Struti, sinsila, kiwi sau banane made in Romania. Struti, pauni si rate mandarine in locul traditionalelor gaini, gaste si curci, pesti exotici si iguane in loc de porci si oi, kiwi si cartofi dulci care iau locul merilor sau morcovilor. Unii romani pariaza pe afaceri inedite. Luigi Caldararu conduce, la Alexandria, ferma de struti "Steaua Sudulu". Ideea i-a venit la sfarsitul anilor '90, pe cand lucra ca programator in Italia. "Proprietarul fermei de struti caruia i-am propus extinderea in Romania a fost de acord cu proiectul meu. Dispuneam aici de mici suprafete de teren pe care cultivam cereale, randamentul la productie si vanzare nefiind multumitor", explica el cum a ajuns sa creasca pasari africane in Teleorman. Integral in Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

Avocatul din spatele celei mai mari despagubiri din istorie: Nu sfatuiesc pe nimeni sa incheie tranzactii cu statul. Traian Briciu este avocatul care a obtinut in instanta cea mai mare despagubire din istoria Romaniei, de 165 milioane euro, pentru clientul sau, Costel Constanda. Cum este, insa, omul din spatele profesionistului? Briciu are biroul in Dorobanti, cea mai exclusivista zona din Capitala, insa nu este o persoana care sa epateze prin lux, din contra simplitatea este probabil prima trasatura pe care o observi la el. Impreuna cu Gheorghe Florea si Valeriu Stoica, Traian Briciu l-a reprezentat pe Costel Constanda in procesul in care Tribunalul Bucuresti a decis ca Primaria Capitalei trebuie sa-i achite omului de afaceri suma de 165 milioane euro, scrie DailyBusiness.ro.

"Lafarge" a vandut o divizie australiana pe 120 milioane euro. "Lafarge" SA, cel mai mare producator mondial de ciment, a anuntat ca si-a instrainat operatiunile de gips din Australia catre societatea germana "Knauf", ca parte a planului de reducere a datoriilor. Valoarea tranzactiei este de 120 milioane de euro (172 milioane de dolari). Investitorii au salutat afacerea, care da diviziei o valoare de aproape zece ori mai mare decat profitul inainte de interese minoritare, taxe, deprecieri si amortizari inregistrat de aceasta in 2010: 13 milioane de euro, scrie Bursa.ro.

Analistii straini despre esecul ofertei Petrom: Compania e buna, pretul e rezonabil, dar timing-ul a fost problema. Esecul ofertei prin care statul roman a vrut sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP)a luat prin surprindere analistii straini, care erau optimisti in privinta acestei tranzactii, insa spun acum acestia, au subestimat impactul negativ al perioadei in care s-a derulat oferta. "Piata pentru pretul petrolului a fost destul de favorabila, dar oferta Petrom a iesit exact in perioada cresterii aversiunii la risc si a scaderii pretului actiunilor. Eu sunt optimist in privinta companiei in sine si cred ca va fi foarte profitabila in acest an, iar pretul a fost chiar atractiv, insa suntem intr-un moment in care investitorii cauta sa-si reduca pozitiile, nu sa adauge la ele", a declarat Thomas Unger, analist pe piata de petrol si gaze in cadrul Erste Group, potrivit EconomicTimes.ro.

Cum arata tiparnita de bani a rusilor. Goznak este compania ruseasca care se ocupa de productia de monede si bancnote. A fost infiintata in 1919, in timpul razboiului civil, iar rolul ei era, la inceput, de a administra intregul proces de tiparire a bancotelor. In 1941, i s-a adaugat un alt domeniu de activitate, incepand sa bata monede. In prezent, pe langa bancnote si monede, compania mai face medalii, tipareste cecuri, timbre, certificate de nastere sau de casatorie si chiar bilete de loterie. Ce nu prea se stie este ca bancnotele altor state, cum ar fi Egipt si Indonezia, sunt tiparite tot de catre compania ruseasca. Integral in Capital.

Cum au evoluat reclamele la tigari de-a lungul anilor. Tigarile de la inceputul secolului trecut nu iritau gatul si sunt recomandate de copii. Afisau celebritati sau sustineau sus si tare ca nu se lipesc de buze iar filtrul te protejeaza de situatia in care tutunul ti-ar putea ajunge in gura. Se pare ca au fost destul de convingatoare...pentru vremea aceea! Integral pe Money.ro.

Probleme pentru Microsoft, vanzarile Windows in scadere. Pare-se ca sunt ceva probleme pentru cel mai mare producator de software, pentru ca vanzarile Windows sunt in continuare in scadere, in pofida asteptarilor companiei. Vanzarile din acest al doilea trimestru au scazut cu un procent, dupa un alt trimestru in care au scazut intr-o proportie similara, astfel ca pe tot anul se vede o scadere de doua procente, nu foarte mult, insa ar fi preferabil sa ramana aici, scrie ITplay.ro.

Cum se scrie un proiect de succes. O idee de afaceri reusita nu se limiteaza numai la aprobarea finantarii. Conteaza si modul de implementare a proiectului, dar si derularea afacerii in perioada de monitorizare. Consultantii de fonduri europene detaliaza pasii obligatorii pe care trebuie sa-i urmeze o firma care vrea sa primeasca finantare nerambursabila de la Uniunea Europeana. Integral in Adevarul.

Salvarea Greciei, episodul 2. Ce urmeaza? Cele 158 miliarde de euro sunt o gura de oxigen pentru Grecia. Problemele reale ale zonei euro sunt insa departe de a fi rezolvate. Noul plan de sustinere a Greciei nu rezolva problemele fundamentale ale tarii, iar in toamna am putea asista, din nou, la o criza a datoriilor suverane daca nu se aplica reforme ale guvernantei economice, considera profesorul de economie Daniel Daianu. Integral in EVZ.

Industria apei va fi mai profitabila decat cea a petrolului. Plus: Cum arata harta deficitului de apa potabila la nivel mondial. Economistul Willem Buiter, de la multinationala Citi, isi sfatuieste clientii sa investeasca in industria apei, deoarece spune ca aceasta va deveni mai profitabila decat a petrolului, scrie Business Insider. "Ma astept, in viitorul apropiat, la investitii masive in sectorul apei, inclusiv producerea de apa proaspata de izvor din surse alternative, prin desalinizare sau purificare", spune Buiter. In plus, economistul spune ca se vor extinde sectoarele de depozitare si transport a apei. "In viitor, s-ar putea construi conducte de apa a caror lungime sa o intreaca pe cea a conductelor de titei", mai spune Buiter, potrivit Gandul.

"Nobilul" Tiriac si blazonul firmelor sale. Grupul de firme Tiriac Holding este in plina campanie de rebranding si, cu ajutorul Comisiei Nationale de Heraldica, si-a construit un blazon decupat parca din epoca medievala. Comisia de heraldica sustine ca blazonul este in fapt un logo comercial, insa simbolurile folosite in aceasta constructie au semnificatii istorice. Pe campul de lupta al businessului autohton isi face loc prima companie cu blazon. Integral in Adevarul.

Cine sunt adevaratii "stapani" ai SUA. Lista celor mai mari creditori ai Statelor Unite. Intr-o analiza privind datoria publica a SUA, jurnalistii de la Business Insider au daramat mitul financiar conform caruia China detine cea mai mare parte a datoriei publice americane. "Daca ai incerca vreodata sa compari situatia datoriilor din America si din Japonia, cineva inevitabil ar spune <>. Se pare insa ca acest fapt nu este in totalitate adevarat ", spun cei de la Business Insider. Lista creditorilor SUA este prezentata in mod crescator. Integral in Gandul.