Prim-ministrul turc: Avionul sirian interceptat transporta "munitie" ruseasca. Un avion sirian interceptat de Turcia transporta echipament de aparare de fabricatie ruseasca care era destinat Ministerului Apararii din Siria, a declarat premierul turc, Tayyip Erdogan. "Aeronavele de pasageri nu pot transporta munitii si echipamente de aparare", a declarat Erdogan, adougand: "Din pacate au existat astfel de echipamente la bord". Avioanele de lupta turcesti au fortat avionul care venea de la Moscova sa aterizeze in Ankara. Siria a lansat imediat acuzatii la adresa primului ministru turc, acuzandu-l de "lipsa de credibilitate". Atat Damasc cat si Rusia au negat ca avionul transporta marfa ilegala iar Turcia a fost acuzata de punerea in pericol a vietii ocupantilor aeronavei, scrie BBC.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Un atac al dronelor americane a ucis 18 islamisti in zonele tribale pakistaneze. Un atac al dronelor americane asupra unei baze de insurgenti din zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, in apropierea granitei afghane, a ucis 18 persoane, ranind mai multe persoane, au anuntat oficiali locali, citati de AFP. "Drone americane au tras patru rachete asupra unei baze a combatantilor" islamisti, a declarat adjunctul sefului administratiei locale, Rafiq Mohmand. Majoritatea victimelor sunt de nationalitate afghana. Atacul dronelor a vizat o tabara din sectorul Baland Khel, la granita districtelor Orakzai si Waziristanul de Nord, o zona tribala pakistaneza considerata un sanctuar pentru numeroase factiuni talibane si grupari aliate al-Qaeda, potrivit unui responsabil din serviciile secrete pakistaneze care a preferat sa-si pastreze anonimatul. Cladirea lovita drone ii apartinea lui maulana Shakirullah, un comandant al sefului de razboi pakistanez Hafiz Gul Bahadur, un aliat al retelei Haqqani considerat de Washington drept una dintre cele mai mari amenintari din regiune si intermediarul intre talibani si al-Qaeda. Fostul star de cricket pakistanez, devenit un influent om politic, Imran Khan, a incercat in zadar in acest week-end sa patrunda in zonele tribale pentru a protesta fata de tirurile dronelor americane.

Ministrul de Externe rus: Iranul nu intentioneaza sa atace Israelul cu arme nucleare. Rusia nu crede ca Iranul intentioneaza sa atace Israelul cu arme nucleare, a declarat ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov pentru un inalt oficial israelian, adougand ca nu exista nicio dovada ca Republica Islamica a dezvoltat arme nucleare, scrie Haaretz. Comentariile lui Lavrov au venit dupa ce, luni, Afacerile Externe au raportat ca David Rothkopf a declarat ca SUA si Israel au in vedere posibilitatea unei "lovituri chirurgicale" impotriva instalatiilor nucleare ale Iranului. In timp ce Israelul si Statele Unite inca nu sunt de acord in intregime asupra "liniei rosii" care ar declansa un raspuns militar, rapoartele sugereaza ca israelienii doresc acum un atac mult mai limitat decat a fost anterior dezbatut. Rothkopf, un fost oficial al administratiei Clinton si expert in relatii internationale, citat de o sursa apropiata discutiilor, afirma ca un atac la scara mica este in prezent considerat ca optiunea militara cea mai probabila. Un astfel de atac este probabil sa dureze doar cateva ore si vor fi efectuate pe calea aerului, folosind bombe si sustinut de drone, mentioneaza sursa.

Aviatia siriana are ordin sa intercepteze orice avion turc care patrunde in spatiul aerian al Siriei. Fortele aeriene siriene au primit joi ordin sa intercepteze si sa forteze pentru aterizare orice avion turc care va intra in spatiul aerian al Siriei, ca masura de retorsiune pentru interceptarea si perchezitionarea aeronavei de pasageri A-320 de catre Turcia, relateaza ziarul libanez Al-Diyar, citat de RIA Novosti. Executivul de la Ankara a dispus ca avioanele turce sa evite sub orice forma spatiul aerian al tarii vecine pentru a nu doborate. Surse libaneze, apropiate regimului condus de presedintele Bashar al-Assad, au declarat ca ordinul dat antiaerienei siriene merge pana la doborarea avioanelor turce care se vor eschiva de la aterizarea fortata. Miercuri seara, mai multe avioane de vanatoare F-16 ale armatei turce au interceptat si constrans la aterizare la Ankara o aeronava de pasageri siriana A-320, care zbura de la Moscova la Damasc, cu 35 de persoane la bord, autoritatile turce banuind ca avionul transporta o "incarcatura non-civila".

Accident in Canalul Suez: Doua amfibii blindate s-au scufundat. Un ofiter este dat disparut dupa ce doua vehicule amfibii blindate ale armatei egiptene s-au scufundat joi in timpul exercitiilor efectuate in Canalul Suez, au anuntat surse militare si maritime citate de AFP. Acest accident nu a afectat traficul desfasurat prin aceasta cale de navigatie maritima ce leaga Marea Mediterana de Marea Rosie, intrucat s-a produs intr-o zona indepartata de cea pe unde trec navele, potrivit unor surse din cadrul Autoritatii Canalului Suez. Primul vehicul s-a scufundat probabil din cauza unei probleme tehnice, iar cel de-al doilea a patit acelasi lucru in incercarea de a-l salva pe primul, potrivit surselor militare si maritime. Patru recruti care se aflau in primul vehicul au putut fi salvati si spitalizati, insa un ofiter a ramas blocat in cel de-al doilea si a murit probabil inecat.