Executorul care a bulversat bursa. Comportamentul abuziv al unui executor judecătoresc şi dezinteresul unei instituţii fundamentale pentru funcţionarea Bursei din Bucureşti pun în pericol stabilitatea pieţei de asigurări din România şi afectează interesele a sute de investitori pe piaţa de capital.Doar de două coli A4 a avut nevoie un executor judecătoresc plin de zel pentru a pune în pericol activitatea celei mai importante companii de asigurări din România. Este vorba despre cazul companiei Astra Asigurări care, fără a avea nici o implicare directă, s-a trezit delistată de la Bursă şi cu titlurile acţionarului majoritar poprite, scrie Romania Libera.

Business ReportFoto: Colaj foto

Unde gasesti cea mai ieftina benzina in Bucuresti. Capital.ro vine in sprijinul dvs si va spune unde gasiti cea mai ieftina benzina. Totodata, va cerem ajutorul in identificarea celor mai bune preturi. Noi am luat la rand toate statiie de benzina detinute de OMV Petrom, cel mai mare actor de pe piata romaneasca, care de aproximativ 3 luni afiseaza pe site-ul propriu, preturile din statii si nu pe cele de referinta care pot varia cu plus/minus 5%. Dupa ce am verificat preturile pe site-ul Petrom ne-am deplasat la cateva dintre statiile care practica cele mai mici preturi pentru a ne convinge daca datele afisate pe pagina de internet sunt egale cu cele practicate de benzinarii, scrie Capital.ro.

Listarea Romtelecom, in 12 luni. Romtelecom sau viitoarea companie care va rezulta din fuziunea cu operatorul Cosmote Romania va fi listata la bursa in 12 luni, au decis, vineri oficialii Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale si reprezentantii OTE, Deutsche Telekom, care detine 54,01% din compania autohtona. "Este pentru prima data cand am reusit sa avem un acord scris cu actionarul majoritar pentru listarea actiunilor Romtelecom pe bursa in 12 luni, cu termene foarte clare", a declarat ministrul de resort, Valerian Vreme. Domnia sa a mai adaugat: "Am reusit sa marim controlul Statului Roman asupra contractelor cu valori de peste 500.000 euro care se deruleaza in Romtelecom si sa se solicite aprobarea Consiliului de Administratie pentru contractele mai mari de 4.000.000 euro. Pe viitor, recrutarea directorilor executivi va fi realizata folosind firme specializate de recrutare", anunta Bursa.ro.

Casele din Pipera: Cum s-au dus sute de mii de euro pe apa sambetei. Intr-un an, pretul unei vile din Pipera s-a redus in patru randuri. A tot coborat de la 780.000 de euro, pana a ajuns la 460.000 de euro. Si nu este un caz singular. Alti proprietari au vandut din disperare vile de 170.000 de euro cu 135.000 de euro, iar o casa de 350.000 de euro se poate negocia la un pret de 280.000 de euro. Asta se intampla acum, dupa ce preturile din "paradisul imobiliar Pipera" au intrat la apa inca de la inceputul crizei. "Cei care au vile in Pipera le-au cumparat foarte scump in 2007-2008. Se construiau case pe banda rulanta, iar clientii spuneau "Lasati ca pun eu gletul" numai sa cumpere mai ieftin, cu 200.000 de euro. Acum pretul a scazut la 150.000 de euro", a declarat pentru Money.ro, Sorin Serbanescu.

Bancile finanteaza doar proiectele imobiliare pentru care exista antecontracte cu chiriasi. Pe piata finantarilor destinate dezvoltatorilor imobiliari, inceputul anului 2011 pare mai promitator comparativ cu anii precedenti, in sensul in care investitorii strategici din acest domeniu incep sa-si recapete increderea in piata si pornesc noi proiecte imobiliare. Cu toate acestea, bancherii spun ca, in acest moment, este prematur sa se vorbeasca de revigorare. Reprezentantii bancilor sunt de parere ca piata finantarilor destinate dezvoltatorilor imobiliari este in continuare foarte segmentata, observandu-se un ritm diferit de evolutie pe fiecare domeniu, birouri, retail, industrial, rezidential, scrie Financiarul.

Industria componentelor are potential urias. Pe data de 29 iunie 2011, publicatia The Diplomat - Bucharest a organizat prima editie a mesei rotunde Automotive Leaders Power Breakfast, dedicata prezentarii oportunitatilor de investitii in sectorul productiei de componente auto din Romania. Discutiile din cadrul evenimentului au abordat tematicile actuale ale industriei auto din Romania, precum strategia nationala de export, surse de finantare, potential investitional, tendinte si reglementari la nivel international. Industria auto autohtona a avut in 2010 o cifra de afaceri de 10 miliarde euro, echivalentul a 8% din Produsul Intern Brut (PIB), a anuntat Constantin Stroe, presedintele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM), anunta 24auto.ro.

Credeati ca nu e adevarat? Grecia si-a pierdut suveranitatea! Mai tineti minte cand s-a pus problema ca Grecia sa renunte la anumite aspecte ce tin de suveranitatea nationala, ca fiind conditie pentru noul imprumut? Ei bine, acest lucru chiar se intampla. Nu o spunem noi, ci seful ministrilor de Finante din zona euro, luxemburghezul Jean-Claude Juncker. "Suveranitatea Greciei va fi masiv limitata", a spus oficialul european, intr-un interviu pentru o publicatie germana, in care a explicat ca acum Grecia trebuie sa vanda din activele statului intr-un mod similar cu cel pe care il avea Germania de Est dupa caderea comunismului, informeaza Capital.ro.

Salariile bancherilor vor fi publice din 2012. Bancile vor fi obligate sa faca publice, de anul viitor, informatii detaliate privind remuneratiile directorilor, pentru imbunatatirea disciplinei in sectorul financiar, potrivit raportului publicat la sfarsitul saptamanii trecute, de Comitetul de supraveghere bancara Basel. Institutiile financiare vor trebui sa divulge informatii cantitative privind salariile si politicile referitoare la remuneratii, se mai arata in raport. De asemenea, vor fi facute publice bonusurile si componentele in numerar, actiuni si optiuni ale acestora. Bancile vor trebui sa publice, cel putin o data pe an, informatii legate de numarul persoanelor care au primit diverse remuneratii in anul respectiv. In plus, vor trebui sa divulge numele si functiile membrilor in comitetele de supraveghere a remuneratiilor, precizand cum sunt incluse posibilele riscuri in stabilirea acestora, scrie Bursa.ro.

Ce trebuie sa se intample ca sa scada francul elvetian. Momentele de mare framantare financiara din ultimii ani au adus, fara exceptie, perioade de apreciere puternica a francului elvetian. Asta i-a lovit pe cei care s-au imprumutat in moneda elvetiana in anii anteriori crizei, atrasi de dobanzile mici si de cursul de schimb atractiv. Desi romanii nu au avut o expunere de 40-50% din totalul creditelor ipotecare pe francul elvetian ca in Ungaria sau Polonia, exista si la noi un procent semnificativ de imprumuturi in aceasta moneda: 14% din totalul imprumuturilor in valuta ale populatiei Cursul leu-franc comunicat de BNR nu se stabileste in piata ci este legat de evolutia perechilor EUR/CHF si EUR/RON. Pentru ca leul a avut o evolutie relativ stabila in 2010-2011, principalele presiuni pe aprecierea francului in raport cu leul au venit din cursul de schimb EUR/CHF, anunta Money.ro.

Grecia - ieftina ca braga ca sa scape de datorii. Statul elen va avea noroc daca la finalul lui 2015 va strange din privatizari 20-30 de miliarde de euro, estimeaza presa internationala. Cu populatia iesita in strada si strigand cu toate fortele "Nu ne vindem tara", Executivul elen merge mai departe cu ideea de a obtine 50 de miliarde de euro pana in 2015, in urma unui amplu proces de privatizare. Totusi, cat de mult va fi dispus guvernul condus de George Papandreou sa lase la pret pentru a scapa de gaurile negre din buget, in conditiile in care pretul actiunilor pe care mizeaza s-a injumatatit in doi ani, informeaza EVZ.

Scad vanzarile Dacia in strainatate. In Spania, inmatricularile Dacia au scazut cu 40% in prima jumatate a anului. Dacia a vandut in acest an mai putine masini in Spania si Franta, comparativ cu anul trecut. In Spania, inmatricularile Dacia au scazut cu aproape 40% in primele sase luni din acest an, in timp ce in Franta acestea s-au diminuat cu 16,7% in primele cinci luni, potrivit datelor de la asociatiile profesionale in domeniu din cele doua tari. In schimb, in Germania in primele cinci luni inmatricularile de autoturisme Renault si Dacia in Germania au crescut cu 11,5%. Astfel, in Spania numarul de automobile noi sub marca Dacia a ajuns in prima jumatate a anului la 7.250 unitati, fata de 11.900 autovehicule in aceeasi perioada a anului trecut. Per total, piata auto spaniola a scazut in sase luni cu 27%, potrivit datelor anuntate de asociatia spaniola a importatorilor auto, ANIACAM, scrie Gandul.

Cand intra o tara in faliment. Situatia in care ne aflam acum este fara precedent. Niciodata nu s-a mai vorbit despre intrarea in incapacitate de plata a Statelor Unite ale Americii si, in acelasi timp, a mai multor tari europene. Asta daca luam in calcul doar marile puteri. Scenariul pare insa la fel de real si pentru state mari din America Latina si Orientul Mijlociu. Zona euro este mai instabila ca niciodata. Grecia, Portugalia si Irlanda au evitat intrarea in incapacitate de plata doar cu ajutorul imprumuturilor de la Fondul Monetar International si Uniunea Europeana. Aceasta solutie a fost insa numai temporara, dupa cum s-a dovedit in cazul grecilor. In mod ironic, la fix un an de cand liderii europeni "salvau" Grecia cu 110 miliarde de euro, economia tarii era mai fragila ca oricand, iar Atena cerea un nou imprumut de la finantatorii externi, anunta Adevarul.