Internetul a intrat anul acesta in competitia pentru acordarea Premiului Nobel pentru Pace. Decernarea acestui premiu unei structuri care nu este nici un individ si nici un grup de persoane este perfect justificata. "Marx ar fi inteles cu siguranta de ce a favoriza oamenii, in detrimentul proceselor si al structurilor, este o eroare". Mai ramane o singura intrebare: este internetul candidatul potrivit pentru acest premiu?

Filosoful si redactorul-sef al "Philosophers' Magazine" a realizat o analiza preluata de BBC din care ar trebui sa reiasa in ce masura internetul ar fi un candidat potrivit al Premiului Nobel pentru Pace. Printre aspectele pozitive ale internetului se numara si faptul ca permite convietuirea intr-un mediu deschis, tolerant, axat pe discutii si dezbateri. Cu toate acestea internetul favorizeaza mai degraba situatiile conflictuale decat armonia. Mai mult decat atat contribuie la depersonalizarea oamenilor despre care psihologii spun ca duce catre un comportament agresiv.

Cei care au nominalizat internetul la Premiul Nobel pentru Pace pot avea dreptate atunci cand declara ca "faptul de a comunica a fost intotdeauna cel mai eficient antidot impotriva urii si a conflictelor". Cu toate acestea conditiile si modul in care aceasta comunicare se desfasoara sunt la fel de importante.