Duminica locuitorii mai multor tari au fost chemati la vot pentru primul tur al alegerilor legislative. In Lituania opozitia de stanga se pare ca a iesit victorioasa in timp ce in Muntenegru opozitia de centru-stanga condusa de Milo Djukanovic si-a adjudecat majoritatea voturilor. Schimbari au avut loc si in Rusia unde Partidul Rusia Unita a obtinut victoria, conform primelor rezultate in timp ce Libia isi anunta noul premier: Ali Zeidan- un fost opozant al lui Mouammar Kadhafi.

Alegeri Lituania:Opozitia de stanga, pe primul loc dupa primul tur al scrutinului legislativ - rezultate partiale. Opozitia de stanga se afla pe primul loc dupa turul intai al alegerilor legislative de duminica, in Lituania, in conformitate cu rezultatele dupa numararea buletinelor de vot in aproape jumatate din circumsrptiile electorale, a anuntat Comisia Electorala Nationala, informeaza AFP. Partidul Muncii condus de Victor Uspaskich a obtinut 25,45% din voturi iar Partidul Social Democrat, condus de Algirdas Butkevicius, a obtinut doar 19,6% din scrutinuri. Partidul conservator condus de Andrius Kubilius a obtinut 10,9% din voturi. Pana acum s-au numarat voturile din 897 de circumscriptii din 2.017.

Alegeri Muntenegru: Coalitia condusa de Milo Djukanovic castiga legislativele din Muntenegru. Coalitia de centru-stanga condusa de Milo Djukanovic, liderul Partidului Democrat al Socialistilor, a castigat alegerile legislative din Muntenegru, potrivit sondajelor efectuate de Universitatea din Podgorica, anunta AFP. Coalitia "Muntenegru european" a lui M. Djukanovic este creditata cu 46,1% din voturi, cu mult inaintea principalului partid de opozitie, Frontul Democrat, care este creditat cu 20.0% din voturi, potrivit sondajului, marja de eroare fiind de plus sau minus 2%. Conform acestor rezultate, din cele 81 de locuri in Parlament, coalitia condusa de Milo Djukanovic nu a obtinut o majoritate absoluta dar ar trebui sa fie in masura sa obtina o coalitie majoritara impreuna cu partidele care reprezinta minoritatile, aliatii sai traditionali.

Alegeri Rusia: Partidul Rusia Unita a obtinut victoria, conform primelor rezultate. Reprezentantii partidului aflat la putere, Rusia Unita, au obtinut o victorie importanta in urma alegerilor locale de duminica, conform primelor rezultate anuntate de catre Comisia Electorala Centrala rusa. Aceste rezultate au fost anuntate dupa incheierea scrutinului, la ora locala 20.00 (20.00, ora Romaniei), la Kaliningrad, cel mai vestic teritoriu rus. In Extremul Orient, unde la aceasta ora au putut fi numarate peste 90% din buletinele de vot, guvernatorul in exercitiu al regiunii Amur, Oleg Kojemiako, membru al Partidului Rusia Unita, a fost ales cu aproape 77% din voturi. Pe Insula Sahalin, unde au fost alesi membrii Legislativului local, partidul la putere a obtinut 48% din voturi, fiind urmat de Partidul Comunist cu 18%, a anuntat Comisia Electorala. Partide, reprezentanti ai opozitiei si o organizatie nonguvernamentala (ONG) au denuntat numeroase presupuse fraude in cursul acestor alegeri, care vizau alegerea a cinci dintre cei 83 de guvernatori de regiune. Se pare insa ca prezenta la urne a fost una extrem de scazuta, poate cea mai scazuta din ultimii 15 ani, conform Ria Novosti.

Alegeri Libia: Ali Zeidan un fost opozant al lui Mouammar Kadhafi ales prim-ministru. Ali Zeidan, un opozant al regimului condus de Muammar Gaddafi, a fost ales in functia de prim-ministru de catre Adunarea Nationala Libiana, avand la dispozitie 15 zile pentru a forma noul guvern, anunta AFP. Zeidan a castigat cu 93 de voturi contra 85 atat cat a avut actualul ministru al administratiei locale, Mohamed Al-Hrari, potrivit rezultatelor anuntate de presedintele reuniunii, Mohamed al-Megaryef la televiziunea libiana.