Cine a castigat si cine a pierdut din criza. Potrivit unui studiu realizat de Institutul National de Statistica si Studii Economice (Insee), in 2009, numarul persoanelor sarace din Franta se apropia de 8,2 milioane, adica 13,5% din totalul populatiei. In aceasta categorie sunt inclusi francezii care traiesc cu mai putin de 950 de euro pe luna. Din cei 8,2 milioane, circa 4,5 milioane au venituri mai mici de 773 de euro. Scaderea nivelului de trai este o consecinta a crizei. Inainte de declansarea acesteia, intre 2005 si 2008 nivelul de trai in Franta s-a ameliorat usor, cu 2%. Studiul publicat ieri arata ca, in timp ce aproape toate categoriile socio-profesionale au fost afectate, cei mai loviti au fost cei cu venituri mici. Iar situatia lor ar fi putut fi si mai tragica, daca guvernul nu ar fi luat masuri sociale si fiscale pentru a-i ajuta pe cei cu venituri mici, scrie Adevarul.

Business ReportFoto: Colaj foto

Revolutie? Tarile de mana a doua iau fata superputerilor. Statisticienii guvernului american au revizuit recent in scadere cifrele privind PIB-ul real al SUA din ultimii ani, asa ca se dovedeste ca productia din trimestrul al doilea este inca sub cea de la sfarsitul lui 2007. Povestea este similara in multe alte tari dezvoltate. Prin contrast, productia totala a tarilor emergente a avut un salt de aproape 20% in aceeasi perioada. Este limpede ca suferintele bogatilor au grabit schimbarea de putere in economia globala catre pietele emergente. Dar exact cat de mari sunt acestea, comparativ cu cele dezvoltate? Unele organizatii stabilesc diferit granita dintre economiile emergente si cele dezvoltate. FMI, de pilda, include acum 11 foste tari emergente, printre care Hong Kong, Coreea de Sud, Cehia si Estonia, pe lista celor dezvoltate. Asemenea diviziuni sunt mai mult decat arbitrare: PIB-ul per capita al Estoniei este de doar 15.000 de dolari, in timp ce tari emergente ca EAU si Qatar au venituri medii de aproximativ 60.000 de dolari, anunta Money.ro.

Deutsche Bank: Romania are o probabilitate anuala de 4,7% de nerambursare a datoriilor suverane. Romania se plaseaza pe locul 25 din punctul de vedere al costului asigurarii datoriilor suverane impotriva riscului de neplata si al probabilitatii anuale de rambursare a datoriilor suverane (default - engl.), dintr-un total de 35 de state analizate de economistii de la Deutsche Bank. Prima de risc (credit default swaps, CDS - engl.) pentru datoriile Romaniei este cotata la o valoare medie de 320 de puncte de baza (pb) pentru titlurile cu scadenta la cinci ani, iar probabilitatea de intrare in incetare de plata este de 4,7%. Cu alte cuvinte, o expunere pe o datorie a tarii noastre de 10 milioane de dolari pe cinci ani costa 320.000 de dolari. La inceputul lui 2011, cotatia a fost de aproximativ 295 pb, iar la finalul lunii martie-inceputul lunii aprilie coborase la aproximativ 220 pb, informeaza Financiarul.

Catalin Chelu: Eu voi vota in favoarea listarii BCR. Erste va incerca sa negocieze la "blana" si oferta pentru SIF-uri este cel mai probabil una slaba. Catalin Chelu, unul dintre cei mai mari investitori de la Bursa din Bucuresti , spune ca la Adunarile Generale convocate de SIF-uri pentru septembrie va vota in favoarea listarii BCR, deoarece oferta pe care le-a facut-o Erste celor cinci societati este cel mai probabil una "slaba". "Evident, listarea este cea mai transparenta, cea mai buna solutie pentru SIF-uri. E greu si pentru SIF-uri sa se inteleaga, avand in vedere ca au interese diferite. E posibil ca 1-2 sa tradeze, mai ales ca austriecii vor cauta sa isi vada propriul interes", considera Chelu. Erste are nevoie de o intelegere doar cu unul dintre SIF-uri pentru a evita listarea BCR, in conditiile in care daca vor ajunge la o detinere de minim 75% din capitalul social al bancii, pot lua decizii strategice fara aprobarea celorlalti actionari, scrie Economic Times.

Peugeot HX1 Concept - hibrid, sportiv, spectaculos! Peugeot HX1 este un concept hibrid electric, spectaculos in primul rand prin proportii: pe cat de scund (1,373 m) si de lat (1,990 m), pe atat de lung (4,954 m)! Spiritul sportiv afisat la exterior este accentuat de elementele aerodinamice laterale din spate, care se deplaseaza la viteze de peste 100 km/ora. HX1 poate lua la bord pana la 6 persoane si modul in care a fost configurat habitaclul, impreuna cu stilul de deschidere a portierelor, confera un plus de atractivitate acestui show car. Din punct de vedere tehnic, motorizarea este Hybrid4 "plug-in", adica un motor de 2,2 litri HDi de 204 CP, asociat cu unul electric de 95 CP si cu o cutie de viteze cu 6 trepte. Puterea insumata este de 299 CP, iar bateriile litiu-ion pot fi incarcate de la o priza clasica, de 220 V. Autonomia cu zero emisii este de 30 km, in timp ce consumul mixt nu depaseste 3,2 litri / 100 km, cu emisii de CO2 de doar 83 g/km, anunta 24auto.ro.

De ce se muta producatorii de componente auto in vestul tarii. Un studiu publicat in prima parte a anului arata ca firmele din industria auto si cea a componentelor auto ar fi urmat sa fie cei mai mari angajatori din Romania in 2011. In decurs de opt luni de la publicarea aceste previziuni, mai multe companii si-au anuntat intentia de a face angajari intr-un an care poate fi numit tot "de austeritate" si in pragul unor prevestiri destul de sumbre legate de o revenire a crizei. Trei dintre marii producatori de componente auto prezenti in Romania au preferat sa Transilvania si Banatul altor regiuni, pentru deschiderea unitatilor de productie, iar succesul lor nu poate decat sa ajute aceste zone sa treaca mai usor peste al patrulea an de criza. "Studiul de perspectiva privind necesarul de forta de munca calificata", elaborat de Multi Consulting Group SRL si finantat de Guvernul Romaniei si de Uniunea Europeana arata ca industria auto a fost in 2010 una dintre ramurile de succes ale economiei nationale si ca urmeaza sa pastreze acest trend si in 2011. Studiul mai arata ca desi, pana in luna aprilie, numarul de locuri de munca din industria auto scazuse cu 17%, in acest domeniu existau de doua ori mai multe slujbe decat la inceputul anului, informeaza Romania Libera.

Cel mai mare faliment din istorie se apropie de sfarsit. Lehman Brothers Holding va solicita marti judecatorului care supravegheaza derularea celui mai mare faliment din istorie sa avizeze si sa trimita pentru votare creditorilor bancii un plan de rambursare de 65 miliarde de dolari, reprezentand aproximativ 20% din creante, transmite Reuters. Banca de investitii, intrata in faliment in septembrie 2008, propune restituirea catre creditori, in medie, a 20 de centi pentru fiecare dolar datorat. Creditorii norocosi, respectiv cei care au investit in derivate, vor primi aproape 28% din sumele datorate. Daca judecatorul va considera ca programul de plati este adecvat si sumele suficiente, creditorii vor vota asupra planului pe 4 noiembrie, scrie Gandul.

Bogatii planetei cer sa fie suprataxati. Cine spune ca oamenii bogatii sunt si zgarciti se insala. In ultima luna, s-a format un curent in care s-au inscris cei mai bogati reprezentanti ai mediului de afaceri din Europa si Statele Unite, care vor sa puna umarul la redresarea economica. Primii au fost americanii. La finele lunii trecute, o puternica miscare filantropica a adresat Senatului si Camerei Reprezentantilor o petitie prin care a propus majorarea impozitelor, in locul ridicarii plafonului datoriei. Bogatasii americani au cerut ca statul sa se concentreze asupra celor care au venituri mai mari de un milion de dolari pe an, ceea ce inseamna aproape 1% din populatia Statelor Unite. Grupul a mai aratat ca aceasta masura ar putea sa aduca in vistieria publica intre 500 si 600 de miliarde de dolari in zece ani, anunta Adevarul.

Cat costa Romania? 21 miliarde euro. In Romania, pretul oferit pentru un hectar de teren agricol este mic in comparatie cu cel din alte state europene, dar acceptabil daca il raportam la realitatea economica autohtona. Specialistii spun ca solutia nu este vanzarea pamantului, a carui valoare ar urma sa creasca in viitor, ci arendarea lui. Daca, prin absurd, toate terenurile agricole ar fi de vanzare, un investitor de aici sau din strainatate ar putea cumpara Romania la un pret foarte bun. Potrivit ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara, in Romania exista 8,4 milioane hectare de teren arabil. Desigur, nu peste tot terenul este la fel de bun, fapt care i-a determinat pe specialisti sa faca o clasificare a acestuia. Dar daca am presupune ca tot terenul ar fi de calitatea I (cea mai buna), iar un hectar s-ar vinde la un pret mediu de 2.500 de euro, pentru a cumpara toata Romania agricola cineva ar trebui sa plateasca doar 21 miliarde euro. Si-ar permite o asemenea investitie oricare dintre cei mai bogati zece oameni din lume: afaceristul mexican Carlos Slim (avere estimata la 74 miliarde dolari), Bill Gates (56 miliarde), Warren Buffett (50), Lakshmi Mittal (31), informeaza Romania Libera.