Ce-i lipseste Romaniei pentru a lua banii UE. Bancherii spun ca Romania ar fi atras mai multi bani europeni daca ar fi existat o mai buna coordonare intre institutiile implicate. Reprezentantii mediului bancar considera oportuna aparitia unei voci comune care sa gestioneze absorbtia fondurilor comunitare. Romania are nevoie de o voce comuna in materie de proiecte europene pentru a putea creste gradul de absorbtie, considera specialistii din sectorul bancar. Altfel, in lipsa unei corelari intre institutiile implicate direct - banci, firme de consultanta, autoritati si mediul de afaceri -, tara noastra risca sa ramana codasa la acest capitol, scrie Adevarul.

Business ReportFoto: Colaj foto

Metamorfoza Dacia: de la "merge si-asa" la rigoare japoneza. In 2011, Dacia a vandut clientilor romani mai putin de 10% din totalul autoturismelor asamblate la Mioveni. Paradoxal, acum 11 ani, doar 5% din productie era destinata exportului. Cu sau fara piata romaneasca, productia creste. Cand a achizitionat 51% din capitalul uzinei romanesti de la Mioveni, in 1999, sloganul "nu ne vindem tara" suna straniu in urechile investitorului francez Renault. Grupul din Hexagon tocmai cumparase o "gaura neagra" care platea 30.000 de muncitori si producea 86.000 de vehicule de o calitate indoielnica, pe care le vindea aproape exclusiv romanilor. Au urmat ani grei, in care concedierile curgeau pe banda rulanta, angajatii veneau la serviciu conform lozincii "noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc", iar numarul de masini produse scadea vertiginos, scrie Capital.

Seful celui mai mare fond din lume: Acum este momentul sa investesti 100% din portofoliu in actiuni. Larry Fink, unul dintre cei mai puternici investitori ai lumii, spune ca ar investi toti banii in actiuni in aceste momente. "Nu mi-e teama de titluri de stat, dar daca mi-ar da contabilii voie as investi 100% din portofoliu in actiuni", a declarat Fink, intr-un interviu exclusiv acordat CNBC. Acesta a adaugat ca actiunile sunt la niveluri istoric de ieftine, dar oamenii inca ies din ele si cauta expunere pe fondurile de hedging sperand la randamente mai bune decat de pe urma actiunilor, scrie EconomicTimes.ro.

Doi ani de criza: scurt bilant, vagi previziuni. Mediul de afaceri va continua lupta cu taxarea. Populatia mai are de rabdat cel putin un an. Jeffrey Franks a anuntat marti ca exista semne ale incetinirii cresterii economice, dar ca FMI isi pastreaza previziunea unui avans de 1,5% pe anul 2011. La doi ani de cand guvernul Romaniei a admis ca suntem in criza, si la iesirea (inca neconfirmata) din recesiune, bilantul arata ca suntem departe de colapsul Greciei, dar si de prosperitatea din 2007-2008. Analiza integrala pe CursdeGuvernare.ro.

Ungurii ne-au luat fata. Vezi cand vom merge pe autostrada pana la Viena. Si la ei s-a amanat, insa din cauza inundatiilor nu pentru tot felul de pretexte de o natura sau alta. Este vorba despre cel mai nou tronson de autostrada de la unguri, dat in folosinta acum 2 luni. Doua treimi din autostrada vestului de la noi, (Arad - Timisoara) au fost finalizate, iar autoritatile locale sustin ca acest lucru se datoreaza faptului ca se fac verificari periodice iar construcotul este tinut "din scurt". Edilii spun ca daca ritmul de munca va continua la fel peste vara, autostrada, care face parte din coridorul IV pan european, va fi gata pana la finele anului, scrie Capital.

Pretul dorit de investitori a speriat oferta Alro. Rusii o retrag pana la toamna. Rusii de la Vimetco, companie controlata de oligarhul rus Vitali Masitski, au decis sa amane oferta Alro pana in toamna, in principal din cauza discountului pe care ar fi trebuit sa-l ofere investitorilor pentru ca acestia sa cumpere actiuni, au declarat surse din piata de capital. Vimetco intentiona sa vanda un pachet de 20,96% din actiunile Alro, valoarea tranzactiei fiind estimata la 130 milioane de euro. Listarea era pregatita de un consortiu format din UniCredit Bank AG si unii dintre cei mai puternici brokeri de pe piata locala, UniCredit CAIB Securities Romania, Raiffeisen Capital & Investment si ING Bank, scrie EconomicTimes.ro.

Romania a crescut vanzarile catre Grecia. Schimburile comerciale dintre Romania si Grecia au crescut cu 30%, in primul trimestru al acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut, a declarat, ieri, Claudiu Stafie, secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in cadrul unui forum romano-elen. Astfel, in timp ce importurile Greciei, in ansamblu, au scazut, anul trecut fata de 2009, cu 17%, pe fondul crizei economice, Romania si-a crescut vanzarile catre aceasta tara cu 6,5%, atat exporturile noastre catre greci, cat si importurile tarii noastre din Grecia inregistrand cresteri, potrivit lui Konstantinos Papadopoulos, secretar general pe probleme de Relatii Economice Internationale si Cooperare pentru Dezvoltare, in cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Greciei, scrie Bursa.ro.

Futureal vrea sa dea 100 mil. euro din buzunar pentru a dezvolta proiecte blocate din CEE. Dezvoltatorul imobiliar ungar Futureal, care a construit si Gold Plaza Baia Mare, intentioneaza sa investeasca 100 mil. euro din fonduri proprii pentru a intra in parteneriate cu alti investitori in vederea dezvoltarii unor proiecte imobiliare care sunt in prezent blocate, relateaza PropertyEU. Strategia prevede alegerea proiectelor cu cel mai mare potential, care cu ajutorul Futureal sa devina proprietatile dominante in zonele targhetate. Strategia, adoptata de grup in ianuarie acest an, a determinat parteneriatul Futureal si Cealum pentru dezvoltarea unui centru comercial de 120 mil. euro in Polonia. Gabor Futo, CEO-ul Futureal a spus pentru PropertyEU ca este in prezent in discutii si pentru un alt parteneriat care vizeaza constructia unui proiect de birouri, dar ca acesta va fi anuntat mai tarziu in acest an, scrie DailyBusiness.ro.

Delhaize renunta la brandul Red Market, la nici doi ani dupa lansarea retelei. Rebranduirea lantului de retail urmeaza sa se produca in acest an. Grupul belgian va investi 50 mil. de euro pentru dezvoltarea retelei Mega Image. La numai doi ani de la infiintarea brandului si a retelei de discount supermarket Red Market, grupul Delhaize va renunta la aceasta marca de magazine, urmand sa reintegreze cele 12 unitati existente in lantul Mega Image. "Decizia finala nu a fost luata, nu stim exact cum vom face distinctia intre cele doua tipuri de retail - supermarket si discount supermarket - ale grupului Delhaize, insa pana la finalul anului reteaua Red Market urmeaza sa fie rebranduita in Mega Image", a declarat, pentru "Fin.ro", Raluca Pavel, Marketing Manager al Mega Image.

Romania, in topul tarilor cu cea mai mare populatie fara niciun fel de venit. Romania este una dintre tarile din UE cu cea mai mica rata de ocupare in cazul populatiei cu varste cuprinse intre 20 si 64 de ani, potrivit Eurostat. Astfel, in Romania exista cel mai mare procent al persoanelor din aceasta categorie care nu au niciun venit. Biroul oficial de statistica al UE arata ca media europeana a ratei de ocupare a scazut in 2010 la 68,6%, fata de 69,1% in 2009. In 2010, cea mai mare rata de ocupare s-a inregistrat in Suedia, cu 78,7%, Olanda, cu 76,8%, Danemarca (76,1%) si Cipru cu 75,4%. Germania si Austria au fost urmatoarele piete din topul celor cu cea mai buna rata de ocupare, fiecare cu cate 74,9%. La polul opus se situeaza Malta, cu o rata de ocupare de sub 60%, Ungaria cu 60,4%, Italia cu 61,1%, Spania cu 62,5% si Romania cu 63,3%, scrie DailyBusiness.ro.

Cum au distrus statele lumii capitalismul. Statul nu are de gand sa plece nicaieri. Dupa cea mai mare criza financiara din ultimii 80 de ani nu a schimbat nimic si acum se conserva pentru vremuri mai bune. In ultima vreme, s-a tot vorbit despre "moartea statului asistential" (wellfare state). Statele au ajuns atat de indatorate, incat sunt obligate sa cheltuiasca mai putin, nu pentru ca guvernantii n-ar mai vrea sa gestioneze munti de bani, ci pentru ca nimeni nu vrea sa le mai imprumute. Daca statul a fost vreodata orientat catre cetatean, acum se reorienteaza catre sine si acolitii sai, scrie Money.ro.

Soldul creditelor a ajuns la 210 miliarde de lei, restantele la 18,5 miliarde de lei. Soldul creditelor acordate de banci a crescut cu 3,3 miliarde de lei in mai, la 209,31 miliarde de lei, potrivit BNR, creditele in valuta fiind in continuare cele mai atragatoare. Astfel, soldul creditelor in moneda straina acordate populatiei si firmelor a crescut cu peste 2,6 miliarde de lei fata de luna aprilie, in vreme ce creditele in lei au avansat cu doar 260 de milioane de lei. De remarcat este faptul ca desi imprumuturile bancare in lei destinate consumului populatiei au scazut cu circa 300 de milioane de lei, finantarile pentru consum in valuta s-au majorat cu 766 milioane de lei. Aceasta stare de lucruri explica intentia BNR de a ingreuna accesul la creditarea pentru consum in valuta, scrie Business Cover.

Cati bani mai face Popoviciu. Profitul firmei care a ridicat cartierul de lux din Baneasa a scazut de patru ori. Profitul net realizat de compania Baneasa Rezidential a scazut in 2010 cu peste 70%. Firma este controlata in proportie de 50% de catre Baneasa Investments, detinuta de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, iar restul de partenerul acestuia, Sorin Creteanu, prin compania de constructii Comnord. Pentru 2010, profitul realizat de Baneasa Rezidential, care a construit cartierul cu acelasi nume din zona Baneasa din Capitala, a fost de 1,58 milioane lei, fata de profitul net de 6 milioane lei inregistrat in 2009, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor. Integral pe Money.ro.