Suspiciuni de evaziune fiscala la tranzactii cu actiuni "Fondul Proprietatea". Unii brokeri sunt nelinistiti ca ar putea intra in vizorul procurorilor DIICOT, dupa ce au intermediat tranzactii cu actiuni "Fondul Proprietatea" (FP), in pierdere, aparent, pentru clientii care le-au achizitionat de pe piata "gri". Brokerii au intrat la banuieli dupa ce unii dintre clientii lor ar fi declarat, pe proprie raspundere, ca au cumparat actiuni FP, prin Depozitarul Central, la preturi chiar si de cateva ori mai mari fata de cel la care si-au vandut actiunile pe bursa, raportand pierderi si nemaifiind nevoiti sa plateasca impozit, scrie Bursa.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Cum a restartat criza cel mai mare proiect de locuinte aflat la nord de Bucuresti. Familia oamenilor de afaceri Buyukhanli din Turcia, care construieste proiectul Cosmopolis din comuna Stefanesti, a schimbat complet graficul lucrarilor, a redimensionat apartamentele si a decis ca nu mai este nevoie de un antreprenor general si ca locuintele pot fi construite chiar de ei, cu costuri reduse cu 30%. Integral in Ziarul Financiar.

KTD: Cel putin pentru moment, corectia SIF-urilor pare sa se fi incheiat. Analistii societatii de consultanta in investitii KTD Invest se asteapta ca SIF-urile sa inregistreze noi aprecieri pe parcursul saptamanii viitoare dupa cresterile din ultimele sedinte. "Cel putin pentru moment corectia SIFurilor pare sa se fi incheiat. Cotatiile acestor emitenti parcurg o perioada moderat ascendenta, primul care a dat semnal clar de iesire din trendul negativ pe termen scurt fiind SIF Moldova (SIF2)", a precizat Iulian Panait, presedintele KTD Invest. Integral pe EconomicTimes.ro.

Romanul care stapaneste o jumatate de tara africana. Ce face cu ea. Dupa afacerile din Senegal, Ovidiu Tender s-a mutat si in Gambia unde a obtinut de la stat concesiunea unui perimetru petrolifer de 5.000 de km patrati. Tara are 10.500 de km patrati. O limba de pamant in interiorul Senegalului cu o mica iesire in vest la Atlantic. Aceasta este Gambia, cea mai mica tara africana, ca suprafata, si doar cu 1,7 milioane de locuitori. Din cei 10.500 de km patrati cat are tara, 5.000 i-au fost concesionate unui roman. Ovidiu Tender, caci despre el e vorba, a castigat de la Guvernul de la Banjul dreptul de explorare si exploatare a unui perimetru petrolifer egal cu jumatate din suprafata Gambiei. Omul de afaceri spune ca va va imparti cu statul orice resursa va gasi pe terenul pe care-l exploateaza, scrie Money.ro.

Cei mai mari producatori agricoli din Romania sunt printre primii beneficiari ai subventiilor agricole din Europa. TCE 3 Brazi si Comcereal, companii controlate de oamenii de afaceri Culita Tarata, respectiv Adrian Porumboiu, sunt in top 20 ai beneficiarilor de subventii agricole din UE, conform unui clasament intocmit de o organizatie non-guvernamentala danezo-britanica. Integral in Ziarul Financiar.

Comoditate sau oportunitate? Platile online vor creste anul acesta, dar mai putin ca in 2010. Piata locala de plati online a inregistrat anul trecut, in plina criza, o crestere de 80% a numarului de tranzactii, iar pentru 2011 reprezentantii din industrie estimeaza, in medie, un avans de 50%. Cum se explica aceasta franare, in conditiile in care piata mai are mult pana la maturitate? Anul trecut, la fiecare sapte carduri active s-a inregistrat, in medie, o singura tranzactie. Pentru 2011, Netopia Sistem, companie de plati prin telefonul mobil, estimeaza ca numarul de tranzactii se va majora in medie cu 50% fata de 2010, pana la 3,6 milioane de tranzactii online, scrie Daily Business.

Lupta pentru suprematia mondiala (I). Mimetismul chinez. China este, in opinia multora, principalul competitor al SUA in ceea ce priveste dominatia economica mondiala. Cu un PIB de 4.300 de miliarde de euro in 2010, si o crestere cu circa 10%, cei 1,3 miliarde de chinezi sunt inca departe de economia ce valoreaza 10.500 de miliarde de euro a celor 300 de milioane de americani. Integral in Business Cover.

Cineva "abia asteapta" ca oamenii sa aiba cancer. Cine si de ce. Este intr-adevar cinic sa crezi ca cineva isi poate dori ca un om sa fie bolnav. Cu atat mai mult de o boala care are cel mai adesea un final tragic. Si cu toate acestea, cancerul este o zona de investitii foarte importanta. De fapt, cea mai importanta daca privim graficul publicat de Capital.ro.

Teodor Ancuta povesteste ultima luna petrecuta la Sibex, pentru Bursa.ro.

Microsoft, Google si Oracle, cei mai doriti angajatori in 2011. Microsoft, Google si Oracle sunt primii trei cei mai doriti angajatori din Romania in 2011, acestia detronand Coca-Cola, P&G si Kraft Foods, companiile cu cel mai bun brand de angajator in 2010, arata studiul "Cei mai doriti angajatori" realizat in lunile aprilie si mai 2011 de catre Catalyst Consulting, divizia de consultanta din cadrul Catalyst. Dupa ce criterii isi aleg romanii compania pentru care ar vrea sa lucreze? Raspunsul e simplu - pachetul salarial si reputatia companiei, scrie Business Cover.

Ce trebuie si ce nu trebuie sa faci pentru a scapa de faliment. Concedierea imediata a majoritatii angajatilor este calea aproape sigura catre faliment in timp ce renegocierea contractelor cu furnizorii si cu bancile fara a afecta substantial activitatea productiva pot fi solutiile salvatoare O buna parte a companiilor aflate in procedura de insolventa trec automat la concedierea angajatilor scazand astfel substantial sansele de redresare, arata mai multi practicieni in insolventa consultati de Romania Libera.

Situatia din Grecia devine periculoasa pentru Romania. Patru dintre bancile cu cea mai mare expunere pe datoria suverana a Greciei sunt prezente si la noi. Romania nu este imuna. Legaturile financiare si de comert, extrem de puternice, pe care Bucurestiul le are cu statele din vestul Europei, ne expun la escaladarea crizei datoriilor din zona euro. In timp ce economiile din estul Europei au demonstrat, pana acum, o rezistenta puternica la criza datoriilor din zona euro, regiunea ramane expusa la riscurile contagiunii prin canalele sale financiare si comerciale, se arata intr-o analiza a institutului Roubini Global Economics (RGE). Integral in Adevarul.

Cum va ajuta IMM-urile noul "card Kogalniceanu". Instrumentul, care ar putea trece de Guvern in aceasta saptamana, ar oferi garantii de stat pentru creditele bancare, dar si subventionarea dobanzilor la imprumuturile contractate.Dupa aproape un an de amanari, "cardul Kogalniceanu" va ajunge in aceasta saptamana pe masa Guvernului, potrivit revistei "Capital". "Actul normativ va fi cu siguranta luat in discutie in urmatoarea sedinta a Executivului", a declarat Laszlo Borbely, ministrul Mediului. In contextul actual, in care bancile ofera tot mai greu credite IMM-urilor, pe fondul crizei, prin acest program, firmele mici si mijlocii vor beneficia de facilitati atunci cand vor contracta credite mai mici de 150.000 lei, scrie EVZ.

Arabia Saudita vrea ieftinirea barilului de petrol cu 30%. De ce vrea statul cu cele mai mari rezerve de petrol din lume prabusirea cotatiei. PLUS: cat ar putea costa benzina in Romania. Arabia Saudita ar vrea ca pretul barilului de petrol sa fie de 70-80 de dolari. Motivul este foarte simplu: la acest pret SUA si Europa ar incetini punerea in practica a planurilor privind obtinerea energiei din surse regenerabile, dupa cum explica printul Alwaleed bin Talal, unul dintre nepotii regelui saudit Abdulahh, conform Bloomberg. "Nu vrem ca Vestul sa gaseasca alternative", a declarat el in cadrul unui interviu acordat CNN, programat sa apara in scurt timp, dupa cum precizeaza sursa citata. Integral in Gandul.

Devenim din ce in ce mai verzi: productia de energie eoliana s-a dublat in februarie fata de ianuarie. Energia eoliana a avut, in februarie, o pondere de 1,9% din totalul productiei de electricitate din Romania, potrivit unui raport al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Astfel ca, din totalul energiei produse, care s-a ridicat la 5,44 TWh, energia eoliana a insemnat 0,10336 TWh (103.360 MWh). In luna anterioara, in ianuarie - care este si prima luna cand energia eoliana apare in rapoartele ANRE privind sursele de producere a energiei - electricitatea din vant a avut o pondere de 0,8% din totalul energiei generate la nivel national, insemnand 47.920 de MWh, scrie Adevarul.

Lichidarea Petromin, o prada de 15 milioane de dolari. Lichidarea ultimei companii de stat este o afacere mult mai banoasa decat poate parea. In ciuda datoriilor, Petromin mai detine mineralierul Carmen Silva, in prezent arestat la turci, evaluat la 10 milioane de dolari, epava navei-sora Ileana, care a fost evaluata la 1,7 milioane de dolari, precum si impingatorul Pluton, care figureaza in evidentele Fiscului cu o valoare de inventar de 2 milioane de dolari. In plus, compania mai detine un complex de vacanta in Saturn, precum si sediul din Portul Constanta. In aceste conditii, lichidarea societatii de navigatie a devenit o afacere extrem de profitabila, cel putin din punct de vedere al activelor, care valoreaza 15 milioane de dolari, scrie Romania Libera.

Ucraina si Rusia ne pot ieftini painea. Autoritatile de la Moscova si Kiev vor relua livrarile externe de grau de la 1 iulie, dupa ce le-au suspendat vara trecuta. Seceta si incendiile din 2010 i-au fortat pe rusi si pe ucraineni sa stopeze exporturile de cereale. Ca rezultat, in trei luni, pretul graului a crescut cu 60%.Doi dintre principalii producatori mondiali de grau, Rusia si Ucraina, vor relua livarile externe incepand cu 1 iulie, in urma unor prognoze favorabile privind recoltele din acest an. Decizia vine in contextul in care recoltele de cereale ale mai multor tari europene si ale Statelor Unite sunt amenintate de seceta, scrie Adevarul.