Vaticanul a diminuat importanta remarcilor facute de Papa Benedict cu privire la folosirea prezervativelor, in incercarea de a tempera opozitia Bisericii Romano-Catolice legata de aceasta problema, anunta BBC.

Purtatorul de cuvant al Vaticanului a declarat ca afirmatiile pontifului nu sunt "revolutionare", dar a adaugat ca aceasta a fost pentru prima data cand Papa Benedict s-a exprimat intr-un mod informal legat de problema prezervativelor.

Papa a specificat clar in declaratia lui ca utilizarea prezervativelor nu reprezinta un raspuns la pandemia SIDA, dar ar putea fi justificata in anumite cazuri exceptionale.

In cartea de interviuri realizate de un ziarist german, intitulata "Lumina lumii", si care abordeaza o multitudine de subiecte - pedofilia, celibatul preotilor, consacrarea femeilor, relatiile cu Islamul etc - Benedict al XVI-lea citeaza un singur exemplu pentru a-si ilustra afirmatiile, cel al unui "om prostituat". "Pot exista cazuri individuale, ca acela in care un om care se prostitueaza foloseste un prezervativ, dar acesta ar trebui sa fie un prim pas spre moralitate, un inceput al responsabilitatii care sa permita crearea unei noi constiinte potrivit careia nu totul este permis si nu putem face tot ce vrem", explica el.

"Dar nu acesta este modul de a vorbi potrivit despre stoparea acestei maladii. Acest lucru trebuie realizat prin umanizarea sexualitatii", avertizeaza suveranul pontif.