Presa occidentala prezinta, luni, pe prima pagina, ultimele evolutii din dosarul de coruptie al premierului Victor Ponta. Newsweek si Al-Jazeera descriu situatia din Romania ca fiind o criza politica, in care seful guvernului si presedintele refuza sa comunice de mai bine de o luna, iar noile acuzatii ale DNA maresc presiunea asupra lui Victor Ponta pentru a demisiona din functia de premier. Franffurter Allegemeine si Euronews se incurca cu privire la numele premierului roman. In vreme ce stirea ajunge si la cotidianul thailandez de limba engleza, Bangkok Post, care sustine ca cresterea presiunii asupra lui Victor Ponta il va determina pe acesta sa demisioneze.

Potrivit Newsweek, “acuzatiile care i se aduc lui Ponta adancesc conflictul politic in curs de desfasurare dintre premier si presedinte”. Iohannis i-a cerut demisia lui Ponta imediat dupa numirea ultimului ca suspect intr-un caz de coruptie, cei doi nu-si mai vorbesc de mai bine de o luna, mai aminteste Newsweek.

Investigarea unor importante cazuri de coruptie au aruncat Romania la marginea unei crize politice. Newsweek aminteste ca Ponta nu este singurul politician roman acuzat de coruptie, alti politicieni importanti fiind investigati de DNA, precum Elena Udrea, fost candidat la presedintie in 2014, si Darius Valcov, fost ministru de Finante, sustine Newsweek.

Al-Jazeeratitreaza ca “Premierul roman a fost pus sub acuzare intr-un dosar de coruptie”. Astfel, actuala criza politica din Romania reprezinta un nou regres in incercarea de a curata mediul politic si juridic din Romania, mai aminteste Al-Jazeera.

Coruptia din Romania descurajeaza investitorii straini, iar chiar eforturile de stoparea a mitei au avut drept efect nedorit incetinirea luarii deciziilor si intarzierea unor contracte importante cu statul, mai noteaza Al-Jazeera.

Ponta a demisionat de la sefia partidului de stanga PSD pana la finalizarea investigatiei DNA, dar a precizat ca nu va demisiona si din functia de premier, in ciuda apelurilor repetate ale presedintelui Klaus Iohannis, mai sustine Al-Jazeera.

Premierul Victor Ponta se agata de putere in ciuda faptului ca a fost pus sub acuzare pentru coruptie si a multiplicarii vocilor critice din tabara sa, in conditiile in care opozitia de centru dreapta nu inceteaza sa ii ceara demisia, scrie AFP.

Ponta, care sustine ca e nevinovat, a asigurat in mai multe randuri ca va demonstra ca acuzatiile la adresa sa nu sunt reale imediat ce va fi convocat la DNA, mai aminteste AFP.

Guardian titreaza ca “Premierul roman a renuntat la presedintia partidului din cauza urmaririi penale”. Victor Ponta neaga acuzatiile de fals in inscrisuri, spalare de bani si avaziune fiscala, argumetand ca sunt motivate politic, dar renunta la sefia partidului pana la finalizarea anchetei procurorilor, sustien The Guardian.

Cotidianul britanic aminteste ca premierul a petrecut aproape o luna in Turcia, unde s-a operat la genunchi. Acesta s-ar fi internat in spital fara sa-l anunte prealabil pe presedintele Klaus Iohannis.

Potrivit Guardian, pe langa problemele sale penale, Ponta incearca sa reia acordul cu FMI si Comisia Europeana. Acordul a fost deviat dupa taierea atxelor si relaxarea fiscala care va intra in efect de la inceputul lui 2016. In vreme ce liderii internationali au spus ca guvernul roman trebuie sa ia masuri pentru compensarea taierii taxelor, doar astfel poate fi mentinuta stabilitatea financiara.

BBC aminteste ca o parte din averea premierului Victor Ponta a fost pusa sub sechestru. Acesta este acuzat ca a primit echivalentul a 55.000 de euro de la un aliat politic in timp ce era deputat.

Potrivit Bloomberg, viitorul premierului Victor Ponta este in primejdie dupa ce procurorii anticoruptie l-au pus oficial sub acuzare si i-au inghetat conturile.

Ponta este primul premier in functie pus sub acuzare in Romania, iar presedintele Klaus Iohannis i-a cerut din nou, luni, sa demisioneze, aminteste Bloomberg.

Telegraphnoteaza ca premierul Victor Ponta este cel mai inalt oficial roman in functie implicat intr-un dosar de coruptie si pus sub acuzare de catre DNA, agentia anticoruptie responsabila cu punerea in spatele gratiilor a zeci de politicieni si judecatori in ultimii ani.

Cotidianul britanic aminteste si de rezultatele remarcabile ale DNA in 2014, cand agentia anticoruptie condusa de Laura Kovesi, a pus sub acuzare 1100 de persoane implicate in dosare de coruptie.

Potrivit CTV News, procurorii romani l-au inculpat, luni, pe premierul Victor Ponta intr-un dosar de coruptie si i-au inghetat conturile, marind presiunea asupra acestuia pentru a demisiona de la sefia guvernului.

Bangkok Post, principalul cotidian de limba engleza din Thailanda, titreaza ca “Premierul roman e acuzat de frauda si spalare de bani”. Procurorii romani l-au pus sub acuzare, luni, pe premierul roman pentru trei fapte d ecoruptie. Ziarul thailandez sustine ca presiunea pusa pe premier il va determina sa demisioneze in curand.

Euronews a anuntat, astazi, punerea ofciala sub acuzare a premierului Victor Monta, amintind de sintagma “Puie Monta”, lansata la protestele din 2013. In vreme ce, Frankfurter Allegemeine l-a numit pe prim-ministru Viktor Ponta.