Cu ocazia vizitei sale in Marea Britanie Papa Benedict a afirmat, in detrimentul complotului menit sa il atace, faptul ca religia este marginalizata in spatiul public, informeaza The Guardian. ​

In cadrul discursului sau, sustinut in fata unei audiente care a inclus invitati precum Nick Clegg, Papa a explicat faptul ca simplele conventii sociale nu sunt capabile sa hotarasca politicile nationale.

"Nu pot decat sa imi exprim ingrijorarea legata de marginalizarea religiei, in special a Craciunului, fenomen ce se produce chiar si in tari care pun accentul pe conceptul de toleranta" a declarat Papa Benedict. Aceasta replica a fost adresata Marii Britanii, a carei traditie in ceea ce priveste toleranta a fost laudata de Papa in prima zi a vizitei sale.

Papa, instiintat de functionarii sai cu privire la arestarea celor cinci barbati implicati in presupusul complot menit sa il atace, s-a referit la criza financiara ca la un exemplu de situatie grava ce a fost cauzata de solutiile pragmatice aplicate in lipsa unor considerente de natura etica.

Papa Benedict considera ca problemele mentionate in procesul lui Thomas More "desi imbraca alti termeni continua sa fie valabile pe masura ce noile conditii sociale isi fac aparitia". Intrebarea cruciala ridicata de acesta ramane: "Prin recursul la ce tip de autoritate pot fi rezolvate dilemele morale?"

Raspunsul oferit de Papa Benedict a fost urmatorul: "Daca principiile morale care stau la baza procesului democratic nu sunt determinate decat de conventiile sociale, atunci fragilitatea acestui proces devine evidenta - aici sta adevarata provocare a democratiei".