In articolul "Se ingroasa lista bancilor straine care vor sa plece din Romania", Ziarul Financiar scrie: "GE Money a plecat din 2010. Volksbank, RBS, ATE Bank si MKB Romexterra cauta cumparatori pentru active de 7 mld. euro. Patru banci locale, dintre care una cu peste 5% din piata, ceea ce ii da importanta sistemica, iar restul de dimensiuni reduse, asteapta investitori care sa le cumpere pana cel tarziu in 2012 - 2013, potrivit anunturilor oficiale ale actualilor actionari majoritari bazate pe diferite motive strategice. Este vorba despre Volksbank, RBS, ATE Bank si MKB Romexterra - toate membre ale unor grupuri internationale care au venit in Romania si au mizat pe cresterea economica puternica de la jumatatea deceniului trecut. Per ansamblu, activele celor patru banci cumulau circa 8,5% din piata la sfarsitul lui 2010 fata de peste 10% in 2008". Integral in ZF.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Ce solutie au gasit dezvoltatorii pentru a-si vinde locuintele mari si scumpe. Dupa ce au epuizat solutiile antreprenoriale de relansare a pietei rezidentiale, jucatorii imobiliari au inceput sa ofere consultanta fiscala structurilor statului, in speranta obtinerii unor facilitati care sa ii ajute in vanzarea apartamentelor mari ramase pe stoc. Principala problema cu care se confrunta dezvoltatorii in prezent este cauzata de imposibilitatea comercializarii apartamentelor cu suprafete mari si preturi pe masura. Statul a limitat facilitatile fiscale la apartamentele cu suprafete de pana in 120 mp si cu un pret care sa nu depaseasca 380.000 de lei (circa 90.000 euro). Tuturor locuintelor care depasesc aceste criterii, adica in jur de 40% din stocul de apartamente noi nevandute, li se aplica un TVA de 24%, anunta Capital.ro.

Fathi Taher investeste 500 milioane dolari in infrastructura feroviara iordaniana. Grupul "Taherinvest", controlat de omul de afaceri Fathi Taher, va investi 500 de milioane de dolari in infrastructura feroviara din Iordania, prin finantarea unui proiect public-privat (ppp). Corporatia a anuntat ca a finalizat negocierile cu expertii unei companii romanesti de management feroviar, pentru participarea la dezvoltarea proiectului "Zaman Express" - cel mai mare ppp din Iordania - ce presupune constructia, operarea si transferul unei retele feroviare pentru trenuri usoare care va face legatura intre Amman (capitala Iordaniei) si centrul industrial al orasului Zarqa, informeaza Bursa.ro.

De ce indoapa oligarhia financiara Grecia cu bani. Germania pare sa fi cedat insistentelor bancilor si e dispusa sa arunce din nou din banii cetatenilor pentru salvarea Greciei falimentare. Cine sta in spatele "tragediei elene", care sunt interesele celor care infig perfuziile cu miliarde de euro in bratul pacientului insolvent si de ce sa imprumuti pe cineva care n-are cum sa-ti dea banii inapoi. Rezistenta statelor nordice - indeosebi a populatiei acestor tari - la bailout-urile aplicate suratelor sudice i-a determinat pe oficialii germani sa vorbeasca in ultimele saptamani de o restructurare usoara si controlata a datoriei suverane a Greciei, prin care creditorii tarii sa prelungeasca maturitatile imprumuturilor si sa accepte pierderi, scrie Money.ro.

Computex: Netbook-ul a murit, traiasca Ultrabook-ul! Si a fost ziua intai... La capatul celalalt al Pamantului, in Taiwan, tara care s-a impus ca unul dintre pilonii tehnologiei IT-ului mondial, s-a deschis Computex 2011, al doilea eveniment IT&C din lume ca marime. In cadrul discursului din deschiderea evenimentului, Sean Maloney, Executive Vice President al Intel Corporation, a afirmat ca pana la sfarsitul anului 2012, 40% din piata laptopurilor consumer va include un nou tip de computere, numit "Ultrabook". O alta categorie de PC-uri inventata de Intel - notebook-urile - au scazut dramatic in vanzari, pe fondul popularitatii pe care le-au castigat tabletele. Si, cum Intel nu produce procesoare sau platforme pentru tablete - desi exista tatonari cu Apple - trebuia gasit ceva cu totul diferit. Sau, macar, atacat pe mai multe fronturi, anunta Business Cover.

Companiile de insolventa mizeaza pe venituri mai mari cu 20%-40%. Un semn de maturizare a pietei - apar fuziunile si achizitiile Cele mai vulnerabile sectoare raman industria, constructiile si transportul Investitorii sunt mai interesati de active decat anul trecut, insa vanzarile se mentin la un nivel redus Societatile de insolventa se asteapta la cresteri ale cifrelor de afaceri intre 20% si 40% in 2011, pe fondul unui numar mai mare de dosare si al unui interes crescut din partea investitorilor. Casa de Insolventa Transilvania (CITR) a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 5 milioane de euro, iar pentru acest an estimeaza o crestere cu 20%. La o cota de piata de 15% anuntata de CITR, rezulta ca veniturile totale din activitati din insolventa au fost intre 30 si 35 de milioane de euro, informeaza Financiarul.

Mozilla a lansat Firefox 6.0 Aurora. Mozilla a lansat, recent, versiunea Aurora (Alpha) a browserului Firefox 6.0. Astfel, Firefox 4.0, 5.0 si 6.0 sunt disponibile in acelasi timp, insa prima versiune este singura stabila. Mozilla a preluat modelul Google Chrome si lanseaza o noua versiune a browserului Firefox o data la doua luni. Ultima versiune lansata este Firefox 6.0 Aurora (Alpha). Firefox 6.0 vine cu optiunea Data Management Window care ofera utilizatorilor posibilitatea sa seteze optiuni de acces pentru orice site. Astfel, utilizatorii pot opta sa permita sau sa interzica site-urilor sa retina parole, sa seteze cookies sau sa localizeze pozitia lor. O alta functie este Plugin Check care verifica compatibilitatea tuturor plugin-urilor prin Add-ons Manager, scrie Capital.ro.

In articolul "Statul pierde controlul la Fondul Proprietatea", Ziarul Financiar scrie:"Pachetul de actiuni cedat este evaluat pe bursa la aproximativ 648 mil. lei (164 mil. euro). In urma conversiilor, pachetul detinut de Ministerul Finantelor a scazut la 24,54%, astfel ca statul nu mai poate impune deciziile in AGA. In statutul FP se spune ca statul detine controlul in AGA atat timp cat participatia sa este de peste 33%. Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea fostilor proprietari ale caror active au fost confiscate de regimul comunist, dar procesul de despagubire este departe de a se fi incheiat, desi statul a cedat deja 75% din actiunile fondului. Dupa listarea fondului la Bursa, statul a fost obligat sa cedeze mai multe actiuni pentru a acoperi despagubirile, din cauza pretului mai mic. Saptamana trecuta, actiunile FP au atins pretul minim de la listare, de 0,48 lei/actiune, iar capitalizarea era ieri de 1,62 mld. euro". Integral in ZF.ro.

Cum castigi 3.500 de euro pe luna la Bruxelles. Topul joburilor in organizatiile UE. Organizatia Friends of the Earth Europe (FoEE) recruteaza in aceasta perioada un coordonator strangere de fonduri la Bruxelles. Candidatul selectat pentru aceasta pozitie va fi remunerat cu un salariu brut lunar care variaza intre 2.700 de euro si 3.500 de euro, functie de experienta sa. Trebuie sa mai stii ca vei primi si al 13-lea salariu, tichete de masa si asigurare medicala, pe langa salariul de baza. Te califici pentru aceasta pozitie daca esti un bun negociator si comunicator, stii care sunt procedurile de strangere de fonduri ale Uniunii Europene si de asemenea, esti familiarizat cu structurile UE si poti "vinde" activitatile si misiunea organizatiei potentialilor sponsori. 26 iunie este ultima zi in care poti aplica pentru acest job, informeaza Money.ro.

Lucreaza BMW la un M1 autentic? Se pare ca BMW nu a abandonat ideea lansarii unui rival pe masura pentru Audi R8. Desi nu este decat un zvon, informatia provine de pe forumurile bine informate, dedicate marcii. Zice-se, viitoarea supersportiva bavareza s-ar afla deja pe plansetele designerilor. Botezat in interior cu numele de cod M-One, acest proiect, daca va primi unda verde pana la final, nu isi va face aparitia mai devreme de patru ani. Evident, la ora actuala nu exista prea multe amanunte tehnice, insa fanii marcii avanseaza ideea preluarii motorului de pe viitoarea generatie M3, lucru valabil si in cazul platformei, scrie 24auto.ro.

Cum ar putea China sa traga intreaga lume intr-o noua criza economica in 2012 - avertismentul din documentele Societe Generale. China este pe cale sa exporte inflatie catre restul lumii intr-un proces care va semana cu caderea a trei piese de domino, dintre care unul deja a cazut, potrivit unei analize realizate de Societe Generale (Soc Gen, care detine, in Romania, BRD), prezentata de businessinsider. Intr-un raport amplu, intitulat "Dominoul din China a cazut!", analistii Soc Gen schiteaza cele trei piese de domino ale sistemului de export al inflatiei si situatia lor actuala. Trecerea Chinei la o economie bazata pe consum inseamna o cerere mai mare pe piata interna. Oferta ramane constanta iar preturile cresc. Acest lucru se intampla deja, anunta Gandul.

Nivel record atins de francul elvetian: datornicii nu mai fac fata. Francul elvetian s-a scumpit cu aproape 7,5%, respectiv cu peste 23 de bani, numai in ultimele doua luni si se apropie din nou de pragul de 3,4 lei/franc. Iar asta nu poate fi decat o veste proasta pentru romanii care au contractat in perioada 2007-2008 credite in valuta exotica, atrasi fiind de dobanzile semnificativ mai mici decat cele la euro sau lei. Pentru o rata de 1.000 de franci, datornicul trebuia sa scoata din buzunar in urma cu patru ani aproximativ 2.100 de lei. Acum, suma este cu aproximativ 1.300 de lei mai mare. Si cresterea nu se opreste aici. Criza datoriilor, care ameninta tot mai mult statele din Uniune, pune in umbra moneda europeana si impinge investitorii sa se refugieze pe franci. Un franc mai puternic in raport cu euro inseamna, implicit, unul mai scump calculat in lei, informeaza Adevarul.