Statul roman a ramas incremenit in proiect: vorbeste in continuare de maximizarea veniturilor din privatizari cand peste tot in lume bursele se prabusesc. Oficialii Ministerului Economiei repeta de mai multe ori, intr-un raspuns trimis la o serie de intrebari privind planurile in continuare dupa esecul ofertei OMV Petrom (SNP), ca principalul scop in cadrul procesului de "privatizari" este maximizarea veniturilor statului roman, semn ca desi pietele de actiuni din Statele Unite pana in Asia si Europa trec prin una dintre cele mai "negre" perioade, iar Bursa de la Bucuresti este la varful topului scaderilor, reprezentantii statului inca nu par sa fie dornici sa ofere un discount mai mare investitorilor pentru a asigura succesul tranzactiilor, scrie Economic Times.

Business ReportFoto: Colaj foto

Pell Amar - reinventarea unei marci cu traditie. La inceputul acestui an a revenit pe piata una din cele mai cunoscute marci romanesti de cosmetice din perioada anilor '80. Compania care produce acum gama Pell Amar a investit in jur de 1 milion de euro si se asteapta la o cifra de afaceri de 350.000 de euro in 2011. Primele produse Pell-Amar (n. red. - pe atunci numele marcii se scria cu cratima) au aparut in anii '70, fiind creme, produse de ingrijire personala, comprimate si injectabile, folosite pentru ameliorarea bolilor reumatice, de piele etc. Produsele aveau la baza extractul natural de namol sapropelic, obtinut, initial, din lacul de la Amara. Dupa ce lacul a primit alta destinatie, fiind inundat cu apa dulce, namolul si-a pierdut calitatile, astfel ca a fost cautat un alt lac al carui namol sa aiba calitatile necesare produselor. Acest nou lac a fost Balta Alta, de langa satul Baile (Buzau), anunta Startups.ro.

Milionarii de carton ai pietei imobiliare. Perioada de "boom" imobiliar a facut milionari in randul brokerilor care au lucrat pentru companiile de consultanta imobiliara de talie internationala. Veniturile unui broker cu experienta, in perioada de varf 2007-2008, depaseau un milion de euro pe an. Aceeasi fruntasi nu castiga astazi nici jumatate, iar echipele, odata puternice, s-au dezbinat. In 2009, piata de consultanta imobiliara s-a prabusit la circa 60-70 milioane euro, jumatate fata de nivelul raportat cu un an inainte, iar in 2010, se estimeaza ca a fost cu circa 20% mai mica. Veniturile brokerilor angajati in multinationale, precum Colliers International, Coldwell Banker, DTZ Echinox, Cushman & Wakefield sau CB Richard Ellis (CBRE), s-au evaporat intr-un ritm si mai accelerat. "Pot spune ca inca se pot face bani pe aceasta piata. Nu stiu daca 100.000, 200.000 sau 500.000 de euro. Stiu ca brokerii buni se descurca si au succes si acum. Numarul brokerilor buni, in schimb, a scazut fata de 2007-2008. Pe acea piata aveai succes si daca nu erai foarte bun", explica Bogdan Georgescu, managing partner, Colliers, informeaza Capital.ro.

O companie romaneasca aleasa sa sape dupa petrol pentru Mexic. Grup Servicii Petroliere, o companie specializata in furnizarea de echipamente si servicii pentru industria petrolului, a castigat un contract de foraj submarin cu Pemex, societatea de stat mexicana si una dintre cele mai mari companii ale lumii. "Nu e o lume chiar asa de mare. Cei de la Pemex au auzit de noi de la un partener cu care am lucrat in trecut. Ne-au chemat la o licitatie internationala pe care am castigat-o. Nu va pot spune valoarea contractului pentru ca partenerii nostri mexicani au impus niste clauze de confidentialitate foarte dure. Ce va pot spune, insa, e ca, de o luna, doua platforme de-ale noastre, Atlas si Orizont, foreaza in largul Golfului Mexic. Le-am dus acolo cu propriile noastre vase", a declarat, pentru Money.ro, Radu Petrescu, purtatorul de cuvant al companiei, scrie Money.ro.

Scade consumul de mezeluri. Romanii, mai saraci sau mai interesati de sanatate? n timp ce producatorii autohtoni de mezeluri sunt de parere ca romanii au dificultati financiare grave, motiv pentru care ei cumpara mai putine mezeluri, carne si sucuri, nutritionistii spun ca oamenii au inceput sa acorde mai multa atentie alimentelor pe care le consuma. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, apreciaza ca scaderea este determinata de doi factori: "Cauzele sunt criza financiara si, la un anumit segment, constientizarea. Acestia din urma, cei cu posibilitati materiale, au trecut la alte produse care sunt mai sanatoase", a declarat specialistul pentru VerticalNews.

Cea mai mare tranzactie imobiliara din 2011?120 de milioane de euro pentru doua malluri. Fondul de investitii Argo Real Estate Opportunities Fund (AREOF) intentioneaza sa cumpere mallurile Era Shopping Park Oradea si Iasi, iar suma vehiculata este de 120 de milioane de euro, potrivit Property EU. AREOF se va finanta prin emiterea a 298 de milioane de actiuni reprezentand 49% din portofoliul companiei. Era Shopping Park Iasi are 116.000 mp inchiriabili, investitia pentru dezvoltare fiind de 175 de milioane de euro, partial finantata printr-un credit sindicalizat de 79,5 milioane de euro. Celalalt mall tintit de AREOF, Era Shopping Park Oradea are 62.740 mp. Cele doua proprietati au generat un profit operational de 5,3 milioane de euro si o pierdere neta de circa 4,9 milioane de euro in 2010. Daca actionarii AREOF vor accepta tranzactia, oficialii fondului afirma ca AREOF va deveni cel mai mare proprietar listat de malluri din Romania, cu un portofoliu de 400.000 mp suprafata construita, si astfel ar putea intra in atentia marilor investitori institutionali dispusi sa cumpere in regiune, anunta Business Cover.

Cum ajungi in Biroul de Credit pentru o datorie de 3 bani. O femeie din Craiova a ajuns pe lista neagra a datornicilor pentru o restanta de 0,03 lei in ciuda faptului ca sistemul electronic nu permite, in mod normal, inregistrarea in baza de date a Biroului de Credit a unor restante mai mic de 10 lei. O femeie din Craiova, care a luat in 2007 un credit de nevoi personale in valoare de 10.000 de lei a ajuns in Biroul de Credit pentru o datorie de 0,03 bani. Potrivit legii de functionare a Biroului de Credit, in baza de date pot fi inscrise doar persoanele care au datorii mai lungi de 30 de zile si mai mari de 10 lei. Cu toate acestea, dupa cum a mai scris capital.ro, in Romania exista situatii in care anumiti clienti ajung, "din greseala", in Biroul de Credit. Recent trei banci importante din Romania au fost amendate pentru ca au inregistrat clienti in baza de date a Biroului mai repede decat prevede legea. Cand restanta ajunge la 30 de zile bancile sunt obligate sa isi anunte clientul si sa ii acorde o perioada de 15 zile in care sa achite datoria sau sa conteste decizia, informeaza Capital.ro.

Ce afacere deschizi cu 20.000 de euro. O firma de consultanta in turism, o investitie in domeniul plantelor medicinale sau o sera de legume sunt cateva idei pentru tinerii care vor sa incepa un business. Milionarii din Romania ii sfatuiesc pe tinerii antreprenori cum sa puna pe picioare o afacere cu o investitie initiala de 20.000 de euro. Fiecare dintre noi am vrea sa fim propriul sef, cu o investitie minima. Idei de afaceri sunt din belsug, insa riscurile de care trebuie sa tinem cont reprezinta principalul motiv pentru care multi dau inapoi, mai ales acum, cand climatul economic este ostil. Si totusi, o nisa bine identificata, un plan de afaceri coerent si multa ambitie poate fi pista de lansare pentru un business de succes. Marin Crutescu, proprietarul grupului de firme cu activitati in sectorul constructiilor, Amvic, crede ca o investitie de 20.000 de euro este mica, dar nu si insuficienta pentru o afacere profitabila, scrie Adevarul.

Combinatul Oltchim, in pragul falimentului. Managementul dezastruos lui Constantin Roibu arunca in somaj peste 1.000 de salariati ai combinatului. Mai mult, societatea risca falimentul pentru ca a incalcat legislatia de mediu. Salariatii Oltchim indura consecintele a 20 de ani de management neperformant al echipei conduse de Constantin Roibu, directorul general si presedintele Consiliului de Administratie (CA) al combinatului. Incepand de astazi, 1.025 de angajati vor fi trimisi in somaj tehnic, deoarece conducerea Oltchim a gasit resursele necesare sa finanteze doar 30% din functionarea societatii. Mai mult, potrivit unui raport de expertiza contabila comandat de conducerea societatii, combinatul din Ramnicu Valcea va intra in faliment daca va fi obligat de judecatori sa plateasca amenda de 14,3 milioane de euro (59,2 milioane de lei), primita de la Autoritatea pentru Fondul de Mediu (AFM), anunta EVZ.

SUA si Europa fierb in criza datoriilor. Riscul de faliment: Romania - 16%, Grecia - 80%. In contextul in care ratingul de credit al SUA a fost retrogradat pentru prima data in istorie, bursele se prabusesc cuprinse de panica, iar Banca Centrala Europeana ia masuri interventioniste de redresare a soartei datoriilor publice din Italia si Spania, guvernantii romani sustin ca la Bucuresti lucrurile sunt stabile. Pe ce se bazeaza optimismul etalat de premierul Emil Boc si de ministrul de Finante Gheorghe Ialomitianu, cu privire la starea economica a Romaniei in plina criza mondiala a datoriilor? Perceptia pietelor internationale asupra datoriei publice a Romaniei si evaluarile Fondului Monetar International ofera explicatii in acest sens: economia Romaniei este cotata mult mai bine decat cele ale altor state europene, informeaza Gandul.

Cat au pierdut cei mai bogati oameni ai lumii. Credeti ca ati avut o saptamana proasta? Cei mai bogati oameni ai planetei au pierdut miliarde de euro din cauza scaderii inregistrate de cotatiile companiilor pe care le detin. Omul cu cea mai mare avere din lume, mexicanul Carlos Slim, a devenit in doar cateva zile mai sarac cu opt miliarde de dolari, dupa ce portofoliul sau de companii listate pe pietele de capital s-a depreciat cu peste 9%. Potrivit calculelor realizate de Bloomberg, valoarea activelor bursiere ale lui Carlos Slim se ridica acum la 64,4 miliarde de dolari. Pe bursa din Mexic, deprecierea actiunilor companiilor detinute de Slim a facut ca trei dintre acestea sa fie scoase din componenta indexului IPC, scrie Adevarul.