Eurovigneta va include si plata poluarii atmosferice si fonice. Parlamentul European a adoptat revizuirea regulilor de taxare pentru transportul rutier de marfa ("Eurovigneta"). Conform noului document, Eurovigneta va include plata de catre transportatori a costului poluarii atmosferice si sonore, in plus fata de taxa pentru utilizarea autostrazilor. Veniturile obtinute din aceste taxe vor fi utilizate pentru finantarea in viitor a unui sistem de transporturi mai performante si mai putin poluante. Raportorul belgian Said El Khadraoui a subliniat ca acest compromis marcheaza o etapa importanta pentru politica de transporturi pentru urmatorii zece ani oferind "statelor membre, pentru prima data, posibilitatea de a include costurile externe (...) si de a utiliza mai bine o larga gama de taxe de utilizare pentru imbunatatirea mobilitatii", scrie Capital.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Cel mai scump teren din Bucuresti scos la vanzare. Cine vinde si cat cere. Terenul, amplasat pe strada Buzesti, are o suprafata de 3.300 mp si este format din 12 parcele mai mici achizitionate de Dragoteanu de-a lungul anilor, prima bucata fiind cumparata in urma cu 15 ani, in 1996. In total, intreg terenul a costat cinci milioane de euro. Anul trecut, patronul Euroest a amenajat aici o parcare in care a investit 150.000 de euro, si care i-a adus in primele luni ale acestui an un profit lunar de 2.500 - 3.000 de euro. "Nu pretul terenului pe mp conteaza pentru un investitor serios. Exista alt gen de calcule care fac un teren atractiv sau nu. In cazul terenului meu, toate cifrele au condus la o estimare de pret de minimum 8.000 euro/mp. Subliniez doar un singur lucru: proiectul care ar urma sa se construiasca pe terenul in cauza va genera un business cu un venit net dublu decat orice dobanda bancara de pe piata", a declarat pentru Money.ro, Dragos Dragoteanu, patronul Euroest, anunta Money.ro.

Obsesia PCC SE pentru "Oltchim" a triplat banii vanzatorilor. Actiunile "Oltchim" sunt de 3,4 ori mai scumpe decat acum o luna, insa, pentru PCC SE, ele par de nepretuit. Cunoscut pentru lupta apriga cu managementul combinatului, actionarul minoritar de la "Oltchim", PCC SE, a transformat Bursa in camp de batalie: s-a asezat comod, in spatele butoanelor, la cumparare, si pare ca are un portofel fara limita. Daca, pe 11 mai, PCC SE raporta achizitia de titluri OLT la 0,5186 lei/unitate, pe 6 iunie, la nici o luna, nu a ezitat sa ofere cumparatorilor de trei ori mai mult, respectiv 1,49 lei/titlu. In aceasta perioada, PCC SE a cheltuit 3,5 milioane euro pe actiuni OLT, informeaza Bursa.ro.

Ce chirii se cer la mare in aceasta vara. Pentru ca am intrat in sezon si vara fara mare e pentru multi dintre noi searbada, indiferent ca e la Barcelona, Ibiza, in Turcia, Bulgaria sau falimentara Grecie e necesar sa vedem si cam cat costa cazarea. Sau, cu putin efort de vointa, ne putem transforma in turisti de weekend si atacam litoralul romanesc. Cu toate astea, dincolo de turistii de weekend exista si o categorie care alege sa stea mai mult la mare si cauta cazare mai putin costisitoare decat hotelurile autohtone si mai comoda decat cortul. Aici isi intra in rol oferta de apartamente de inchiriat, nu foarte bogata, dar mai mult decat suficienta, dovada fiind stagnarea, ba chiar scaderea pretentiilor proprietarilor pe o piata care e activa doar maximum patru sau cinci luni pe an. Astfel, o analiza a portalului imopedia.ro arata ca raportat la anul trecut, chiriile cerute pentru apartamentele din zona litoralului au scazut moderat, in vreme ce in comparatie cu anul 2009 pretentiile proprietarilor s-au diminuat cu pana la 30%, scrie Business Cover.

Constructiile raman in recesiune, (-3,7%) chiar daca restul economiei a "iesit". Dupa doi ani de comprimare cu doua cifre: -13,6% in 2009, -14,4% in 2010, anul 2011 continua seria neagra a perioadei de criza, -4,5% in primele patru luni. Locuintele trag in jos sectorul cu o reducere a volumului de activitate de 26,3%. Volumul lucrarilor de constructii a scazut in aprilie, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 0,3% fata de martie si cu 3,7% raportat la luna similara a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Ca si in anii precedenti, lucrarile de reparatii capitale au urcat cu 7,6% in aprilie comparativ cu martie, in timp ce lucrarile de constructii noi si lucrarile de intretinere si reparatii curente au scazut cu 3,1%, respectiv cu 2,4%. Volumul lucrarilor de constructii a crescut la cladirile nerezidentiale cu 9,7%, s-a redus la cladirile rezidentiale cu 8,7% si la constructiile ingineresti cu 4,2%, anunta Financiarul.

Austriecii vor sa faca bani in Romania. Care sunt domeniile preferate. Cu o pondere de peste 18 la suta din totalul investitiilor directe straine in Romania, Austria si-a propus sa isi intensifice investitiile in tara noastra si prin infiintarea incepand de marti, a unui Consulat la Sibiu, condus de consulul onorific Andreas Huber, proprietarul firmelor Limorom si Autohaus Huber, reprezentanta Opel la Sibiu si Deva. "Astazi, Romania poate fi vazuta ca destinatie cu potential major. Domeniile speciale sunt energia alternativa, cercetarea, furnizorii pentru industria automobilelor, infrastructura turistica", se arata intr-un comunicat, informeaza Capital.ro.

Oficial: noul Opel Astra GTC. Toamna acestui an va fi una plina pentru Opel, marca urmand sa lanseze pe piata trei noi modele de referinta in gama: Ampera, primul Opel electric cu autonomie extinsa, noua generatie Zafira Tourer si modelul sport compact cu trei usi, Astra GTC. Acesta din urma va avea premiera mondiala la Salonul de la Frankfurt, din septembrie. Noul Astra GTC iese in evidenta prin designul atragator si promite o dinamica extraordinara la condus. Pentru o dinamica inbunatatita la rulare, toate versiunile modelului Astra GTC beneficiaza de o configuratie avansata pentru puntea fata datorita sistemului de suspensie fata de inalta performanta, HiPerStrut, care se imbina in mod armonios cu suspensia spate cu ingeniosul brat Watts, patentata de Opel, pentru un nivel unic de stabilitate si precizie in timpul conducerii, scrie 24auto.ro.

Regretele tarzii ale BNR privind lupta cu inflatia. Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, pare sa regrete politica pe care a adoptat-o in perioada 2005-2006. "Mentinerea la un nivel ridicat a dobanzii de politica monetara a avut efecte daunatoare", a declarat, ieri, guvernatorul. Dobanzile mari au determinat cresterea fluxurilor de capital strain catre Romania, investitorii speculativi fiind atrasi de randamentele bune oferite de leu. Moneda s-a apreciat, iar creditul in valuta a crescut in mod nesanatos, a spus Mugur Isarescu. Criticii guvernatorului sustin insa ca BNR face in continuare greseli in lupta cu inflatia. Ei spun ca banca centrala apara cu orice pret inflatia, in detrimentul cresterii econonomice, anunta EVZ.

Eolienele vor scumpi curentul cu 4% in acest an. Pretul energiei va creste cu 2 - 4,5 euro pe MWh in a doua jumatate a anului, dupa aplicarea schemei de sprijin pentru energia regenerabila, ceea ce va insemna o scumpire de pana la 4,3% pentru populatie. Autoritatile romane au trimis vineri Comisiei Europene notificarea oficiala privind schema de sprijin pentru producatorii de energie regenerabila si se asteapta la un raspuns pozitiv de la Bruxelles in maximum doua luni. Cine aude de turbine eoliene si de surse regenerabile in general se gandeste la energie ieftina. Nimic mai fals. Pentru ca tehnologiile sunt scumpe si statele membre si-au asumat in fata Comisiei Europene atingerea unei ponderi importante de energie verde in consumul anului 2020, guvernele au venit cu scheme de sprijin pentru stimularea investitiilor in acest sector, informeaza Adevarul.

Factoringul, o solutie pentru a grabi recuperarea datoriilor. In criza, romanii au apelat din ce in ce mai mult la aceasta facilitate. Astfel, piata de factoring a crescut, anul trecut, cu circa 15% fata de 2009, pana la 1,8 miliarde de euro. Pentru acest an, firmele din domeniu se asteapta la o crestere cu 20% a pietei, potrivit datelor prezentate, ieri, de Asociatia Romana de Factoring, infiintata in luna aprilie. Potrivit unui studiu prezentat de Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Bancii Nationale (BNR), in 2010 si primele patru luni din 2011, 38.000 de firme au generat incidente de plata majore in economie. Datoriile statului catre firme, ale companiilor catre stat sau cele existente intre firmele si partenerii de afaceri au intarziat mult evolutia economica, spune Croitoru, scrie EVZ.