Cel mai bogat bancher roman are in conturi 10 de mil. de euro. Nicolae Danila, fostul sef al BCR, este in continuare cel mai bogat om din conducerea Bancii Nationale. Membru in CA al BNR, Danila are doar in conturile bancare aproape 24 de milioane de lei si peste 6,2 milioane de euro, potrivit ultimei sale declaratii de avere publicate pe site-ul institutiei. Nicolae Danila, care este si unul dintre cei mai apreciati economisti romani, isi tine banii in 23 de conturi, 12 in lei, 10 in euro si unul in dolari, deschise la cel putin 15 banci. Pe langa depozite, bancherul mai detine si actiuni (majoritatea la Erste, banca ce a preluat BCR) in valoare totala de 9,725 milioane de euro si putin peste un milion de lei. Integral inCapital.

Business ReportFoto: Colaj foto

Germanwings: Bucurestiul este piata castigatoare a regiunii in 2011, pentru noi. Bucurestiul este considerat de oficialii liniei aeriene low-cost Germanwings, membra a grupului Lufthansa, ca piata castigatoare a regiunii in acest an si este unul dintre candidatii programului de extindere pe care operatorul il are in plan pentru 2012, au spus oficialii companiei. Acestia au adaugat ca o posibila extindere a companiei anul viitor depinde, insa, si de evolutia costurilor si tarifelor cerute de aeroporturi. Romania este un posibil candidat in planurile de extindere, mai ales ca piata locala a fost una dintre cele care au performat cel mai bine in acest an. Germanwings a inregistrat in primele 6 luni din 2011 o crestere importanta a gradelor de ocupare ale aeronavelor care opereaza din Bucuresti, scrieDailyBusiness.ro.

Marile banci straine din Romania au o expunere de 736 de mld. de dolari in tarile "PIIGS". In tara noastra, finantarile totale ale institutiilor de credit europene se ridica la 105 mld. dolari. Criza datoriilor suverane care tulbura pietele financiare europene nu este chiar atat de departe de Romania pe cat ne-am putea imagina. Din cauza globalizarii, marile institutii de credit straine care finanteaza companiile, sistemul public si cel bancar din tara noastra au expuneri substantiale in statele implicate in criza datoriilor suverane. Cumulat, bancile straine cu cea mai mare pondere in datoria externa a Romaniei reclama 735,9 miliarde de dolari (525 mld. euro) din cea a unor state precum Grecia, Italia, Irlanda, Spania si Portugalia, scrieFinanciarul.

Piata romaneasca de M&A a rulat 25 de miliarde de euro intre 2002 si 2010. Companiile romanesti au fost implicate in preluari cu o valoare totala de 24,7 miliarde de euro in intervalul 2002-2010 potrivit unui studiu al A.T. Kearney, cu un varf de 9,3 miliarde in 2005, cand Erste a cumparat 62% din BCR cu 3,75 miliarde de euro. Ca si vinul, tranzactiile au anii lor buni, iar pentru noi 2005 ramane cel mai bun din acest punct de vedere, chiar si fara preluarea BCR, valoarea tranzactiilor cu actiuni sau active ale companiilor fiind de aproape 6 miliarde de euro, scrieBusinessCover.ro.

Ce calculator iti trebuie pentru a rula Windows 8. Windows 8 va putea rula pe o gama larga de PC-uri, deoarece nu consuma multe resurse, conform reprezentatilor Microsoft. Astfel, Windows 8 va putea rula pe PC-uri care au procesoare de doar 1 GHz, 1 GB memorie RAM, si 16 GB spatiu liber pe hard disc, pentru sistemele pe 32 de biti, valorile fiind duble pentru sistemele pe 64 biti. Daca ne uitam la cerintele minime pentru Windows 8, acest sistem de operare ar putea rula fara probleme si pe smartphone-uri, avand in vedere ca cele mai performante modele au in prezent procesoare de 1,2 GHz, memorie RAM de 1GB si spatiu de stocare de pana la 64 de GB, scrieCapital.

Casa Poporului, mastodontul "muls" de arhitecti si constructori. Un grup de firme castiga lucrarile de la Palatul Parlamentului, prin acte aditionale si negociere directa. Edificiul situat pe locul 2 in lume ca amprenta la sol in categoria cladirilor administrative, dupa Penᅡtaᅡgon, este o sursa permanenta de venit pentru un grup de societati comerciale. Sumele din contractele anunᅡtate public in ultimii trei ani pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) sunt in jur de 30 de milioane de lei. La acestea se adauga achizitii directe, dar si cereri de oferte greu de contabilizat. Doua treimi din contracte au ocolit procedurile de licitatii si s-au atribuit la negociere sau prin acte aditionale. Integral inFinanciarul.

PCC SE are prioritate la achizitia participatiei "Carlson" la "Oltchim". Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE in Romania, vorbeste, intr-un interviu acordat ziaruluiBursa, despre cum si-a consolidat PCC SE pozitia la combinatul "Oltchim" Ramnicu Valcea, prin alianta cu fondul britanic "Carlson Ventures" si achizitiile aproape zilnice de actiuni de pe bursa. Sustinut de calcule matematice precise, domnul Zaremba arata ca PCC SE controleaza acum suficiente actiuni OLT incat sa blocheze deciziile cheie la combinat.

Elenii: Grecia este victima unei conspiratii internationale. Grecia a adoptat un nou plan de austeritate si a scapat de sabia lui Damocles. Deocamdata. Trei greci implicati in business si diplomatie in Romania ies la rampa cu o explicatie controversata a unei crize care ar putea lasa Grecia fara suveranitate fiscala o buna bucata de vreme. Dar daca Grecia este victima unei conspiratii interᅡnationale? Daca tot ce vedem nu este decat o punere in scena in vederea unui alt scop, care ne scapa la prima privire? Este un scenariu pe care din ce mai multi greci par dispusi sa-l imbratiseze - atat oameni simpli, cat si oameni de afaceri sau politicieni. Insusi prim-ministrul tarii, George Papandreou, facea anul trecut unele declaratii care duceau cu gandul la o astfel de ipoteza, scrieMoney.ro.

Romanilor le place arta mai mai mult decat bursa. Fondul de arta al Certinvest a atras 1,2 mil. euro de la investitori in trei luni de la lansare. Fondul de investitii Certinvest Arta Romaneasca, lansat in luna aprilie a acestui an, a atras de la investitori 1,2 milioane de euro, reusind astfel sa bata fondurile care investesc in actiuni. In primele sase luni ale acestui an, investitorii in fondurile mutuale care investesc in actiuni au retras din aceste fonduri aproximativ 6,4 milioane de lei (circa 1,5 mil. de euro), in conditiile in care criza a indepartat investitorii de bursa, scrieEconomicTimes.ro.

Semeni vant, culegi furtuna! "Invataturile" lui Berlusconi pentru omologul sau Boc. Premierul italian a reusit performanta de a arunca in aer pietele financiare internationale dupa ce, in stilul sau caracteristic, s-a gandit sa "cenzureze" planul de masuri de austeritate gandit de propriul guvern. Motivul? In 2013, in Italia vor avea loc alegeri generale. Ce trebuie sa invete premierul Boc din "patania" lui Berlusconi? Ce i s-a intamplat Italiei in ultimele zile poate pati si Romania, afirma analistii economici, care spun ca orice demers cu iz electoral in perspectiva alegerilor din 2012 ne poate aduce in pragul falimentului, scrieDailyBusiness.ro.

Ce trebuie sa instalati pe un telefon cu Android. Astazi ne vom ocupa putin de noul "copil rebel" de pe piata, mai exact spus Android, ultimul sistem de operare pentru mobile, sistem produs de Google, care in ultima perioada este din ce in ce mai "imbratisat" astfel ca in curand e posibil chiar sa asistam la o detronare a IOS de la Apple, care pana mai ieri avea prioritate absoluta. Principalul avantaj al lui Android este dat de caracteristica open source, astfel ca orice producator de telefoane inteligente poate sa lanseze un aparat cu acest sistem de operare, spre deosebire de Apple, care nu folosesc sistemul de operare decat la propriile produse, iar pe piata "libera" dupa cum stim sunt producatori de renume precum HTC, Samsung sau LG - nu mai mentionam Nokia pentru ca acestia nu sunt foarte bine lamuriti cu ce sistem de operare sa mearga mai departe, scrieITplay.ro.

Romania ar putea deveni granarul Egiptului. Egiptul, cel mai mare importator de grau din lume, ar putea include Romania si Ucraina pe lista furnizorilor oficiali, insa decizia va depinde in principal de calitatea culturii. Autoritatea generala egipteana pentru aprovizionare cu marfuri cumpara anual cinci-sase milioane de tone de cereale, prin licitatii internationale, si vrea sa isi diversifice furnizorii, a declarat Nomani Nomani, vicepresedinte al institutiei. "Analizam posibilitatea de a adauga Romania si Ucraina pe lista furnizorilor. Decizia depinde de mai multi factori, intre care calitatea culturii si capacitatea de export, in special pe termen lung", a precizat Nomani, potrivitAdevarul.

iPhone-ul detecteaza radiatiile. Un grup de ingineri a creat un dispozitiv, o cutie cam cat doua pachete de guma de mestecat, care iti poate arata cat de contaminata radioctiv este o zona. Dispozitivul functioneaza prin intermediul iPhone, iPad si iPod Touch. Se conecteaza prin mufa de casti si iti arata nivelul radioactiv. "Informatiile privind radiatiile trebuie sa fie oferite la fel cum sunt cele legate de temperatura", sunt de parere cei care au facut gadgetul. Detectorul costa 50 de dolari, iar aplicatia 5 dolari, scrieEVZ.

Ce mai ramane din Posta dupa reorganizarea FMI. Posta da afara 1.400 de oameni si reziliaza contracte de 440 milioane de euro. Valoarea contractelor suspendate si reziliate de Posta Romana a ajuns la 440 milioane euro. Mai multe contracte "impovaratoare" pentru Compania Nationala Posta Romana, incheiate inca din perioada 2007-2008, au fost reziliate sau suspendate, masura fiind menita sa readuca operatorul de servicii postale pe profit chiar din aceasta luna, a anuntat directorul general al Postei Romane, Dan Neagoe. Contractul cu cea mai mare valoare (350 milioane de euro) a fost incheiat cu o firma de securitate pentru procesarea si transportul monetar. In prezent, oficialii Posᅡtei au luat decizia suspendarii acestuia. Integral inRomania Libera.