Firma germana isi cere scuze dupa 50 de ani pentru medicamentul care a cauzat 1960 malformatii nou-nascutilor. Producatorul german de medicamente care a produs medicamente pentru greturile de dimineata si-a prezentat scuze pentru sutele de persoane nascute cu malformatii ale membrelor datorate folosirii medicamentelor acum mai bine de 50 de ani. Thalidomide, produs de firma germana Gruenenthal, a fost pus pe piata internationala pentru femeile insarcinate la sfarsitul anilor 50' si inceputul anilor 60'. Medicamentul era folosit ca tratament pentru greturile matinale. Aproximativ 10.000 de bebelusi s-au nascut cu malformatii cauzate de medicament, in majoritatea cazurilor fiind vorba de malformatii ale membrelor. Gruenenthal, care sustine ca a platit aproape 500 de milioane de euro victimelor in 2010, a dezvaluit o statuie memorativa vineri. Multe victime ale medicamentului au stat departe de ceremonia de dezvaluire a statuii, statuie ca infatiseaza un copil cu bratele mai mici. La ceremonie, seful Gruenenthal, Harald Stock, a tinut sa isi ceara scuze in numele companiei, informeaza Haaretz.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Doua treimi din francezi sunt pesimisti cu privire la viitorul lor sub conducerea lui Francois Hollande. Un nou presedinte socialist si un guvern de stanga proaspat numit nu au facut francezii foarte fericiti, conform unui studiu care indica faptul ca doua treimi dintre francezi sunt pesimisti in ceea ce priveste viitorul lor. conform ultimelor studii efectuate acum trei luni de zile, 68% dintre cei chestionati au declarat ca sunt ingrijorati pentru ei si pentru familile lor. Dimanche Ouest France, ziarul care a comandat studiul sustine ca 2005 a fost "un varf istoric in ceea ce priveste nivelul pesimismului". Printre cei care se declara nemultumiti se numara persoanele de peste 65 de ani, micii intreprinzatori si somerii. Cei mai optimisti se pare ca sunt muncitorii. Este pentru prima data cand ingrijorarea este asa de mare la inceputul unui mandat prezidential, arata studiul. Nu doar votantii opozitiei vad lucrurile intr-o maniera negativa: 58% dintre sustinatorii partidului Socialist sustin ca nu sunt prea increzatori in guvernul de stanga, scrie The Guardian.

"Nici o tara nu ar trebui sa paraseasca zona euro". Zona euroa va ramane intacta in ciuda crizei economice recente, a declarat secretarul general al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. "Cred ca nimeni nu va parasi zona euro si nimeni nu ar trebui sa plece din UE". Angel Gurria a dat aceste declaratii in timpul unui formum international din Slovenia si citat de Reuters.

Fortele speciale americane au suspendat antrenamentele recrutilor afgani, banuiti de legaturi cu talibanii. Fortele americane au anuntat ca au suspendat antrenarea noilor recruti afgani din politie, pentru a se face anchete privitoare la posibile legaturi ale acestora cu talbianii, relateaza BBC. Masura vine dupa o serie de incidente in care soldati traini au fost ucisi de afgani in uniforma de soldati sau politisti. Suspendarea va permite fortelor americane speciale sa reevalueze fortele din politia locala. In prezent, fortele speciale americane au in jur de 1.000 de politisti afgani pe care ii antreneaza. Purtatorul de cuvant american a declarat ca antrenamentele au fost suspendate timp de doua luni. El a precizat ca operatiunile cu afganii deja pregatiti vor continua, precum si procesul de recrutare de noi ucenici. Miercuri au fost ucisi trei soldati australieni de catre un barbat in uniforma de armata afgana. In prezent, circa 130.000 de soldati NATO se lupta cu insurgentii in Afganistan, alaturi de 350.000 de afgani. Circa 45 de soldati din trupele coalitiei, cei mai multi americani, au fost ucisi in peste 30 de atacuri supranumite "verde-contra-albastru", termen care se refera se sistemul de codificare pe culori folosit de armata americana - fortele NATO sunt albastre, cele afgane sunt verzi. Talibanii au recrutat membrii din securitatea afgana, anuntand public ca atacurile din interior fac parte din strategia lor impotriva fortelor NATO.

Invazia araba in Siria "Nu e o optiune". "O interventie militara a armatei arabe in Siria nu este o optiune" a declarat Lakhdar Brahimi, reprezentant al Natiunilor Unite, conform RiaNovosti."Interventia militara in Siria inseamna esecul efroturilor diplomatice", a sustinut Brahimi intr-un interviu acordat postului de televiziune Al Arabiya. "Pentru mine aceasta optiune nu este viabila, si personal, acest lucru nu se va intampla azi sau maine sau poimaine", a continuat Bahrimi. Diplomatul de 78 de ani face un apel pentru oprirea conflictului, conflict care a facut deja 25.000 de victime din martie 2011, conform estimarilor UN. Brahimi a evitat sa acuze pe cineva , dar a spus ca "guvernul are o responsabilitate mai mare pentru a opri violentele" fata de opozitie.