Cum salveaza lumea miliardarul Bill Gates. Bill Gates 55 ani, spre deosebire de Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, care are o avere de 74 miliarde de dolari si 71 de ani, a preferat sa renunte la imperiul sau numit Microsoft, dedicandu-si tot timpul fundatiei Bill & Melinda Gates. Prin intermediul celei mai mari fundatii caritabile din lume, Bill Gates incearca sa rezolve o serie de probleme precum combaterea bolilor si eradicarea foametei. In ceea ce priveste combaterea bolilor, fundatia lui Bill Gates aproape a eradicat poliomelita. Cazurile de poliomelita s-au redus cu 99%, iar Bill Gates vrea sa elimine total boala. Poliomielita este cauzata de un virus, care poate determina paralizii grave, uneori ireversibile, fiind o boala invalidanta. Afecteaza mai ales copiii. De asemenea, fundatia investeste sume importante pentru reducerea cazurilor de malarie. Un program pilot, prin care casele si plasele de tantari ale locuitorilor din Zambia au fost pulverizate cu un insecticid special, s-a bucurat de mare succes in reducerea cazurilor de malarie. Proiectul a fost extins in alte tari africane. Fundatia lui Gates este "responsabila" si pentru mentinerea sub control a maladiei HIV. Gates a investit peste doua miliarde de dolari in lupta impotriva HIV, iar numarul de cazuri a scazut simtitor, scrie Capital.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Care sunt perspectivele pentru companiile de la Bursa, dupa primele rezultate financiare semestriale. Analistii societatii de brokeraj Tradeville sunt de parere ca tintele de profit stabilite pentru 2011 vor fi atinse de majoritatea companiilor care si-au publicat pana in prezent rezultatele semestriale, avand in vedere gradul de indeplinire a indicatorilor bugetari. Astfel, sapte din cele zece societati care si-au publicat rezultatele financiare au raportat venituri si profit in crestere. "Tinand cont de contextul macroeconomic national si international desi majoritatea companiilor se pot regasi sub presiunea factorilor de piata, exista posibilitatea ca acei emitenti care au o structura bilantiera solida si o baza de clienti relativ stabila sa continue sa aiba rezultate financiare solide", au explicat analistii Tradeville. Acestia au analizat rezultatele semestriale publicate Aerostar, Bayer, Retrasib, Bermas, Erste Group Bank, SOCEP, Turbomecanica, BRD, Banca Transilvania si SIF Moldova, anunta Economic Times.

Parcul eolian de la Cogealac ar putea fi terminat pana la finalul lui 2012. Proiectul parcului eolian de la Cogealac construit de CEZ ar putea fi finalizat la sfarsitul anului 2012, a anuntat, ieri, Ondrej Safar, managerul de proiect, citat de Agerpres. Acesta a precizat ca, din februarie, cand a fost reluat lucrul la proiect, dupa solutionarea pozitiva in instanta a problemelor aparute in relatiile cu autoritatile locale, CEZ Romania a reusit sa finalizeze zece fundatii si 20 de drumuri in Cogealac. "Din pacate, anul trecut nu a avut doar aspecte pozitive, pentru ca am avut probleme in comuna Cogealac, care au escaladat in conflictul din iunie 2010. Din februarie 2011, am reusit sa reluam lucrul in urma deciziilor pozitive pe care le-am obtinut in instanta in cazurile care au fost indreptate impotriva noastra - si ma refer aici la cazurile inaintate de autoritatile locale, legate de autorizatiile de constructie", a spus Ondrej Safar. El a subliniat ca, daca se mentine ritmul de lucru, crede ca proiectul de la Cogealac poate fi terminat pana la finele lui 2012, informeaza Bursa.ro.

Cum navalesc chinezii peste toata lumea. Iar lumii nu-i convine. O calatorie prin Londra cu un taxi ce porneste din Canary Wharf, districtul financiar, si pana la Bank of England pare sa fie o experienta britanica inimitabila. Este, de asemenea, si una chinezeasca. Taxiurile negre londoneze sunt fabricate de firma Manganese Bronze, detinuta in parte de Geely, producatorul auto din Shanghai care de anul trecut este si proprietarul Volvo. Fondul suveran de investitii China Investment Corporation (CIC) detine al treilea pachet de actiuni ca marime din Songbird Estates, firma ce controleaza Canary Wharf Group, compania imobiliara din spatele turnurilor ce domina orizontul estic al capitalei britanice. S-ar putea ca CIC sa intre ca investitor si la cladirea Citigroup, alt zgarie-nori simbolic pentru Londra, acum de vanzare, scrie Money.ro.

Cel mai mare investitor imobiliar din Romania a facut profit net de 313 milioane de euro. Rezultatele preliminare ale fondului de investitii imobiliare austriac Immofinanz pentru anul fiscal 2010-2011 releva un profit de de 313,5 milioane de euro, in crestere cu 60% fata de anul anterior. Austriecii, care au un portofoliu autohton evaluat in iunie anul trecut la circa 850 de milioane de euro, au obtinut 578,9 milioane de euro din chirii Valoarea activelor detinute a scazut cu 34,7 milioane de euro, dar rezultatul nu e ingrijorator, mai ales pentru ca anul trecut devalorizarea proprietatilor detinute de Immofinanz a fost de 183,8 milioane de euro, iar activele din Austria, Germania, Polonia si Rusia au fost evaluate in sus, lipsa Romaniei din lista insemnand ca la noi fondul de investitii inca e pe minus ca evaluare in general din cauza devalorizarii leului, anunta Business Cover.

45% din datoriile firmelor mari catre stat sunt nerecuperabile. Aproape jumatate din restantele firmelor mari din Romania catre ANAF, respectiv 5,7 miliarde de lei, sunt nerecuperabile din cauza unor procese in curs, a intrarii in insolventa a companiilor sau din cauza unui statut de administrare speciala, precum au unele companii de stat. Peste 80% din datoriile catre bugetul general consolidat care nu pot fi recuperate, cel putin pe moment, apartin companiilor de stat. Executivul intentioneaza sa stearga, pur si simplu, aceste restante, potrivit ultimei scrisori de intentie semnate cu FMI. Aproximativ 45% din arieratele marilor contribuabili catre bugetul general consolidat sunt nerecuperabile, potrivit datelor ANAF obtinute de Fin.ro. Mai exact, statul nu poate recupera, cel putin pe moment, 5,7 miliarde de lei de la firmele mari restantiere care fie au dat statul in judecata si nu exista o sentinta definitiva pentru a putea executa vreun bun sau a pune poprire pe conturi, fie sunt in procedura de insolventa, iar la masa credala se va recupera cat se va putea din datorii, fie sunt in administrare speciala, cum este cazul unor companii de stat, de exemplu, care urmeaza sa treaca prin procese de privatizare sau restructurare. Potrivit ANAF, aceste sume nu sunt pierdute in intregime, doar procesul de executare este amanat, informeaza Financiarul.

Unde-si fac vacanta miliardarii Romaniei. Daca romanul de clasa medie se duce in vacanta pe litoralul autohton sau pe aproape (in general Bulgaria, Grecia ori Turcia) cei mai bogati romani aleg, in general, sa stea acasa. Si asta pentru ca, spun ei, "cineva trebuie sa mai si munceasca" dar si pentru ca se considera destul de in varsta pentru a nu mai umbla in camasi hawaiene prin insule. Desi este al treilea cel mai bogat roman, cu o avere estimata la un miliard de euro, Ioan Niculae nu se duce mai departe de Marea Neagra si de Carpatii Romanesti. Spune ca n-are de ce si ca, in afara cazului in care se duce la intalniri de afaceri si vanatoare, nu prea calca in afara tarii. "O sa ma duc la Venus unde avem un hotel si dupa aia la Busteni unde am casa. Cam atat", spune, pentru Money.ro, Niculae.

Cat castiga un constructor, la fiecare automobil vandut? Iata o intrebare pusa deseori, atunci cand vine vorba de profit in industria auto, al carei raspuns ramane mereu la statutul de supozitie. Cum ne aflam intr-o perioada in care toti constructorii raporteaza rezultatele economice inregistrate in prima jumatate a anului, intrebarea din titlu a revenit in actualitate. Au incercat sa dea un raspuns cat mai exact cei de la publicatia franceza Question Auto. In editia sa estivala, magazinul auto prezinta un tablou complet al industriei auto, in functie de castigul realizat de fiecare constructor, la vanzarea unui automobil. Question Auto a folosit un calcul simplu: a impartit beneficiul net afisat de fiecare marca sau grup pentru anul trecut, la numarul de automobile vandute in 2010, anunta 24auto.ro.

Ce motive de bucurie mai au romanii cu credite in franci. Romanii care au luat credite in franci in perioada 2007-2008 au motive sa fie multumiti de alegerea facuta, in ciuda scumpirii monedei elvetiene in raport cu leul. Ratele la creditele ipotecare in franci luate in 2007 continua sa fie mai mici decat echivalentul lor in euro, potrivit unui calcul Capital care ia in considerare marjele practicate de banci in 2007 si evolutia celor doua monede in ultimii patru ani. Desi diferenta a scazut substantial, ea exista in continuare. In 2007, diferenta intre rata la un credit in franci si cea aferenta unui credit in euro era aproape de la simplu la dublu, iar in prezent este de aproximativ 14% luand in calcul actualele valori ale cursului de schimb si ale dobanzilor medii EURIBOR si LIBOR CH, in functie de care se calculeaza rata lunara, informeaza EVZ.

Cel mai bogat om din lume a pierdut 8 miliarde de dolari intr-o saptamana. Portofoliul de actiuni al miliardarului mexican Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, a scazut cu opt miliarde de dolari in aceasta saptamana, la 63 miliarde de dolari, potrivit datelor Bloomberg. Averea lui Slim a fost lovita de declinul bursei din Mexic, indicele IPC al celor mai lichide actiuni pierzand 7,4%, si de deprecierea peso-ului fata de dolar, in contextul temerilor ca problemele economice din SUA vor afecta si Mexic. Eliminarea a trei companii detinute de Slim din componenta indicelui IPC a inrautatit situatia miliardarului. "A fost afectat puternic de eliminarea acestor companii din IPC. Situatia reflecta nervozitatea de pe piete. Este parte a prezentei pe bursa", a declarat Leon Cabrera, trader la compania Vanguardia Casa de Bolsa din Mexico City, scrie Gandul.