Cum sa castigi o mie de euro pe luna din distractie. Ca sa ajungi sa castigi o mie de euro pe luna iti trebuie circa patru-cinci ani de experienta in mai multe domenii. Programatorii sunt cei care ajung la un asemenea venit cel mai repede, respectiv in doi ani, potrivit lui George Butunoiu, specialist in resurse umane. Exista insa si exceptii. Radu are doar 21 de ani. A terminat Finante-Banci si ar putea ajunge la acest venit inca de la primul job. Pe langa salariu, ar primi, timp de sase luni, o masina de serviciu si distractie pe cinste, scrie EVZ.

Business ReportFoto: Colaj foto

Cum ar putea arata locuintele viitorului: cele mai spectaculoase proiecte care vor fi prezentate la Festivalul International de Arhitectura. Cladiri cu aspect de "panglica de ciocolata" sau care imita forma unei scoici. Acestea sunt doar cateva dintre cele 704 proiecte, provenite din 59 de tari diferite, care vor fi prezentate de participantii Festivalului International de Arhitectura, aflat anul acesta la cea de-a patra editie, informeaza Daily Mail. Festivalul va avea loc in noiembrie la Barcelona. Cu o inaltime de 100 de metri, structura ce imita forma unei statii spatiale, denumita "Atmosphere", ar putea fi construita in Calcutta, India. Arhitectii care au lucrat la proiect spun ca s-au inspirat pentru realizarea acestuia din viata traditionala a poporului indian. Cladirea ar urma sa fie alcatuita din 80 de locuinte create special pentru familiile numeroase. Integral in Gandul.

Asfaltarea este cea mai profitabila afacere din Romania. Cea mai profitabila companie din zona constructiilor de drumuri a fost in 2010 UMB Spedition din Bacau, detinuta de Dorinel Umbrarescu, care a inregistrat un rezultat net de 182,63 milioane lei (43,4 milioane euro) la o cifra de afaceri de 679 milioane lei. Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finante, desi Umbrarescu a inregistrat o scadere de 27% a cifrei de afaceri fata de 2009, el a reusit sa isi conserve in buna masura profitul brut. Acesta s-a micsorat anul trecut fata de anul precedent doar cu 22 milioane lei, informeaza Romania Libera.

Cat mai face masina ta second-hand. Daca in octombrie anul trecut proprietarii de masini Volkswagen - una dintre cele mai populare marci auto de pe piata second-hand romaneasca - cereau potentialilor cumparatori un pret mediu de 4.804 euro, in luna iulie a acestui an pretentiile lor s-au majorat pana la 5.088 de euro. Un fenomen similar se consemneaza si in cazul unei alte marci germane, Audi. Masinile acestui brand sunt cotate cu peste 400 de euro mai mult decat in urma cu noua luni. Totodata, "si statisticile oficiale inregistreaza o pozitionare buna a marcilor Audi si Volkswagen pe segmentul masinilor noi", spune Bogdan Vulcan, program manager la auto.ro. Spre exemplu, vanzarile Audi in Romania au avansat in intervalul iulie 2010 - iulie 2011 cu peste 70%, precizeaza reprezentantul portalului auto. Integral in Adevarul.

Razboiul preturilor: Kaufland, mai puternic decat Carrefour. OMV Petrom a ramas cea mai profitabila companie romaneasca si in 2010, conform datelor publicate recent de Ministerul Finantelor. Mai mult chiar, cifra de afaceri a crescut de la 3 miliarde de euro, in 2009, la 3,32 de miliarde de euro in 2010, ceea ce demonstreaza ca romanii au cumparat combustibil, desi pretul acestuia a crescut, iar puterea de cumparare a scazut. Compania condusa de Mariana Gheorghe a inregistrat un profit de 1,8 miliarde de lei. Pe locul doi s-a mentinut Orange Romania, cu un profit de 933 de milioane de lei, cu circa 18% mai mic decat in 2009. Locul trei a fost ocupat de compania de stat Romgaz Medias, care a luat locul Vodafone Romania, relateaza Capital.

Constructorii cred ca doar anul electoral ii mai poate salva. Scaderea volumului lucrarilor de infrastructura si numarul mai mic de autorizatii de construire eliberate in primul semestru comparat cu perioada similara din 2010 arata ca inca doi ani, sectorul constructii de va confrunta cu dificultati. "In sectorul de constructii nu sunt sanse de revenire pe crestere nici la anul, nici in 2013. Daca ne uitam la evolutia pietei, dar luam in calcul si faptul ca populatia este tot mai saraca nu avem cum sa revenim pe crestere sanatoasa in urmatoarea perioada. Iar daca in Bucuresti se mai construieste pe ici pe colo, in tara este prapad, spune Marin Crutescu, patron de firma de constructii si producator de materiale de constructii, anunta Romania Libera.

Care sunt cele mai mari concedieri din 2011. In luna iulie a acestui an, companiile ameriacane au concediat cu 60,3% (circa 66.414 de concedieri) mai multi oameni decat in luna anterioara, arata un raport al firmei de consultanta Challenger, Gray & Christmas, citat de jurnalistii de la Business Insider. In mod suprinzator, cele mai multe concedieri au venit din sectoare care au rezistat bine crizei in 2008-2009. Iata cum arata un top al disponibilizarilor in masa de anul acesta, scrie Capital.

Discoteca laureatilor "Premiului Nobel". Contesa Bettina Bernadotte (37 de ani) a deschis intalnirea anuala a premiatilor Nobel in economie, care s-a desfasurat intre marti si sambata, pe insula Mainau (supranumita "Insula florilor") de pe lacul Constanta (sud-vestul Germaniei), nu departe de castelul familiei, in traditia reuniunilor stabilita din 1951 de tatal sau, contele suedez Lennart Bernadotte de Wisborg (nepot al lui Gustav al V-lea al Suediei, cel care, la 1905, a fost primul rege suedez care a oferit Premiul Nobel), intalnire unde Robert Mundell, castigator in 1999 al Premiului Nobel pentru analiza sa in domeniul valutar, a opinat: "Nu cred ca euro este in pragul prabusirii. Europa trebuie sa mearga inainte, spre un echivalent al Statelor Unite". Integral in Bursa.

Fondurile lui Carabulea mizeaza pe SIF-uri, dupa ce anul trecut au castigat pariind pe energie. Fondurile mutuale administrate de Carpatica Asset Management, societate parte a grupului controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea, mizeaza pana la sfarsitul acestui an pe actiunile SIF-urilor, dupa ce anul trecut au reusit sa aibe unele dintre cele mai bune performante de pe piata pariind pe sectorul energetic. "Vedem in SIF-uri cel mai mare potential de crestere in perioada imediat urmatoare, daca se linistesc lucrurile pe pietele internationale. Nu cred ca as putea spune ca am vazut deja un minim dupa scaderile din ultimele saptamani, dar preturile din prezent sunt foarte bune de cumparat si noi am cumparat destul de mult in ultima perioada", a declarat Florin Keran, directorul general adjunct al Carpatica Asset Management, informeaza Economic Times.

Invatamantul privat romanesc, in asteptarea primei generatii de absolventi. Primele unitati scolare particulare au aparut dupa anul 1991 si erau concentrate in invatamantul prescolar (gradinite) si in cel superior (facultati). Timp de aproximativ zece ani, invatamantul particular a atras doar extremele de varsta: copiii la gradinita si adolescentii la facultate. Aparitia unei generatii de absolventiai unui ciclu integral privat de absolventi a fost imposibila in absenta scolilor primare si gimnaziale private. Situatia s-a schimbat la inceputul anilor 2000, creandu-se astfel premisele aparitiei in Romania a unei generatii de absolventi exclusiv ai formelor de invatamant particulare. Odata cu asta apar si posibile variante de raspuns la o intrebare esentiala: este mai bun sau mai prost sistemul de invatamant privat fata de cel de stat? Integral in Capital.