Alegerile prezidentiale din Bulgaria l-au desemnat ca favorit pe fostul ministru Rosen Plevneliev din GERB, partidul actualului premier Boyko Borisov. Plevneliev nu a reusit sa isi adjudece mandatul din primul tur de scrutin castingand numai 41,4% din totalul voturilor exprimate, anunta Novinite.

Saptamana viitoare va avea loc al doilea tur de scrutin intre Plevneliev si al doilea clasat, liderul opozitiei, sociaistul Ivaylo Kalfin - fost ministru de externe care a reusit sa obtina 26,8% din voturi.

Al treilea candidat important, fostul comisar european Meglena Kuneva a obtinut 15,5% din voturi. Prezenta la vot a fost scazuta, numai 47% dintre cetatenii cu drept de vot mergand la urne. In primelele alegeri libere post-comunism, in 1992 prezenta la vot a fost de 76%.

Daca Plevneliev castiga mandatul prezidential saptamana viitoare, actualul partid de guvernare va capata un suport sporit. Astfel GERB va putea sa mearga mai departe cu programul de reforma economica si cu cu cel de aderare la spatiul Schengen.