Statul roman a castigat 11,4 mld. euro de pe urma austriecilor care controleaza Petrom. Principalele incasari la buget au venit din accize, TVA si redevente. Din privatizare s-au scos doar 669 de milioane de euro in 2004. Autoritatile spera sa mai obtina 610 milioane de euro din vanzarea unei participatii de 9,84% din capital. Cea mai mare companie din tara a generat bugetului de stat venituri toᅡtale de 11,4 miliarde de euro din 2005 pana azi. Principalele incasari au veᅡnit din accize, TVA si redevente. Cu un an inainte de preluarea efectiva a controᅡlului de catre OMV, Petrom raporta o pierdere de 240 de milioane de euro si statul anula datorii la buget de 230 de milioane de euro, scrie Financiarul.

Business ReportFoto: Colaj foto

Biserica Ortodoxa, unul din vinovatii pentru catastrofa din Grecia? Biserica Ortodoxa din Grecia detine mai mult de teren decat oricine in Elada in afara de stat, are mii de angajati platiti de stat si detine si o participatie importanta in cea mai mare banca greceasca, iar gura "pacatosului" spune ca taxele pe care Biserica le plateste la stat sunt extrem de mici. Oficialii Bisericii neaga acest lucru, spunand ca institutia joaca un rol vital in societatea, economia si spiritualitatea statului elen. De cand a inceput sa se complice puternic situatia din statul cu 11 milioane de locuitori, au aparut o serie de activitisti care pun Biserica Ortodoxa Greaca la zid, institutie privilegiata de altfel de catre stat, despre care se spune ca este foarte opaca si are un sistem financiar foarte alambicat, scrie Capital.

Valoarea investitiilor in actiuni ale fondurilor de pensii private s-a dublat in ultimul an. Investitiile in actiuni ale fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns sa reprezinte 13,31% din activele totale ale acestora la sfarsitul primului semestru, valoarea acestora crescand cu 113,7% fata de iunie 2010 si cu 35,1% fata de decembrie 2010 pana la 715,5 milioane de lei (169 milioane de euro), potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Integral pe EconomicTimes.ro.

Prin cenusa imperiului balneoclimateric. Turismul prin "Gradina Carpatilor" este o adevarata loterie; fara un dram de noroc sunt putine sanse de reusita. Sa pleci la drum manat din urma de amintiri din copilarie strabatute de fiorul vacantelor sindicalisto-comuniste, este o greseala aproape fatala, in primul rand pentru mijlocul de locomotie si in al doilea pentru echilibrul tau psihic. Daca nu esti un maniac al cautarilor pe internet si al pusului de intrebari in stanga si in dreapta si vrei sa incerci o aventura in orb trebuie sa-ti asumi riscul. Integral pe Bursa.ro.

Cum pot IMM-urile sa isi subventioneze si sa garanteze o linie de credit. De la sfarsitul lunii august, IMM-urile cu cel putin doi ani de activitate isi pot subventiona o parte din dobanda unei linii de credit si pot garanta o parte din aceasta de la stat. Pana atunci, Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM) estimeaza ca va pune la punct detaliile "Programului Mihail Kogalniceanu pentru intreprinderi mici si mijlocii" (OUG 60/2011) in care sunt cuprinse aceste facilitati. Programul va incepe la zece zile de la anuntarea pe site-ul AIPPIMM. Acest program a aparut in Monitorul Oficial la inceputul lunii iulie, fiind deja emise normele de aplicare. Integral pe StartUps.ro.

Se ingroasa gluma in Europa. De ce 7% poate inseamna sfarsitul euro. Datoriile suverane ale tarilor PIIGS devin tot mai greu de finantat. Cu exceptia Portugaliei, pentru toate tarile ce compun faimosul acronim dobanzile la obligatiunile de stat au atins noi recorduri saptamana aceasta. Spania si Italia arata deosebit de vulnerabile in acest moment. Dobanzile la obligatiunile italiene cu scadenta la 10 ani au spart pragul de 6%, dupa ce au deschis sedinta de tranzactionare la 5,79%. Cele spaniole, la aceasi scadenta, au ajuns la 6,37%, dupa ce au deschis la 6,1%. Hartiile grecesti au ajuns sa poarte un randament de 18,27%, de la 17,54% si cele irlandeze de la 13,97% la 14,08%, scrie Money.ro.

Boom in Centrul Istoric al Bucurestiului: Chirii in crestere cu pana la 30% anul acesta. Chiriile spatiilor comerciale de pe unele strazi din Centrul Istoric al Bucurestiului au crescut si cu peste 30% in 2011, ca urmare a finalizarii lucrarilor de instrastrutura, a spus pentru DailyBusiness.ro, Alexandru Preda, Associate Director la Colliers International. Per total, insa, chiriile din zona au fost relativ constante sau cu cresteri de 5-10%. In cazul strazilor care abia in acest an fost reabiltate, cresterile de chirii au fost substantiale. "Au fost si strazi precum Gabroveni, care a fost finalizata anul acesta din punct de vedere al infrastructurii, unde chiriile au urcat cu peste 30%", a spus Preda, citat de DailyBusiness.ro.

Nimeni nu vrea terenul lui Becali. Fiscul reduce pretul cu 25%. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) scoate din nou la vanzare terenul lui Gigi Becali din Pipera, la un pret mai mic cu 25% dupa ce la prima incercare nu a avut sanse de reusita. Preturi mai mici cu 25% vor fi aplicate si la vanzarea celor 57 de apartamente ale deputatului Robert Negoita. Prima licitatie a avut loc in luna iunie, iar pretul de pornire al terenului intravilan cu o suprafata de 12.512 mp a fost de aproximativ 5,6 milioane de euro. La licitatia care va fi organizata la 25 iulie, pretul de pornire al licitatiei a fost stabilit la 17,66 milioane de lei (4,13 milioane de euro) fara TVA, scrie Capital.

Care sunt economiile emergente cu cel mai mare risc de supraincalzire. Care sunt economiile emergente cu cel mai mare risc de supraincalzire? O analiza realizata de "The Economist" pe un numar de 27 de tari din toate regiuᅡnile lumii. Cu 30 de ani in urma, cand termenul de "piete emergente" a fost nascocit de catre Antoine van Agtmael, pe atunci la Banca Mondiala, aceste economii reprezentau o treime din PIB-ul mondial (masurate la paritatea puterii de cumparare). Acum reprezinta mai mult de jumatate. O schimbare inca si mai dramatica s-a petrecut in ultimii cinci ani: pietele emergente au produs peste patru cincimi din cresterea reala a PIB-ului global. Analiza integrala pe Money.ro.

BT Securities: Situatia s-a complicat pentru BET-FI, revine scenariul negativ cu noi minime la 21.000 de puncte. Situatia s-a complicat pe piata locala dupa ce si trecerea indicelui BET-FI peste pragul de 23.200 de puncte s-a dovedit falsa (cum a fost cea initiala, de la 22.400 de puncte), mentioneaza analistii societatii de brokeraj BT Securities, in cadrul unui raport transmis in aceasta dimineata, scrie EconomicTimes.ro.

Google vor sa acapareze si navigatia GPS. In aceste zile cei de la Google par a fi suparati pe toata lumea, pentru ca pe langa atacurile la Microsoft si Apple cu ajutorul lui Android si la Facebook cu ajutorul lui Google +, se pare ca sunt pe cale sa atace marii producatori care actioneaza pe piata GPS-urilor. Cu siguranta ca stiti deja de serviciul Google Maps, care era un pseudo-program de tip GPS, numai bun sa completeze experienta unui GPS clasic, care avea marele dezavantaj ca nu avea preinstalate hartile ci le afisa la cerere in momentul pornirii programului Maps, incarcand astfel traficul de date al utilizatorilor, scrie ITplay.ro.

Preluarea UPC de catre RCS&RDS - tranzactia sau bluful anului? Foarte frumoasa si interesanta precizare vine azi pe email: "In ultimele luni, au existat multiple speculatii in piata si zvonuri cu privire la o eventuala preluare a UPC de catre RCS&RDS. Dorim sa clarificam aceasta situatie: UPC nu deruleaza niciun fel de discutii cu RCS&RDS pe tema unei potentiale tranzactii." Asadar, de cateva luni, asa cum spun chiar cei de la UPC, lumea speculeaza dar ei au tacut malc. Daca UPC mai are fragmente de ADN mostenite genetic de la Astral Telecom (companie preluata de acestia) atunci ne putem pune un semn de intrebare asupra fermitatii acestei afirmatii. Integral in Business Cover.

Afacerea inscrierilor la facultate: ASE a strans 350.000 de euro in doar cateva zile din taxa de depunere a dosarelor. In doar patru zile Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti a incasat aproape 350.000 de euro din taxele de inscriere achitate de cele 9.483 de persoane care vor sa urmeze cursurile facultatilor din cadrul ASE. Academia are bugetate 2.700 de locuri "la zi", fara taxa si 1.435 de locuri "la zi", cu taxa, adica un total de 4.135 de locuri. Concurenta medie este astfel de 2,3 candidati pe un loc. In perioada 13-17 iulie cele 9.483 de persoane au depus dosare pentru un numar total de 43.845 de optiuni. Taxa de depunere a dosarelor este unica, de 100 de lei, si include doua optiuni, scrie Gandul.

Cele mai mari terenuri de vanzare din jurul Capitalei. 6.600 de hectare din zona metropolitana a Bucurestiului isi cauta un nou proprietar. In lipsa investitorilor de calibru, piata terenurilor este scoasa din amorteala doar de tranzactiile cu loturi mici, destinate locuintelor individuale. La kilometrul 18 al autostrazii care leaga Bucurestiul de Pitesti se gaseste cel mai mare teren de vanzare din zona metropolitana a Capitalei. Pentru cele 70 de hectare pe care le detine, proprietarul cere circa 17,5 milioane de euro. Topul celor mai mari suprafete este completat de un alt lot, de 50 de hectare, situat in dreptul kilometrului 13 al DN4, potrivit datelor furnizate la solcitarea Adevarul de catre dezvolatorul Impact Developer&Contractor.

Romanii dezleaga punga pentru mobila, in 2011. Cifrele magazinelor de mobilier si amenajari interioare arata mai bine decat anul trecut. Cumparatorii au fost atrasi de ofertele avantajoase de finantare. Romanii au inceput sa cheltuiasca ceva mai multi bani pe mobila fata de anul trecut, iar daca tendinta se va mentine pentru tot restul anului, exista sanse de redresare a unei piete puternic afectate de criza. Cel putin asta crede Lars Lund, danezul de 43 de ani care conduce operatiunile austriecilor de la "Kika" in Romania. "Suma medie pe care romanii o lasa acum la noi in magazin a crescut de la circa 95 de euro la putin peste 100 de euro", a declarat managerul retailerului de mobila intr-un interviu acordat EVZ.

Unde ascunde Guvernul mamutii energetici. Infiintarea complexurilor energetice blocheaza investitiile din domeniu. Banca Mondiala recomanda, in raᅡportul de evaluare a sectorului enerᅡgetic din Romania renuntarea la infiintarea celor doua complexuri energetice gigant, care ar urma sa inᅡglobeze 92% din producatorii de energie. Potrivit raportului Bancii Mondiale intocmit si prin consultanta Fondului Monetar International, constiᅡtuirea celor doi giganti din energie blocheaza, inca de la anuntarea proiectului, inᅡvestitiile din domeniu, scrie Romania Libera.

Financial Times: Romania, data ca exemplu pentru Grecia - Daca Bucurestiul a putut, de ce sa nu poata si Atena? Masurile dure de reducere a cheltuielilor in Romania au contribuit la revenirea economiei si ar trebui sa incurajeze sperantele ca si Grecia, stat mai bogat si mai occidentalizat din Balcani, poate iesi din capcana bugetara in cativa ani, potrivit Financial Times (FT). Oferta publica pentru vanzarea a jumatate din participatia statului roman la Petrom reprezinta un nou moment important al unei reveniri economice remarcabile, noteaza publicatia britanica, scrie Gandul.

Scumpirea gazelor ne va rebransa la CET-uri. Compania Adrem Invest, detinuta de fratii Corneliu si Adrian Bodea, construieste o centrala termica la Suceava. De ce sa investesti pe o piata unde numarul consumatorilor scade pe zi ce trece? Gazele se vor scumpi atat de mult in cativa ani, incat populatia se va intoarce la sistemul centralizat de incalzire, care va deveni mai avantajos decat centrala de apartament, spune Corneliu Bodea. Vestea elimarii subventiilor de la bugetul de stat pentru energia termica a determinat un val de debransari anul trecut, dar si in aceasta vara. Oamenii s-au grabit sa-si instaleze centrale de apartament pe gaze, speriati de ideea majorarii chiar si cu 60% a facturii la caldura, scrie Adevarul.