Reforma justitiei din Romania se afla in fata unui obstacol, noteaza publicatia austriaca Der Standard. Exista o noua disputa intre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu, fiind vorba, din nou, despre "copilul problema” - justitia. Portofoliul justitiei trebuie ocupat pentru a treia oara din 2004, dupa ce ministrul Tudor Chiuariu a demisionat, in luna decembrie, din cauza unor acuzatii de coruptie.

Publicatia aminteste ca presedintele Basescu nu vrea sa o accepte pe Norica Nicolai in functia de ministru al Justitiei si face referire la imaginea proasta a senatorului PNL dupa scandalul “nepoatei”.

“Basescu se foloseste de orice prilej pentru a lansa atacuri impotriva premierului Tariceanu. Desi presedintele nu poate impiedica numirea lui Nicolai, veto-ul sau anunta ca noul ministru se va afla sub atacuri continue”, noteaza Der Standard.

Jurnalistii atrag atentia ca acest lucru suna catastrofal pentru viitorul reformei “oricum, impotmolite” din justitie, mentionandu-se, totodata, ca Romania a a aderat la 1 ianuarie 2007 la structurile europene pentru ca ministrul Justitiei de atunci, Monica Macovei, a lasat impresia ca va realiza reforma.

“De la inceputul cruciadei impotriva coruptiei, nu a fost condamnat niciun politician roman. Judecatorii au retrimis procurorilor foarte multe cazuri, acuzand erori de procedura. Acest lucru da impresia ca aparatul s-ar eschiva de la o curatenie generala”, se mai arata in publicatia citata.