Consiliul National Maghiar din Transilvania (CNMT) si Partidul Popular maghiar din Transilvania (PPMT) si-au exprimat, marti, solidaritatea cu poporul catalan pe marginea referendumului de duminica, considerand ca exista o paralela fata de situatia din Transilvania, scrie cotidianul Magyar Hirlap citat de RADOR. "Transilvania nu este Romania - este in sens juridic, dar ceea ce este mai important, in privinta valorilor sale istorice, culturale si spirituale este o zona cu o identitate proprie care a fost in decursul lungii sale istorii de mai multe ori un principat de sine statator, decat o parte a unei tari", se arata in comunicatul CNMT.

Conducerea CNMT a considerat drept inacceptabil faptul ca puterea centrala din Spania a interzis si a incercat sa obstructioneze practicarea unui drept democratic fundamental, cel al referendumului.

"De atunci, multi ne-am gandit inevitabil la problema respectiva si la aspectul paralel: ce s-ar intampla daca am organiza o data si in Transilvania un referendum privind destinul regiunii" - se mentioneaza in comunicatul CNMT, adaugandu-se: Transilvania isi pastreaza si astazi identitatea sa regionala proprie pe care ar trebui s-o respecte guvernul de la Bucuresti. "Transilvania nu este Romania - este in sens juridic, dar ceea ce este mai important, in privinta valorilor sale istorice, culturale si spirituale este o zona cu o identitate proprie care a fost in decursul lungii sale istorii de mai multe ori un principat de sine statator, decat o parte a unei tari. Pe aceasta traditie merita si trebuie sa se edifice in Europa de azi o comunitate, o economie si un viitor", se afirma in comunicatul CNMT, citat de Magyar Hirlap (traducere RADOR).

CNMT a mai adaugat ca o Europa a regiunilor ar putea veni in ajutorul nazuintelor transilvane, secuiesti, iar in acest spirit sustine partidul lupta pentru autodeterminare a catalanilor si a tuturor celorlalte popoare.

Magyar Hirlap mai noteaza ca presedintele PPMT, Zsolt Szilagyi, a adresat o scrisoare deschisa adresata presedintelui catalan Carles Puigdemont, redactata in acelasi spirit: "Dreptul la autodeterminare constituie o valoare universala la care nu putem renunta niciodata. In timp ce, in actuala situatie, la dumneavoastra in Catalonia autodeterminarea nationala este intruchipata in existenta unui stat de sine statator si in nazuintele catre independenta, la randul nostru noi, maghiarii din Romania vedem intruchiparea acestora sub forme diferite ale unor autonomii colective, sub existenta unor regiuni cu statut juridic propriu specific - printre care in Tinutul Secuiesc- respectiv in garantarea prin lege a bazelor autonomiei culturale", a formulat presedintele PPMT (traducere RADOR).

Zsolt Szilagyi a adaugat ca din momentul infiintarii PPMT militeaza consecvent pentru oricare comunitate nationala europeana care doreste sa decida asupra propriului sau destin. A evocat ca in anii trecuti politicieni catalani au luat parte la Ziua Libertatii Secuiesti si la Marele Mars al Secuilor. "Pentru noi este un lucru firesc ca aderand la apelul EFA sa-i asiguram pe fratii nostri catalani de solidaritatea noastra si sa cerem impreuna cu reprezentantii partidului nostru decidentilor europeni sa impiedice masurile de oprimare ale Spaniei." A adaugat ca PPMT a trimis un reprezentant la comisia EFA.