Procurorii polonezi au retinut hotii care au furat anul trecut celebrul semn "Arbeit Macht Frei" (Munca te va face liber) de pe poarta de intrare din fostul lagar Auschwitz. Este vorba despre trei barbati, un suedez si doi polonezi, anunta The Guardian.

Potrivit anchetatorilor suedezul, Anders Hogstrom se presupune ca ar avea legaturi neo-naziste in timp ce polonezii, ale caror nume nu au fost facute publice, au actionat la comanda primind fiecare cate 2000 de lire.

Conform procurorului Robert Parys, se pare ca in spatele actiunii lor se afla un alt cetatean suedez care a organizat intrega actiune fara sa paraseasca tara sa natala.

Cei trei arestati au aparut joi in fata unui tribunal din Cracovia recunoscadu-si faptele in schimbul unei pedepse mai blande de pana in 3 ani de inchisoare pentru fiecare dintre ei.

Tribunalul va decide daca accepta aceasta intelegere fara proces sau daca doreste judecarea procesului. Prima varianta este cea mai probabila.

Furtul comis in luna decembrie a anului trecut i-a scandalizat pe supravietuitorii Holocaustului. Politia a inceput cautarea semnului cu un efectiv impresionant fapt care a dus la descoperirea acestuia la trei zile dupa furt intr-o padure, taiat in bucati (pentru a putea fi transportat mai usor).​