Din curiozitatile de la Vama: dobanda din banci, de doua ori mai mare decat salariul. Castiga mai bine din dobanzile de la depozitele pe care le are in banci decat veniturile pe care le ia de la Vama. Este vorba despre seful Biroului Vamal Baneasa, care, conform ultimei declaratii de avere are un venit din dobanzile la depozitele pe care le detine in banci de 8.200 de euro si 60.000 de euro anual, in timp ce venitul anual incasat de la A.N.V. a fost in 2010 de 37.899 de lei, scrie Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

Ce spune noul sef al investitorilor straini despre limitarea creditului in valuta, privatizari si efectul "grec" asupra economiei Romaniei. Steven van Groningen, 53 de ani, ocupa de saptamana trecuta pozitia de presedinte al Consiliului Investitorilor Straini pentru un mandat de un an si este unul dintre cei mai longevivi expati din Romania, fiind in acelasi timp, unul dintre cei mai importanti bancheri de pe piata. Presedintele Raiffeisen Bank Romania, a treia institutie de credit dupa marimea activelor, nu crede ca forma actuala in care au aparut modificarile la conditiile de creditare pentru populatie va ramane asa pana la final, deoarece BNR se va consulta cu bancile pentru a vedea care este cea mai buna solutie, scrie EconomicTimes.ro.

Economia globala e in pragul unui nou dezastru. Bancile si guvernele nu prea au invatat nimic din cea mai mare criza financiara si economica din ultimii 80 de ani. Obiceiurile proaste sunt tot acolo, riscurile au fost mutate in spatele populatiei si lumea sta in fata unui nou dezastru economic. Pietele financiare sunt mai interconectate ca niciodata. Economia a devenit una globala. Ce se intampla la Bruxelles are consecinte la New York sau Beijing. Si vestile proaste circula repede. In 2007, sistemul financiar a inceput sa se prabuseasca, pornind de pe Wall-Street, a trecut in Europa, unde a maturat cu bancile, a fortat statele sa le nationalizeze si s-a transformat in recesiune puternica, cu tot ceea ce inseamna: somaj, caderea industriei, spargerea bulei imobiliare, reducerea salariilor, scrie Money.ro.

Trista istorie a unei companii cu management de la stat. Front comun al actionarilor minoritari de la Oltchim. Cresteri fulminante de la o zi la alta, urcare si coborare a cotatiei cu pana la 15% intr-o zi, asta a reusit sa faca Oltchim, o societate de stat aflata in prag de faliment. Grupul german PetroCarboChem (PCC) si Carlson Ventures International au semnat la finele saptamanii trecute un memorandum prin care au consimtit sa actioneze concertat cu privire la Oltchim SA. "In urma acordului de a actiona concertat si de a colabora indeaproape cu privire la Oltchim SA, PCC SE si Carlson detin impreuna, la aceasta data, 31,3072% din capitalul social al Oltchim", se arata intr-un comunicat remis de PCC, potrivit Capital.

Facebook, intre listare si implozie. Ultimele saptamani au fost pline cu stiri despre Facebook. Pe de o parte se tot discuta despre listarea companiei, care ar putea aduce un nou gigant in topul companiilor de profil IT (o capitalizare bursiera de 100 miliarde dolari), iar pe de alta de problemele pe care serviciul socializare le are cu clientii. Mai exact cu oamenii care au inceput sa renunte la serviciu si sa isi stearga conturile, scrie Business Cover.

Tradeville: Perspectivele pentru banci si SIF-uri sunt incerte in 2011. Analistii firmei de brokeraj Tradeville sunt de parere ca bancile si SIF-urile au perspective incerte in 2011, in conditiile in care in Romania procesul de revenire a economiei este lent, pe fondul unei inflatii ridicate si a unui consum redus, exporturile ramanand pentru perioada imediat urmatoare motorul cresterii economice. Integral pe EconomicTimes.ro.

Averea pierduta a micilor actionari: 50 de milioane de euro. O parte din dividendele neincasate de milioanele de actionari pasivi la cele cinci societati de investitii financiare (SIF) au trecut de termenul legal de trei ani in care putea fi reclamate si primite si ar putea trece in conturile proprii ale SIF-urilor. Totalul dividendelor neincasate este de circa 220 mil. lei (50 mil. euro). Circa 80 de milioane de lei deja au fost pierdute de milioane de actionari, caci s-au prescris oficial, conform documentelor SIF-urilor si declaratiilor oficialilor lor. Dreptul de a incasa dividendele se prescrie dupa trei ani, atunci cand banii pot trece din capitolul "alte datorii" sau din alte capitole bilantiere mai putin transparente, in capitalurile proprii ale SIF-urilor, scrie Money.ro.

Comisia Europeana asteapta clarificari pe tema datoriilor "Oltchim". La aproape doi ani de la deschiderea investigatiei privind o posibila conversie in actiuni a datoriilor de 140 milioane euro ale "Oltchim", autoritatile de la Bruxelles sustin ca mai au nevoie de clarificari pe aceasta tema. "Cazul < Oltchim > se afla, inca, sub investigatie", a ras-puns Maria Madrid, de la Biroul de Presa al Comisarului european pentru competitie, la o solicitare a ziarului "BURSA", adaugand: "Comisia poarta un dialog constant cu autoritatile romane si va lua o decizie asupra acestui caz, imediat ce autoritatile de la Bucuresti vor fi oferit toate clarificarile necesare".

Review: tableta vs laptop. In ultima vreme ni se spune voios, de cate ori exista ocazia, indeosebi la TV, ca trebuie sa ne pregatim psihic pentru marele moment: tabletele vor inlocui laptopurile. Normal ca v-a bufnit din nou rasul. Preluand insa aceasta idee nastrusnica, mi-am zis in sinea mea ca n-ar strica sa procedam precum "Distrugatorii de mituri", lasand experimentul sa lamureasca lucrurile. Daca tot e vorba ca tabletele sa intre in lumea oamenilor mari, atunci sa o tratam ca atare: haideti sa comparam tableta cu laptopul la fel ca atunci cand am compara doua laptopuri intre ele. Integral pe ITplay.ro.

Regiunea Centru va deveni cea mai bogata, cu o cifra de afaceri cumulata de 38 mld. lei. Cu exceptia Regiunii de Dezvoltare Bucuresti - Ilfov, viitorul judet de Centru va avea, dupa impartirea administrativ-teritoriala, cea mai mare concentrare de companii cu cifre de afaceri mai mari de 10 milioane de lei pe an. Judetele care ar urma sa fie create pe structura actualelor regiuni de dezvoltare sunt destul de diferite din perspectiva economica. "Fin.ro" a incercat sa faca o radiografie a businessului din fiecare regiune de dezvoltare si a intocmit un top al regiunilor din punctul de vedere al companiilor cu o cifra de afaceri anuala mai mare de 10 milioane de lei.

N-avem drumuri, avem biruri! Din 2012 vom plati 3-4 euro taxa de autostrada. Guvernul pregateste introducerea taxei de autostrada, al 4-lea bir pe drum, dupa vigneta, taxa din combustibil si cea pentru traversarea podurilor. De anul viitor, vom plati cele mai multe taxe de drum din UE, in conditiile in care avem una dintre cele mai mici retele de autostrazi din Europa. Daca in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana exista, in general, o singura taxa de drum (Elvetia, Austria, Ungaria sau Slovenia etc) sau o taxa de autostrada (Franta, Spania sau Italia), iar in altele nu se plateste niciun fel de taxa (Germania, Olanda, Belgia), in Romania, Guvernul isi face calculele pentru a introduce, de anul viitor, o noua taxa - cea de autoastrada, scrie Daily Business.

Alfa Romeo - 7 noutati pana in 2014. Website-ul italian autoblog.it vorbeste despre planurile celor de la Alfa Romeo pentru urmatorii doi ani, interval in care au in vedere lansarea a nu mai putin de sapte modele. Un calendar cat se poate de incarcat, asadar, prin intermediul caruia Grupul FIAT spera in redinamizarea marcii sale. Anul acesta, Alfa Romeo va comercializa versiunea de serie a coupe-ului 4C (foto), care se va constitui in vitrina tehnologica a marcii. Tot pentru acest an se preconizeaza aparitia unui SUV compact, un concurent direct pentru Audi Q3. Integral pe 24auto.ro.

Criza din Grecia ne scumpeste ratele cu sute de lei. Romanii care s-au imprumutat in franci elvetieni sunt cel mai grav afectati de actuala scadere a valorii leului. Ratele platite de ei au crescut, in ultimele zile, cu zeci sau chiar sute de lei. Moneda nationala s-a depreciat cu circa 3-4% fata de euro si fata de francul elvetian in ultima luna si, in special, in ultimele doua saptamani. Aceasta evolutie s-a resimtit dureros in buzunarele celor care au credite in valuta. Un roman care isi primeste salariul in lei si a contractat un credit in euro sau in franci va avea de platit, in aceasta luna, mai mult decat luna trecuta. Pentru o rata de 300 de euro, de exemplu, romanii trebuie sa scoata 50 de lei in plus in iunie fata de mai, scrie EVZ.

Ramane Romania interesanta pentru investitori? Romania ocupa locul al treilea in Uniunea Europeana (UE) dupa cresterea din primul trimestru a costurilor cu forta de munca pentru o ora de lucru. Cresterea costurilor cu forta de munca in primele trei luni ale anului a fost de de 4,5%, comparativ cu perioada similara a anului precedent, fata de o medie UE 27 de 2,7%, potrivit datelor anuntate, luni, de Eurostat. In zona monedei Euro cresterea a fost de 2,6%. Costurile mentionate includ cheltuielile legate de salarii si cele nesalariale, dar nu cuprind stimulente sau cheltuieli precum cele referitoare la recrutare, pregatire, calificare sau echipament, scrie Romania Libera.

Cat muncesc romanii pentru o viata decenta. Intretinerea locuintei si asigurarea minimului necesar lunar pentru o familie costa 1.700 de lei, bani pe care angajatii cu salariul mediu net de 1.500 de lei ii castiga in 200 de ore de munca. In Romania, salariul orar este de 8,5 lei. "Adevarul" va prezinta o lista a preturilor principalelor produse din cosul de consum, exprimate in ore sau minute de munca. Salariul mediu net pe economie este, dupa ultimele raportari statistice, 1.498 de lei lunar, iar timpul mediu de munca este de 8 ore zilnic si 40 de ore saptamanal. Asta inseamna ca, in cele 22 de zile lucratoare dintr-o luna, romanii muncesc in total 176 de ore, astfel ca salariul orar este de 8,5 lei.

Unii investitori incep sa ia in calcul inclusiv nationalizarea bancilor grecesti din Romania. PLUS: De ce speculatorii se feresc de pariurile pe leu. Cursul leului fata de francul elvetian a atins luni un nou maxim istoric, de 3,5396 lei/franc, in timp ce cursul fata de euro, anuntat de BNR, a ajuns la 4,2635 lei/euro, cel mai mare din ultimele patru luni si jumatate. Deprecierea leului din ultima perioada, inclusiv de luni, se datoreaza situatiei tensionate din Grecia, dar si a discutiilor fara un rezultat concret, la nivelu UE, privind noul plan financiar de salvare a statului elen, scrie Gandul.