari si a vanzarilor principalelor branduri au dus la o crestere a veniturilor cu 5% in perioada ianuarie-martie 2011, scrie Capital.

Mesajul traieste pe Facebook pana la 5 minute. Vezi cand e cel mai bine sa postezi. Mesajele "traiesc" tot mai putin pe net, iar in retelele sociale, durata lor de viata scade vertiginos pe masura ce numarul de prieteni creste. Companiile au o problema: cand e cel mai bine sa postezi, pentru a-ti face brandul cat mai vizibil? Bloggerul Cristian Manafu, consultant social media la The Connector, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca romanii obisnuiesc sa citeasca blogurile, sa scrie pe Facebook si pe Twitter, cel mai mult in intervale orare cuprinse intre 8.00 si 12.00, si seara, intre 18.00 si 22.00, astfel ca acestea reprezinta cele mai bune momente pentru postarea mesajelor.

Peste 62.000 de persoane recrutate in ziua angajarilor de McDonald's in SUA. Gigantul din industria fast-food-urilor McDonald's a anuntat vineri ca ziua sa de angajari organizata cu zece zile in urma in SUA i-a permis sa angajeze 62.000 de noi lucratori, peste tinta propusa de 50.000, relateaza France Presse. 'In aprilie 2011, McDonald's si francizele sale au primit peste un milion de candidaturi. Drept urmare, ne-am depasit obiectivele de angajare si le-am oferit la peste 62.000 de persoane din intreaga tara o noua oportunitate, fie ca este vorba de o experienta pe termen scurt, fie de o cariera pentru toata viata', a declarat vicepresedintele insarcinat cu resursele umane Danitra Barnett, citata intr-un comunicat, scrie Money.ro.

Cum sa iti protejezi informatiile sensibile. Astazi ne vom ocupa de un aspect care cu siguranta ne preocupa pe toti, indiferent de mediul in care activam sau lucram. Securitatea informatiilor a fost de asemenea o preocupare de foarte multa vreme, iar indeosebi aceasta este si mai importanta odata ce au proliferat solutiile de stocare de tipul flash-urilor USB, de a caror mobilitate are nevoie mai toata lumea. Dupa cum bine stiti exista mai multe "solutii" sa le spunem asa, care v-ar permite sa va protejati anumite informatii, insa mai toate au neajunsuri majore. O posibilitate, insa cel mai usor de inlaturat este sa folosim optiunea "hide" din Windows, astfel incat informatiile mai speciale sa nu apara la introducerea stick-ului intr-un calculator, insa aceasta este o solutie total ineficienta, pentru ca se poate schimba foarte usor de catre o persoana interesata de informatiile pe care le aveti, scrie ITplay.ro.

Guvernul a adoptat Programul National de Reforma 2011-2013. Guvernul Romaniei a adoptat in sedinta de ieri Programul National de Reforma (PNR) 2011-2013, care reprezinta instrumentul de transpunere, la nivel national, a obiectivelor Strategiei Europa 2020, potrivit unui comunicat de presa. Seful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), ministrul Bogdan Manoiu, a declarat: "PNR, cuprinde, practic, ansamblul masurilor si actiunilor ce urmeaza a fi intreprinse la nivel national pentru atingerea obiectivelor in materie de crestere economica si ocuparea fortei de munca. In plus, angajamentele incluse in Pactul Euro Plus vizeaza o serie de actiuni strategice pe termen scurt destinate cresterii competitivitatii si atingerii convergentei economice in Uniunea Europeana". Integral pe Bursa.ro.

Parametrii financiari ai companiilor. Sectorul fondurilor inchise de investitii. In acest sector atentia ne este atrasa in primul rand de discountul la care se tranzactioneaza actiunile fondurilor vis-a-vis de activul net. Masurat in tabelul de mai sus prin multiplicatorul P/Bv (price/book value), in cazul fondurilor inchise acesta fiind calculat prin raportul pretului din piata si valoarea unitara a activului net conform ultimei raportari, discountul intre 40% si 57% poate reprezenta un factor de interes atat pentru investitorii institutionali cat si pentru cei de retail. Motivatia aceasta alaturi de optimismul redresarii economiilor poate contribui la reducerea discountului. Pentru acest tip de emitent exista un risc de piata, avand o volatilitate mai ridicata decat ceilalti emitenti si reactii mai puternice la schimbarea sentimentului investitorilor. Analiza integrala pe EconomicTimes.ro.

Inflatia vine de unde te astepti mai putin: Atentie la preturile productiei industriale! Bombardamentul cu stiri referitoare la pretul alimentelor si combustibililor a scapat din vedere un fenomen care va amplifica inflatia. Exact de unde parea sa nu vina nici un pericol, de la productia industriala, se vadeste un ritm alarmant de crestere a preturilor. Acesta se va regasi in lunile urmatoare la nivelul produselor nealimentare. Sa ne uitam atent la cifrele din buletinul 2/2011 al BNR. In februarie 2010, pe fondul ultimei scaderi a productiei industriale lunare fata de aceeasi luna a anului precedent (-0,2%), indicele preturilor productiei industriale (IPPI) atingea un minim local de 2,92%, mult sub inflatia masurata de indicele presurilor de consum (IPC) si situata la 4,49%. Analiza integrala pe CursdeGuvernare.ro.

Microsoft resimte in rezultatele financiare concurenta cu Google si Apple. Pentru prima data in 20 de ani, Microsoft raporteaza un profit trimestrial mai mic decat Apple, noteaza Bloomberg. In ciuda vanzarilor foarte bune ale celei mai recente versiuni ale sistemului de operare Windows, acesta pierde teren pe segmentul computerelor portabile, pe masura ce tabletele si smartphone-urile castiga teren in fata categoriei vedeta de alta data - netbookurile. Microsoft a raportat pentru cel de-al treilea trimestru al anului fiscal 2011 (ianuarie - martie a.c.) venituri ale diviziei Windows de 4,45 miliarde de dolari, cu 4,4% mai putin decat in trimestrul similar al anului fiscal precedent. Dar, veniturile totale ale celui mai mare producator mondial de software (iar acest supranume va ramane probabil inca multa vreme valabil), s-au ridicat la 16,43 miliarde de dolari, in crestere cu 13% fata de intervalul similar al anului precedent, scrie Business Cover.

Petrom nu mai afiseaza pe site pretul mediu national la carburanti. Cum poti sa afli cat costa litrul de benzina la pompa din cartier. Incepand de saptamana aceasta, Petrom, cel mai mare distribuitor de carburanti din Romania, nu mai afiseaza pe site-ul propriu pretul mediu al carburantilor la nivel national. Compania a preferat, in schimb, sa puna la dispozitia clientilor o aplicatie prin care se poate verifica pretul exact de la toate benzinariile Petrom la nivel national. Preturile de vanzare difera de la un oras la altul si chiar de la o statie la alta in cadrul aceleiasi localitati, variatia fiind de +/- 5% fata de cele medii. Cel mai probabil, masura vine in urma reclamatiilor primite de la soferii nemultumiti de diferentele de pret constatate intre tarifele oficiale de pe site-ul companiei si cele practicate la pompe, scrie Gandul.

Marea provocare a micii autostrazi. Cel mai "ambitios" proiect de infrastructura din Romania nu se remarca prin marime - doar 20 de kilometri, ci prin viteza: un singur an pentru proiectare, autorizatii si construire. Termenul de 12 luni avansat de Ministerul Transporturilor pentru definitivarea autostrazii Cernavoda-Medgidia (lucrari executate pana in prezent doar in proportie de 10%) ar face invidios orice constructor din lume. Potrivit ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, lucrarile vor incepe in vara acestui an (august), iar la finele lunii mai va demara procedura de selectie a unui nou constructor. Pentru ca acesta sa se bucure de 12 luni pline de construire si proiectare va trebui ca pana cand el incepe lucrarile sa fie definitivate exproprierile. In plus pana la finele lunii mai, cand va demara procedura de achizitie publica, vor trebui inventariate lucrarile facute deja de constructorul COLAS, al carui contract s-a reziliat, pentru a se sti ce trebuie scos exact la licitatie. Totodata vor trebui obtinute toate avizele necesare, printre care cel mai dificil este cel de mediu, scrie Romania Libera.

Cartoful de 1 euro - cauzele unei scumpiri in serie. Kilogramul de cartofi costa 3 lei, ar putea ajunge la 4 si va costa tot atat, daca nu mai mult, in 2012. EVZ va prezinta cum a ajuns "a doua paine a romanilor" sa rivalizeze la pret cu fructele exotice. In 2010, cultura de cartof a avut parte de conditii meteorologice defavorabile atat in vestul, cat si in estul Europei. Daca in Olanda, Germania si Polonia a plouat prea mult, in Ucraina si Rusia a fost seceta. Rusii au gasit o solutie de avarie: au antamat deja intreaga productie din Israel. Agricultorul a produs mai putin si s-a vazut nevoit sa vanda mai scump. Mai ales ca investise destul de mult in cultura. In 2010, litrul de motorina a ajuns la 5,5 lei, iar pretul tratamentelor fitosanitare a crescut, la randu-i, fata de anii trecuti. Subventia acordata pentru cartof a fost si este de 8% (relativ mica), scrie EVZ.