Chinezii recunosc ca fac lucruri proaste: cel mai mare pod, abia lansat si deja are probleme. Se zice ca este suficient ca un avion sa aiba un singur surub chinezesc si deja are infinit mai multe "'sanse" de prabusire. Evident ca nu trebuie generalizat, insa un lucru este cert: lucrurile "made in China" nu sunt renumite ca fiind de foarte mare calitate. Mai mult, incep si ei sa se confrunte si sa recunoasca acest adevar si sa-l publice intr-o presa pe care multi o considera controlata de stat. Cert este ca slaba calitate a unui colos de infrastuctura ca cel despre care vorbim ar putea deveni dezastruoasa. Mai mult, acest lucru devine ingrijoraor, date fiind recordurile de infrastructura pe care le tot inregistreaza China in ultima perioada, scrieCapital.

Business ReportFoto: Colaj foto

Curtea Suprema pune punct dezbaterilor: RASDAQ nu e piata reglementata! O decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justie pune punct dezbaterilor privind statului pietei RASDAQ, stabilind ca statutul juridic actual al acestei piete nu permite incadrarea ei in notiunea de piata reglementata. Inalta Curte s-a pronuntat ca urmare a unui litigiu inainte de doi actionari minoritari, care detineau impreuna 10% din societatea Arta Culinara (ARCU) din Cluj si care cerusera sa se retraga din societate fiind nemultumiti de operatiunea de fuziune prin care trecuse compania. Initial societatea le refuzase acest drept, intemeindu-se pe motiv ca acestia ar fi putut oricand sa se retraga din societate prin vanzarea participatiei detinute in mod liber pe piata, scrieEconomicTimes.ro.

O bomba sociala! Peste 1 milion de romani, fortati sa renunte la automobile. Peste 1 milion de masini mai vechi de 15 ani ar putea fi radiate fortat daca Guvernul va introduce impozitul auto anti-poluare. Aceasta in conditiile in care proprietarii lor au venituri modeste, astfel ca nu vor face fata noilor conditii fiscale. "Introducerea impozitului auto in functie de gradul de poluare echivaleaza cu o bomba sociala", spune Marius Carp, fostul director executiv al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), in prezent secretar general al Asociatiei Concesionarilor Dacia-Renault. Daca se va merge pe ideea impozitului auto anti-poluare, valoarea acestuia va fi calculata, cel mai probabil, in functie de capacitatea cilindrica a masinii si de gradul de noxe (non-euro- Euro VI). Cu cat masina este mai veche si are un motor mai puternic, cu atat taxa va fi mai mare, scrieDaily Business.

O singura firma face curent de la Soare in Romania. Cum ii merge. Singura capacitate de productie licentiata a energiei fotovoltaice din Romania este detinuta de Renovatio Trading, fosta firma a fiului primarului din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan. Deocamdata lucreaza pe pierdere insa, din toamna, oficialii firmei asteapta sa primeasca sase certificate verzi pe MWh livrat ceea ce va aduce Renovatio pe profit. Renovatio Trading este singura companie din Romania care are licenta ANRE pentru producerea de energie din surse solare. Detine un parc de 1 MW in localitatea Singureni din judetul Giurgiu, pentru constructia caruia a cheltuit trei milioane de euro , aproape de doua ori mai mult decat costa instalarea unui MW eolian. Valentin Stan, inginer la Renovatio spune, insa, ca suma investita se va amortiza -in 7-8 ani- ceea ce este o perioada relativ scurta de timp pentru o investitie in regenerabile, potrivitMoney.ro.

Uitati de Grecia! Portugalia a devenit noul "gunoi" al Europei. Daca Grecia nu mai prezinta un pericol foarte mare, cel putin deocamdata, a venit randul Portugaliei sa starneasca ingrijorari pe pietele financiare. Asta pentru ca agentia de rating Moody's tocmai a redus ratingul statului iberic la categoria junk, cu perspectiva negativa. Amenintata de o blocare a finantarii din cauza ratelor dobanzii prohibitive practicate de piete, ingrijorate de solvabilitatea tarii, Portugalia a solicitat asistenta UE si FMI la 7 aprilie, dupa Grecia si Irlanda anul trecut. Guvernul portughez a aprobat luna trecuta pachetul de asistenta financiara negociat cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, care va avea o valoarea globala de 78 miliarde de euro, scrieCapital.

Realitatea turistica de vara: vacante pregatite online si abandonate offline. Cine spunea sa ne asteptam la o explozie a comertului online in Romania - si mai ales pe partea de turism (chiar, cine spunea? - hai, sa va vad) stie foarte bine ce spune. Iata si niste cifre care confirma inceputul unui trend din ce in ce mai accentuat. Peste este trei milioane de romani si-au cautat accesorii de vacanta pe Internet in mai si iunie 2011. Din pacate, realitatea din teren ne arata si faptul ca doar 58,3% dintre utilizatorii de internet din Romania si-au propus sa plece in vacanta in aceasta vara. Integral inBusiness Cover.

O treime din salariatii bancilor angajati inainte de criza au fost "restructurati". Criza "a scos" din institutiile de credit aproape 4.900 de salariati In acelasi timp, au fost inchise peste 380 de unitati teritoriale. Pe parcursul ultimilor doi ani de criza, 2009 si 2010, bancile si-au diminuat numarul de salariati cu 4.869 de persoane, la finalul anului trecut personalul din sistem totalizand 66.753 de angajati. Potrivit datelor BNR, ritmul de reducere a posturilor s-a micsorat semnificativ in 2010 fata de cel inregistrat in anul precedent. Astfel, daca in 2009, 3.724 de persoane au parasit sistemul, fie pe cale naturala (pensionari, recalificari), fie prin restructurari, in anul urmator, doar 1.145 de persoane au mai iesit din sectorul bancar, scrieFinanciarul.

Estimare soc: Aurul ar putea ajunge la 5000 dolari/uncie. Rezultatele unui sondaj citat de analistii de la Admiral Markets indica o cotatie a aurului intre 3.000 si 10.000 dolari pe uncie in urmatorii ani. Aurul a fost de departe cea mai puternica valuta din ultimii 10 ani, pretul unciei (1 uncie= 31,1 grame) multiplicandu-se de 6 ori. In ultimii 2 ani si jumatate, profitand de slabiciunea valutelor, cotatia s-a dublat. Renumiti analisti internationali incearca sa anticipeze la ce pret si in ce an se va finaliza aprecierea unciei de Aur, scrieMoney.ro.

Ford pregateste un SUV urban. La toamna, in cadrul Salonului de la Frankfurt, Ford este asteptat sa-si dezvaluie noul 4x4 citadin de mici dimensiuni. Cum acest nou segment (inca) de nisa tinde sa capete proportii, tot mai multi sunt cei care doresc sa-si plaseze aici noile modele. Categoria crossover de dimensiuni mici a fost inagurata de Nissan Juke, iar cei de la Ford se grabesc, iata, sa contracareze cu o un 4x4 de talie mini, care se va plasa in gama sub SUV-ul compact Kuga (foto). In privinta designului inca nu se stie daca Ford va veni cu un mini-Kuga sau va alege varianta mai simpla, a unei versiuni 4x4 pentru Fiesta, scrie24auto.ro.

Numarul companiilor romanesti inregistrate in Bulgaria a crescut de opt ori in cinci ani, la 272. Numarul companiilor cu capital integral romanesc care si-au stabilit sediile centrale in Bulgaria a crescut de opt ori in ultimii cinci ani, la 272, potrivit Agentiei Nationale pentru Venituri din aceasta tara, transmite Novinite. Peste 272 de companii romanesti au depus anul trecut declaratii fiscale in Bulgaria, comparativ cu numai 33 in 2006, un an inainte de aderarea la UE a Romaniei si Bulgariei, a anuntat marti Agentia. Cele mai multe companii romanesti inregistrate in Bulgaria se afla in orasul Ruse de pe malul Dunarii, la 60 de kilometri de Bucuresti, unde sunt inregistrate un numar de 93. In Sofia se afla alte 93 de firme romanesti, iar in Varna 22, scrieGandul.

Cand e bine sa-ti cauti chirie. Daca vrei sa-ti inchiriezi un apartament mai ieftin, ai timp pana la finalul lunii august sa prospectezi piata. Daca ai ceva bani pusi deoparte si vrei sa te muti sau sa-ti cumperi o casa, acum este momentul potrivit, deoarece, odata cu apropierea toamnei, atat chiriile, cat si preturile de vanzare a locuintelor incep sa creasca. "Daca inainte de criza in lunile de vara puteai inchiria un apartament la un pret cu circa 20% mai mic decat in toamna, acum reducerile din timpul verii se situeaza la circa 5%. Vara si iarna sunt cele mai bune perioade pentru a-ti inchiria un apartament", a declarat analistul imobiliar Radu Zilisteanu, potrivitEVZ.

Christine Lagarde are un salariu mai mare decat Strauss-Kahn la FMI. Ce trebuie sa faca pentru asta? Christine Lagarde, noul director general al Fondului Monetar International (FMI), va avea un salariu anual net de 468.000 de dolari, mai mare decat cel primit la preluarea postului de precedentul sef, Dominique Strauss-Kahn, a anuntat ieri institutia financiara. Strauss-Kahn a primit un salariu anual de 421.000 de dolari. Mandatul Christinei Lagarde a inceput ieri si este valabil cinci ani. Ea este prima femeie la conducerea FMI. Totodata, alocatia neta anuala pentru cheltuieli va fi de aproape 84.000 de dolari pentru Lagarde, comparativ cu 75.000 de dolari in cazul lui Kahn. Integral inAdevarul.

Rusii ar putea cumpara Volksbank la super oferta. Sberbank si Volksbank si-au redus divergentele privind pretul Volksbank International si ar putea ajunge la o intelegere inainte de jumatatea lunii iulie, anunta Reuters, citat de Mediafax. Un acord ar permite Sberbank sa-si extinda prezenta pe pietele statelor Uniunii Europeane (UE) din Europa Centrala si de Est, iar pentru Volksbank ar reprezenta o consolidare a situatiei financiare, posibil inainte de anuntarea, in iulie, a rezultatelor testelor de stres derulate la nivelul UE. Intelegerea exclude operatiunile Volksbank International din Romania, care au pierderi, au afirmat trei surse. Grupul austriac a scos la vanzare Volksbank International si divizia de leasing in decembrie, parte a unui proces de restructurare. Directorul Sberbank, German Gref, a mers in iunie la Viena pentru a prezenta o oferta de preluare a diviziei bancare din Europa de Est, scrieRomania Libera.