Cum schimba IKEA o intreaga industrie de mobila. In doar cateva saptamani, IKEA lanseaza un nou catalog, principala arma de marketing a suedezilor. Ce fac producatorii locali pentru a tine piept unei retete de business care n-a dat gres nicaieri in lume? "Cu ce mai vine nou acum IKEA? Ce produse mai lanseaza? Cum vor fi preturile?" Sunt trei intrebari la care producatorii romani, cei mai multi dintre ei avand magazine proprii de desfacere, cauta raspunsuri in aceasta perioada. "Din motive care tin de politica companiei, nimic nu poate fi dezvaluit inainte de lansarea catalogului", vine si raspunsul din partea reprezentantilor IKEA Romania, retailerul cu cele mai mari vanzari in anul de catalog IKEA 2010, pe piata locala, 327,4 milioane de lei, scrie Capital.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Fondul Proprietatea ar dori ca statul sa vanda o parte din detinerea sa la "Hidroelectrica" si "Nuclearelectrica". Reprezentantii Fondului Proprietatea (FP) sustin majorarea capitalului cu 10%, prin Oferte Publice Primare, anuntate cu doua zile in urma, de Ministerul Economiei, la Hidroelectrica si Nuclearelectrica insa spun ca ar fi recomandat ca guvernul sa vanda o parte din detinerea sa pentru a face oferta si mai atractiva pentru potentialii investitori. "Suntem de acord cu ideea de a realiza majorari de capital odata cu ofertele publice initiale, cu conditia ca planurile de investitii sa fie clar definite. In oferta publica initiala ar fi de asemenea recomandat ca guvernul sa vanda o parte din detinerea sa pentru a face oferta si mai atractiva pentru potentialii investitori", ne-au declarat reprezentantii Fondului Proprietatea, anunta Bursa.ro.

Ultima solutie a bancilor pentru casele executate silit: le demoleaza pe banii lor. Criza imobiliara din SUA, urmare a balonului imobiliar, a facut ca bancile sa intre in posesia a 1.679.125 de locuinte ale debitorilor care nu si-au mai platit ratele. Una din 77 de locuinte din SUA se afla in procedura de executare silita, potrivit Bloomberg. Preturile caselor continua sa scada puternic si piata imobiliara este blocata: nimeni nu vrea sa cumpere acum o locuinta care la anul va fi mai ieftina. Asta nici daca se vand cu 100 de dolari bucata, asa cum se intampla in Detroit, un oras care se goleste puternic de populatie. Asa ca, pentru a scapa de excesul de locuinte, bancile doneaza casele aflate intr-o stare proasta sau in zone fara perspective unor ONG-uri sau primarii si platesc pentru demolarea lor, informeaza Money.ro.

Cu cat scad chiriile peste vara. Pe piata chiriilor cea mai importanta parte a cererii din marile orase, cu exceptia Capitalei, este reprezentata de studenti, iar vacanta a provocat o scadere si mai mare a cererii, unele apartamente fiind eliberate de acestia. Astfel, conform unei analize a portalului imobiliare.ro, fata de acum trei luni chiriile au scazut si cu 11%, situatie intalnita in cazul apartamentelor cu doua camere din Iasi. Pentru garsonierele din Capitala, cele mai mici chirii cerute sunt in jurul valorii de 150 de euro/luna, la Timisoara pretentiile au coborat la aproximativ 100 euro/luna, in vreme ce in Cluj-Napoca, preturile pentru inchirierea unei garsoniere pornesc de la 120 euro/luna, scrie Business Cover.

Un nou record. Pana unde poate urca aurul? Pretul aurului a atins un nou maxim istoric astazi, pe masura ce marii investitori incep sa-si ia masuri de protectie impotriva unui eventual default al SUA. Uncia a ajuns la 1.625,7 dolari, peste recordul anterior din urma cu doua zile. "Desi multi investitori raman optimisti ca americanii vor ajunge la o intelegere pana pe 2 august, datoria SUA nu va disparea doar pentru ca ei se vor atinge un consens", spune Xu Jianshun, analist la Yongan Futures Co, unul dintre cei mai mari brokeri chinezi. Ce se intampla totusi cu pretul aurului? "Aurul, alaturi de alte cateva valute de elita, devin active obligatorii pe masura ce investitorii le cauta pentru proprietatile lor de safe-heaven. Iar slabiciunea dolarului si impasul datoriilor nu fac decat sa accentueze cresterea aurului", spune James Steel, analist la HBSC Securities USA, anunta Capital.ro.

Mercedes MLC, asteptat in 2015. Mercedes vrea sa lanseze viitoarea Clasa M coupe cu scopul evident de a concura BMW X6. Neasteptatul succes comercial al bavarezilor, care au vandut 120.000 de unitati X6 din 2009 si pana in prezent, le-a dat serios de gandit celor de la Mercedes. Iata de ce aparitia unui coupe concurent a devenit doar o chestiune de timp: in trei, cel mult patru ani. Cunoscut sub numele de cod C166, viitorul Mercedes MLC va fi construit in SUA, la uzina de la Tuscaloosa, in Alabama, acolo unde se asambleaza modelele din clasele M, R si GL. Initial, acest SUV sportiv de la Mercedes fusese anuntat in presa sub denumirile GLC si GLS. Conform publicatiei germane Autobild, designul viitorului crossover-coupe se va inspira din a doua generatie CLS, o limuzina la care Mercedes a reusit cu brio sa imbine doua categorii auto. Mercedes MLC ar putea fi un varf de gama al Clasei M, cu aspect impozant si tehnologie de top. Autobild vorbeste de motorizari cu puteri cuprinse intre 265 si 544 CP si de o versiune de top, semnata AMG, informeaza 24auto.ro.

Cum a ajuns Petrom perla economiei tarii. Cu investitii masive, Petrom a reusit performanta sa ajunga de la pierderi de 974 de milioane de lei in 2004 la un profit-record de 2,1 miliarde de lei in 2010. Petrom a asigurat anul trecut 11% din veniturile bugetului de stat si echivalentul a 24% din investitiile publice ale Romaniei. La finele saptamanii trecute, mediul economic din Romania a avut o surpriza neplacuta: oferta prin care statul a vrut sa vanda 9,84% din actiunile sale la Petrom a fost un esec, pentru ca investitorii nu au subscris pentru minimum 80% din actiuni. Lovitura pentru economia tarii este cu atat mai mare cu cat Petrom este cea mai valoroasa si cea mai profitabila companie romaneasca. In prezent, pe bursa, compania valoreaza peste cinci miliarde de lei, scrie Adevarul.

Cat va cheltui CFR SA ca trenurile sa mearga cu 160 km/h pe 31 de kilometri. Compania nationala care are in administrare infrastructura feroviara va demara in septembrie licitatia pentru modernizarea liniei de cale ferata Vintu de Jos-Coslariu din judetul Alba, in lungime de 31,5 kilometri. Contractul este estimat la 877,29 milioane lei (206,09 milioane euro), fara TVA, informeaza CFR SA. In urma lucrarilor, viteza de circulatie a trenurilor va creste la 160 km pe ora pentru trenurile de calatori si la 120 km pe ora pentru trenurile de marfa. Companiile interesate sa participe la licitatie pot depunde oferte pana pe 19 septembrie. La atribuirea contractului se va tine cont proportie de 80% de pret si de 20% de durata executiei. In comunicatul CFR SA se precizeaza ca termenul de executie va fi de maxim 36 luni de la data atribuirii contractului, la care se adauga perioada de garantie de 24 de luni, anunta EVZ.

Lista comisioanelor "exotice" percepute de bancile din Romania. Vezi aici cat cere banca in plus daca iti plateste altcineva rata. Conform teoriei bancare, sursa principala de venituri a bancilor este dobanda perceputa clientilor. In Romania insa, ponderea comisioanelor egaleaza sau depaseste in unele cazuri ponderea veniturilor obtinute de banci din incasarea dobanzilor. In primul trimestru al acestui an 14% din totalul veniturilor nete ale grupului BCR au fost obtinute din comisioanele percepute. De exemplu, clientii sunt obligati sa plateasca un comision pentru depunerile de moneda metalica in cont in valoare de 1,5% din suma totala. In cazul operatiunilor de schimb intre bancnote si monede se percepe un comision de 1,8% din suma totala, in timp ce in cazul in care altcineva decat titularul contului plateste rata, banca percepe un comision de 3 euro in cazul conturilor in valuta si cu o valoare variabila, in functie de prag, de la 4 la 10 lei, in cazul depunerilor in conturi in lei, informeaza Gandul.

Soros s-a pensionat la 81 de ani. Ce lasa in urma? Averea personala a filantropului a ajuns la 25 de miliarde de dolari. Miliardarul George Soros se retrage din afacerile cu plasamente financiare ramanand sa administreze doar averea familiei. Fondul sau de investitii, Soros Management Fund, are in prezent active de peste 25,5 miliarde de dolari, cea mai mare parte, peste 24,5 miliarde fiind detinute de familia Soros sau de apropiati ai acesteia. Inca din 2000, Soros a decis sa administreze cu precadere banii familiei prin intermediul fondului iar noile prevederi emise de autoritatile de reglementare in privinta raportarii datelor personale ale actionarilor au grabit procesul de transformare a Soros Management Fund intr-un "birou de familie", scrie Romania Libera.

Unde gasim cele mai ieftine masini din UE. Preturile masinilor noi au scazut in ultimul an in Bulgaria cu 13%, de circa sase ori mai mult decat in Romania. In majoritatea statelor UE autoturismele noi se vand mai ieftin. Diferentele de pret dintre tara cu cele mai scumpe masini si cea cu cele mai ieftine au fost consistente si au depasit, pentru anumite marci, 40%. Cele mai ieftine masini noi puteau fi cumparate anul trecut din Slovacia unde scaderea a fost de 17% si din Bulgaria (13%). In Romania, scaderea a fost de 2,3%, foarte aproape de media din UE, arata cel mai recent raport al Comisiei Europene. Potrivit acestuia, preturile reale ale serviciilor de reparatie si intretinere, care crescusera constant de zece ani, peste nivelul inflatiei, au ramas la aceleasi valori in cursul lui 2010, anunta Adevarul.