Criza bugetara din SUA a ramas de actualitate weekendul acesta, presedintele Barack Obama cerandu-le republicanilor sa puna punct "farsei" care provoaca paralizia administratiei federale. In pofida problemelor de la Washington, Serviciile isi continua misiunea de a-i prinde pe teroristii care au comis atacuri sau au planificat atentate impotriva unor tinte americane. Astfel, SUA au confirmat duminica ca au efectuat operatiuni speciale in Somalia si Libia, reusind sa captureze un lider al retelei teroriste al-Qaeda. Vesti proaste pentru presedintele argentianian Cristina Kirchner. Medicii i-au recomandat o luna de recuperare, in plina campanie pentru alegerile congresionale din Argentina, dupa ce au descoperit un hematom cerebral, urmare a unei traume craniene survenite in luna august. Situatia continua sa fie una fierbinte in Orientul Mijlociu, unde un angajat al reprezentantei Germaniei din Yemen a fost impuscat mortal intr-o tentativa de rapire a ambasadoarei.

Revista presei de weekendFoto: Colaj HotNews.ro
  • Vezi mai jos principalele evenimente internationale din acest sfarsit de saptamana

Criza bugetara din SUA: Obama le cere republicanilor sa opreasca farsa si sa voteze bugetul

Presedintele SUA, Barack Obama, le-a cerut sambata republicanilor care blocheaza adoptarea bugetului sa "opreasca aceasta farsa" si sa voteze imediat pentru a pune capat paraliziei administratiei, transmite AFP. La randul sau, secretarul de Stat american John Kerry a avertizat ca o criza bugetara prelungita risca sa afecteze pozitia SUA la nivel mondial. "Mergeti si votati! Opriti aceasta farsa! Puneti capat imediat blocajului!", le-a spus presedintele american republicanilor in alocutiunea sa saptamanala radiotelevizata.

Potrivit BBC, secretarul pentru Comert, Penny Spritzker, avertizeaza ca mediul de afaceri incepe sa fie afectat de paralizia statului federal. Comentariile ei, in cadrul summitului de Cooperare Economica Asia-Pacific (APEC), au fost facute pe fondul ingrijorarii manifestate de liderii mondiali fata de situatia din SUA. Presedintele filipinez Benigno Aquino a completat spunand ca ce se intampala in SUA "ne afecteaza pe noi toti."

Pana pe data de 17 octombrie, Statele Unite trebuie sa ridice plafonul datoriei, in prezent stabilit la 16.700 miliarde de dolari.

Medicii i-au recomandat presedintelui argentianian Cristina Kirchner o luna de recuperare dupa o trauma craniana

Presedintele Argentinei Cristina Fernandez de Kirchner este fortat sa abandoneze campania pentru alegerile congresionale, programate luna aceasta, ca urmare a recomandarilor medicilor, bazate pe faptul ca au depistat un hematom cerebral, transmite The Telegraph. Fernandez, in varsta de 60 de ani, a fost internata sambata intr-un spital din Buenos Aires specializat in probleme cardiovasculare. Potrivit purtatorului de cuvant al presedintiei, Cristina Fernandez de Kirchner a suferit o trauma craniana in luna august. Acesta nu a precizat cat va munci presedintele in urmatoare luna, dar a adaugat ca se afla sub tratament.

In timp ce Germania cere Greciei sa stranga cureaua, Atena solicita Berlinului daune pentru crimele nazistilor

Germania este unul dintre bancherii de baza ai Greciei, dictand termenii bugetari si impunand austeritatea care a creat un val de nemultumiri in randul grecilor. Familiile victimelor soldatilor nazisti care au ajuns in Grecia in cel de al Doilea Razboi Mondial sustin insa ca, inainte de a continua sa impuna reguli draconice, ar fi cazul sa isi plateasca propriile datorii fata de Grecia, scrie New York Times intr-un vast material dedicat subiectului. Nu doar victimele cer daune ci si Guvernul lui Samaras care a realizat un raport de 80 de pagini pe tema recompenselor datorate de Germania grecilor si a unui imprumut imens, care a ramas neplatit, pe care Atena a fost nevoita sa il acorde sub ocupantia nazista din 1941-1945. Citeste pe New York Times povestea datoriilor si a imprumutului.

O pictura semnata de Leonardo da Vinci, pierduta de cateva secole, a fost gasita intr-un seif bancar din Elvetia

Pierduta de atat de multa vreme incat a capatat un statut mistic pentru istoricii artei, unii punandu-i chiar in discutie existenta, Portretul Isabellei d'Este, opera a artistului Leonardo da Vinci, a fost descoperit recent intr-un seif bancar din Elvetia, transmite The Telegraph. Lucrarea, veche de circa 500 de ani, a fost gasita intr-o colectie privata de aproximativ 400 de opere de arta apartinand unei familii italiene. Lucrarea pare sa fie o versiunea pictata a unei schite realizate de da Vinci in Mantua (nordul Italiei) in 1499. Schita se gaseste in Muzeul Luvru din Paris.

Naufragiul de la Lampedusa: Bilantul victimelor a ajuns la 127 de morti

Bilantul imigrantilor morti in naufragiul care a avut loc joi in largul insulei Lampedusa a crescut la 127, dupa ce scafandrii fortelor de salvare si garzile de securitate italiene au reusit sa recupereze alte 16 corpuri neinsufletite, transmite BBC. In jur de 250 de persoane sunt date disparute iar 155 au supravietuit accidentului.

Corpurile au fost gasite dupa ce duminica au fost reluate operatiunile de cautare subacvatica a victimelor naufragiului, operatiuni care au fost suspendate timp de doua zile din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

Statele Unite au confirmat operatiuni speciale in Somalia si Libia. Kerry: Nu vom inceta niciodata sa-i urmarim pe teroristi. Autoritatile de la Tripoli cer explicatii din partea Statelor Unite

Statele Unite au confirmat ca au efectuat operatiuni speciale in Somalia si Libia cu scopul de a-l captura pe un lider al retelei teroriste Al-Qaida suspectat de implicare in atacurile comise in urma cu 15 ani asupra ambasadelor americane din Kenya si Tanzania, transmit agentiile de presa internationale (Reuters, AFP si AP). Operatiunile arata hotararea SUA de a-i "vana" pe liderii al-Qaeda, lucru afirmat si de secretarul de Stat american John Kerry care a avertizat in acest context ca Statele Unite ale Americii "nu vor inceta niciodata" sa ii urmareasca pe presupusii autori de acte teroriste.

In urma anuntului SUA, Guvernul de la Tripoli a declarat ca nu a fost informat despre operatiunea fortelor speciale americane efectuata pe teritoriul Libiei si ca solicita explicatii "in legatura cu rapirea unui cetatean libian care era cautat de autoritatile din Statele Unite".

Siria: O echipa internationala a inceput distrugerea arsenalului chimic

O echipa internationala de specialisti in dezarmare chimica a inceput duminica distrugerea armelor chimice siriene si a instalatiilor de productie a armamentului, informeaza AFP citand surse din cadrul misiunii. Misiunea comuna este formata din membri ai Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) si ai ONU. Acestia s-au deplasat in "la un sit, unde au inceput verificarea si distrugerea" armelor chimice.

"Astazi este prima zi de distrugere, in cursul careia vehicule grele vor zdrobi si vor distruge focoase de rachete, bombe chimice, precum si mecanismele de mixare, unitatile mobile si fixe de incarcare", a precizat o sursa din cadrul misiunii internationale, sub rezerva anonimatului, pentru agentia franceza de presa.

Obama: Teheranul ar putea obtine arma nucleara peste un an sau mai mult. Israelul cere continuarea aplicarii sanctiunilor asupra Iranului aratand ca ele sunt pe cale sa isi atinga scopul

Presedintele american Barack Obama a declarat sambata ca, din informatiile pe care le detine, Iranul va fi capabil sa obtina arma nucleara "peste un an sau mai mult". Evaluarea a fost facuta pe baza datelor serviciilor speciale americane. Informatiile detinute de partea americana vin in contradictie cu estimarile Israelului, care considera ca Teheranul va dispune in curand de bomba nucleara, transmite AP. Ca raspuns la declaratiile lui Obama, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a reiterat duminica apelul de mentinere a sanctiunilor impuse Iranului. Potrivit AFP, liderul israelian a argumentat ca sanctiunile sunt pe cale sa isi atinga scopul, acela de "a priva Iranul de capacitatile de imbogatire a uraniului".

Un angajat al Ambasadei Germaniei din Yemen, impuscat mortal intr-o tentativa de rapire a ambasadoarei

Un cetatean german, membru al corpului de paza al ambasadoarei Germaniei in Yemen, a fost impuscat mortal duminica la Sanaa in timp ce parasea un supermarket, au anuntat oficialii yenemiti, citati de Reuters. Potrivit unei surse diplomatice citate de France Presse, a fost vorba de o tentativa de rapire a ambasadoarei Germaniei, care a scapat insa nevatamata.

Siria si-a pus la adapost avioanele de vanatoare in Iran

Revista nemteasca Der Spiegel sustine, intr-un material publicat in editia din aceasta saptamana, ca Iranul a permis regimului sirian sa puna la adapost avioanele sale de vanatoare pe teritoriul iranian pentru a le proteja de un eventual atac extern, informeaza AFP. Publicatia citeaza un raport "secret" al serviciile de informatii germane in care se vorbeste despre existenta unor relatii militare stranse intre Damasc si Teheran, precum si angajamentul miscarii Hezbollah, sustinuta de Iran, de partea armatei siriene. Potrivit unei surse citate in raport, un acord militar intre Siria si Iran incheiat in noiembrie 2012 permite ca mare parte din armata aerului siriana sa stationeze pe teritoriul iranian, atunci cand este nevoie.

Irak: Cel putin 11 morti si zeci de raniti intr-un dublu atentat

Cel putin 11 persoane au murit si alte 60 au fost ranite intr-un dublu atentat comis duminica in localitatea Qabat, din nordul Irakului, dupa ce sambata seara peste 50 de pelerini au murit intr-un atentat la Bagdad, informeaza Agerpres citand agentia EFE. Potrivit unei surse a Ministerului de Interne, in cursul diminetii doi teroristi sinucigasi au detonat doua masini capcana in apropiere de un comisariat si de un colegiu al primariei din Qabat, o localitate cu majoritate siita. Printre morti se afla si un politist, iar majoritatea ranitilor sunt elevii scolii.

Sambata seara 51 de persoane si-au pierdut viata si alte 110 au fost ranite intr-un atac sinucigas lansat asupra pelerinilor siiti din zona Al Kazemiya, din nordul Bagdadului.

Egipt: Ciocniri intre grupuri rivale de manifestanti in Cairo

Cu ocazia a 40 de ani de la Razboiul de Iom Kipur (Razboiul arabo-israelian din 1973), doua grupuri rivale de manifestanti, pro si anti-guvernamentali, au recurs la arme si gaze lacrimogene, transmite BBC. Potrivit reporterilor prezenti duminica Cairo, ciocnicirile au loc in partea de vest a orasului, iar fortele de ordine incearca sa separe cele doua grupari.