Vor sa puna capat riscurilor generate de banci. Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au decis sa sustina o declaratie comuna privind stabilitatea sistemului financiar mondial la summitul G20, care va avea loc la Pittsburgh in Statele Unite in zilele de 24 si 25 septembrie.

Potrivit unor surse diplomatice Angela Merkel si Nicolas Sarkozy vor prezenta membrlor G20 o lista cu reglementari printre care se numara si obigatia ca bancile sa detina depozite proportionale, ca valoare, cu riscurile pe care si le asuma prin investitii.

Nu este pentru prima data cand cancelarul german se refera la aceste reglementari, a caror incalcare ar fi condus la criza economica. Angela Merkel a acuzat Statele Unite ca nu a respectat intelegerile internationale privind acordarea de imprumuturi pentru companii, in detrimentul celor europene, relateaza AFP.

"Pentru a depasi criza internationala, sarcina noastra este de a fixa reguli comune in cadrul comunitatii internationale si de a ne asigura ca toata lumea le respecta", a afirmat oficialul german intr-un discurs tinut la jumatatea lunii august.

Merkel a amintit acordurile internationale Bale II, care vizau o mai buna gestiune a riscurilor bancare, in special riscul creditului si exigentele pentru fondurile proprii. Aceste acorduri, negociate in 2004, nu au fost inca aplicate de catre Statele Unite, relateaza Le Monde.