Tensiunile dintre China si Japonia legate de arestarea capitanului unui vas de pescuit chinezesc s-au agravat duminica dupa ce premierul japonez Naoto Kan a refuzat sa isi ceara scuze in fata Chinei pentru acest episod, relateaza The New York Times.

Autoritatile din China au devenit mai agresive in discutiile referitoare la politicile pentru comert, cu toate ca au continuat sa tina in detentie patru cetateni japonezi, a caror arestare in urma cu doua zile a fost perceputa ca pe o incercare a Chinei de a pune presiune asupra Japoniei.

Relatiile diplomatice dintre aceste doua state au aratat cat este de dificila depasirea sentimentelor nationaliste starnite de episodul arestarii capitanului chinez. Acest eveniment afecteaza profund relatiile economice dintre cele doua tari, care sunt si cele mai importante puteri economice, dupa S.U.A.

"Nu intentionez sa accept cererea Chinei de a-mi cere iertare", a precizat Naoto Kan.

Premierul japonez a recomandat atat Beijing-ului, cat si orasului Tokyo sa trateze acest subiect cu calm. "Este important pentru ambele parti sa actioneze cu multa deschidere", a declarat acesta.

Japonia a eliberat sambata capitanul unui vas de pescuit chinez, a carui arestare in urma cu doua saptamani a provocat un grav conflicat cu Beijing-ul. Decizia a fost luata dupa ce patru barbati japonezi au fost arestati in China pentru ca ar fi filmat in mod ilegal intr-o zona militara.

Autoritatile japoneze il acuzasera pe Zhan Qixiong ca s-a ciocnit intentionat cu doua nave ale garzii de coasta japoneze, in apropiere de disputatele insule din Marea Chinei de Est.

China solicitase eliberarea imediata si neconditionata a capitanului.