​A renuntat la sefia partidului printr-un anunt pe Facebook, dar postul de prim ministru pare de neatins, scrie presa din Germania, Austria si Elvetia despre Victor Ponta si noua sa calitate de inculpat. La unison, ziarele noteaza ca presiunea justitiei asupra premierului creste si ca averea sa a fost pusa sub sechestru asigurator. Notele comentative sunt insa mult mai interesante, iar cel mai dur articol apare intr-un ziar german socialist.

HotNews.roFoto: Hotnews

Neues Deutschland (ziar socialist): Genunchiul premierului poate e refacut dupa doua saptamani de pauza, dar acelasi lucru nu se poate spune despre reputatia sa. Poate nici nu se va mai putea spune vreodata, daca Ponta vrea cu tot dinadinsul sa ramana premier. Procurorii il acuza de evaziune fiscala si spalare de bani. Asta e conditie suficienta de demisie chiar si in Romania, dar Ponta nu vrea sa realizeze asta si se crede in continuare marele talent politic al tarii. (…) Problema sa e ca si-a setat ambitii prea mari: intai a vrut sa demita un presedinte prin referendum, apoi a vrut sa-l impiedice pe altul prin propria candidatura. Ambele au fost esecuri. Alegatorii romani par sa nu il vrea. Iar in plan extern, de ieri, probabil ca nimeni nu isi mai aminteste de Ponta, nici macar prietenul si colegul Sigmar Gabriel.

Spiegel: Victor Ponta a anuntat ca renunta temporar la presedintia PSD pentru a feri partidul de pierderi de imagine pana la dovedirea nevinovatiei sale. In schimb, functia de prim ministru si-o va exercita in continuare. (…) Justitia din Romania se propulseaza in rolul fruntas al combaterii coruptiei din Europa Centrala si de Sudest.

Handelsblatt: Acuzatiile impotriva premierului Victor Ponta au atins un nou nivel, dar acesta refuza in continuare sa isi dea demisia. Ponta nu poate fi anchetat pentru acuzatia de conflict de interese din cauza faptului ca Parlamentul i-a pastrat imunitatea. Pentru evaziune fiscala si spalare de bani, ancheta merge mai departe, dar nu e clar daca premierul poate fi arestat.

Die Zeit: Presedintele Iohannis si partidele de opozitie i-au cerut demisia premierului acuzat de coruptie, dar acesta refuza. In schimb, Liviu Dragnea, aliatul lui Ponta, i-a cerut sa nu demisioneze si a declarat ca retragerea din fruntea partidului ar fi fost o greseala.

Die Welt: Se strange latul in jurul lui Victor Ponta. Acuzatiile la adresa sa sunt grave, averea i-a fost sechestrata, dar el respinge tot. (…) Dupa o absenta de trei saptamani, Ponta si-a reluat atributiile si se reface dupa o operatie la genunchi efectuata in Turcia. La sediul DNA, premierul s-a prezentat in carje. (…) Ponta este primul premier in functie al Romaniei acuzat de coruptie si cu averea sechestrata.

Stern: Victor Ponta este acuzat oficial de coruptie. Situatia creste numarul cererilor de demisie din functia de premier. Pana acum, Ponta s-a retras temporar numai de la sefia partidului sau.

Der Standard: Dupa aducerea la cunostinta a acuzatiilor din partea DNA, Ponta a plecat in Turcia neanuntat pentru a se opera la genunchi. O demisie nu intra in calculele premierului. (…) Paguba din dosarul in care este anchetat este estimata la 800.000 euro.

Tiroler Tageszeitung: Ponta are in urma trei ani de mandat zbuciumat. Imaginea sa a suferit in scandalul de plagiat din 2012, incheiat cu o recomandare de retragere a titlului. Ponta a renuntat voluntar la acesta in 2014. Nici la alegerile prezidentiale nu i-a mers mai bine. Faptul ca se bucura in continuare de o cota relativ buna de popularitate se datoreaza, in principal, rezultatelor economice.

Neue Zürcher Zeitung: Lupta impotriva coruptiei din Romania atinge garnitura de conducere a tarii, inclusiv pe primul ministru. Dar acesta se agata in continuare de functie si mandat.