Inevitabilul s-a produs: Soros se retrage din afaceri. Dupa 40 de ani de cariera stralucitoare in lumea marii finante mondiale, miliardarul George Soros a anuntat un prim pas spre retragere. Intr-o scrisoare adresata investitorilor privati din fondul sau de investitii, Soros Fund Management, el ii anunta pe acestia ca pana la sfarsitul anului le va inapoia investitiile, de circa un miliard de dolari, scrie Bloomberg. Miliardarul, care s-a nascut in 1930 la Budapesta, se va ocupa doar de investitiile sale personale si de cele ale familiei, aproape 25 de miliarde de dolari, majoritatea pastrati in cash, scrie Capital.ro.

Business reportFoto: Colaj foto

Marii retaileri de haine au pornit invazia. De ce au ales, in masa, Romania. Dupa H&M, alti noi retaileri si-au facut aparitia pe piata din Romania. Iar planurile de expansiune ale celor deja prezenti nu se opresc aici. Opt proiecte de retail urmeaza a fi livrate in aceasta toamna, asta daca deschiderile nu vor fi amanate pentru primavara anului viitor. Ce-i atrage totusi pe retaileri in Romania? Extinderea retailerilor in centrele comerciale de top este de data si de conditiile financiare avantajoase pe care le pot obtine de la dezvoltatori, care au regandit chiriile si le-au adaptat conditiilor pietei, scrie Money.ro.

Pe urmele incoruptibililor. Ce sanse are Guvernul sa gaseasca manageri privati dispusi sa lupte cu "caracatita" din sectorul de stat. Ministerul Economiei, Ion Ariton, afirma ca pana in luna decembrie vom avea primii manageri privati pentru companiile de stat. Acestia vor avea sarcina dificila de a aduce pe profit firmele vazute drept gaurile negre ale economiei, de la Termoelectrica la Oltchim, Compania Nationala a Huilei sau Minvest Deva. Expertii citati de DailyBusiness.ro afirma ca intentia este buna, insa Guvernul are mici sanse sa gaseasca manageri de calitate dispusi sa intre in lupta cu coruptia organizata din sectorul de stat.

Topul milionarilor romani al caror nume va disparea. Toata viata te stradui sa strangi ban dupa ban, iar cand esti batran vezi ca nu ai nici mostenitor care sa-ti duca numele mai departe. Acesta este regretul unora dintre cei mai bogati romani, care au copii, dar numai fete. Printre acestia se regasesc Dinu Patriciu, George Becali, Dan Voiculescu sau George Copos, scrie Capital.ro.

Amnistie mai rapida pentru firmele de pe lista neagra a Fiscului. Contraventiile din cazierul fiscal vor putea fi radiate, la cerere, in interval de un an, fata de termenul de cinci ani cat este in prezent, potrivit potrivit unui proiect de ordonanta al Guvernului. Persoanele juridice care comit fapte sanctionabile doar cu amenda, vor putea cere radierea faptei din cazierul fiscal in interval de un an. In prezent, conform Ordonantei de Guvern privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, termenul de stergere din evidenta este de cinci ani, scrie Romania libera.

CNVM suspecteaza spalarea de bani, pe piata derivatelor. Supraveghetorul pietei de capital a alertat, ieri, asupra unor "tipare de tranzactionare atipice pe piata derivatelor", susceptibile sa fie incadrate in categoria tranzactiilor de tip manipulativ, potrivit unei informari postate pe site-ul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Potrivit CNVM, tranzactiile investigate au vizat instrumente financiare nelichide, iar preturile la care s-au incheiat au inregistrat niveluri anormale in raport cu conditiile pietei, scrie Bursa.

Analiza pe SIF-uri care tine cont de cotatiile de risc ale Romaniei. Potentialul de crestere al BET-FI este de 48%. SIF Moldova (SIF2) are cel mai mic potential de crestere dintre SIF-uri, pana la finele acestui an, de 27%, iar cel mai mare il are SIF Banat-Crisana, de 71%, in timp ce indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci societati, dar si a Fondului Proprietatea, are un potential de 48%, potrivit unei analize realizata de firma de administrare a investitiilor Intercapital Investment Management, citat de EconomicTimes.ro.

5 milioane de euro pentru un efect de domino. Realizat in 2006, clipul de promovare a modelului Honda Accord a costat cinci milioane de euro! Filmarile au durat nu mai putin de trei luni, iar produsul final nu are niciun fel de "trucaj" realizat prin editare computerizata. Filmul are la baza o idee simpla - efectul de domino - dezvoltata intr-un scenariu extrem de complicat, care a necesitat sute de incercari, pana cand totul a functionat ca la carte si efectul a putut fi inregistrat pe pelicula "dintr-o bucata", scrie 24auto.ro.

De ce pot bulgarii sa ne depaseasca in trecerea la euro. Finantele Bulgariei se afla intr-o situatie mult mai buna decat cele ale Romaniei. Sofia poate demara procesul de adoptare a euro. Bulgaria indeplineste toate criteriile pentru a intra in uniunea monetara europeana, insa a amanat planurile din cauza turbulentelor din zona euro. Acum, marea intrebare este ce ar putea face Bulgaria pentru a profita la maximum de noile sale perspective. Economistii bulgari spun ca statul ar trebui sa urmeze exemplul Estoniei, care a facut sacrificii pentru a intra in zona euro, scrie Adevarul.

Adevarul despre tehnologia chineza: un dezastru. Accidentul recent in care au fost implicate doua trenuri ultra-moderne de mare viteza din China si care a ucis cel putin 39 de oameni ar putea fi o lovitura extrem de dura pentru intrega industrie de inalta tehnologie a Chinei. Reteaua de trenuri de mare viteza se dorea a fi o demonstratie a superioritatii tehnologice a Chinei, dar s-a dovedit a fi un dezastru. "Sansele lor de a vinde trenuri de mare viteza sunt zero. Si nu cred ca increderea in produsele chinezesti va mai reveni¬, spune Edwin Merner, presedinte al Atlantis Investment Research Corp, din Tokyo, scrie Capital.