Finalul de saptamana in lume este marcat de imensul scandal de spionaj al internetului si telecomunicatiilor declansat de dezvaluirile lui Edward Snowden, fost consultant al Agentiei Nationale de Securitate din SUA, dar si de protestele de strada masive din 3 tari: Bulgaria, Turcia si Brazilia. Gigantul Starbucks isi va plati prima data impozitele datorate statului britanic dupa cativa ani de pauza, iar India se confrunta cu o catastrofa naturala de proportii: o mie de morti si 75 de mii de evacuati in inundatiile si alunecarile de teren provocate de un muson timpuriu.

Edward Snowden, fost consultant al Agentiei Nationale de Securitate din SUA, responsabil pentru izbucnirea recentului scandal privind programele americane de supraveghere a internetului si telecomunicatiilor si pentru dezvaluirea a ceea ce pare a fi cel mai amplu program de spionaj din istoria omenirii, derulat de informatii din Marea Britanie, este cel mai cautat om al planetei in acest moment. Presa din toata lumea urmareste duminica drumul lui Snowden din Hong Kong cu posibila destinatie Havana, via Moscova. Autoritatile americane au trimis Hong kong-ului o cerere de extradare pe numele lui Snowden, inculpat in SUA pentru spionaj. Un purtator de cuvant al Guvernului din Hong Kong a declarat insa, dupa ce Snowden a parasit tara, ca autoritatile nu au obtinut "informatii pertinente" care sa justifice arestarea tanarului american, asa cum solicitase Washingtonul. Snowden se afla acum la Moscova, potrivit TheGuardian.

Finalul de saptamana este marcat si de proteste de strada masive. In Bulgaria, manifestatiile anti-guvernamentale au intrat in cea de-a 10-a zi. Protestatarii se vor aduna din nou duminica seara in cele mai importante orase ale tari pentru a cere demisia Guvernului socialist condus de Plamen Oresharski, la o zi dupa ce conducerea Partidului Socialistilor Europeni s-a reunit la Sofia, anunta Novinite.com.

Nici turcii nu renunta la protestele izbucnite pe 31 mai. Sambata seara au avut loc noi ciocniri intre manifestanti si fortele de ordine. Cotidianul Hurriyet scrie ca numarul total al celor care au iesit in strada in Turcia in ultimele 3 saptamani se ridica la aproape 2,5 milioane de persoane.

Si Brazilia se confrunta cu manifestatii de strada istorice - 1,2 milioane de oameni au iesit in strada vineri seara, protestele violente fiind urmate de promisiunile presedintele Braziliei, Dilma Rousseff, privind un plan de reforme si de "ameliorare a serviciilor publice". In ciuda promisiunilor, 250 de mii de protestatari au iesit din nou in strada duminica, scrie The Guardian.

In Statele Unite, pe langa scandalul de spionaj, New York Times scrie despre reduceri bugetare la sange pregatite pentu anul 2014. Jurnalistii americani scriu ca se prefigureaza reduceri mai mari decat in oricare dinte anii anteriori, ceea ce va face ca unele programe si departamente sa fie de nerecunoscut.

The Times anunta ca gigantul Starbucks, cel mai mare lant de cafenele din lume, isi va plati pentru prima data impozitele datorate de corporatie in Marea Britanie, dupa 2008. Starbucks a virat deja catre finantele statului britanic primele 5 din cele 20 de milioane de lire pe care le datoreaza si pe care s-a angajat sa le plateasca in cel mult 2 ani. Reprezentantii companiei au sustinut ca nu si-au putut plati taxele in ultimii ani din cauza ca Starbucks nu a realizat profit.

O mie de oameni si-au pierdut viata in urma inundatiilor si alunecarilor de teren provocate de ploile torentiale aduse de un muson timpuriu in India, anunta ChinaNoua. Nivelul apelor raurilor si fluviilor continua sa urce, blocand strazile si sute de pelerini care se indreptau spre locurile de cult hinduse. 75 de mii de oameni au fost evacuati, iar operatiunile de salvare sunt momentan sistate din cauza inrautatirii vremii.

Si cele mai bune job-uri din lume vin din Australia, scrieToronto Star: 6 tineri, printre care si o femeie - o frantuzoaica, au fost selectati sa le ocupe din 330.000 de candidati din intreaga lume. Spre exemplu, britanicul Rich Keam va ocupa functia de ''taste master'' in Western Australia. Misiunea sa: sa faca turul restaurantelor, cramelor, domeniilor viticole si al braseriilor din acest stat. Brazilianul Roberto Seba va fi fotograf ''lifestyle'' la Melbourne, canadianul Greg Snell - ingrijitor de animale in sud, iar irlandezul Allan Dixon va parcurge Outback (interiorul salbatic al Australiei) pentru a se intalni cu populatiile locale, indeosebi aborigenii, in timp ce americanul Andrew Smith, numit ''chief funster'', se va aventura in lumea nocturna si a festivalurilor de la Sydney.