Vineri s-au implinit doi ani de la sangerosul atac de la Mumbai, India, in care si-au pierdut viata 164 de persoane. Indienii au facut un mars al pacii in memoria acestora, s-au rugat si au depus coroane de flori, anunta CNN.

Primul ministru Manmohan Singh a declarat ca tara sa nu se va pleca niciodata in fata dusmanului si ca nu isi vor gasi linistea pana cand vinovatii nu vor primi pedeapsa cuvenita. Initiatorii si coordonatorii atacului sunt considerati a fi membrii gruparii militare pakistaneze Lashkar-e-Tayyiba, care au negat insa orice amestec.

Pe 26 noiembrie 2008 un sir de atacuri comise de 10 persoane inarmate au lovit 3 hoteluri, gara centrala si centrul cultural evreiesc din Mumbai. Singurul atacator care a supravietuit, pakistanezul Mohammed Ajmal Kasab a fost condamnat sub acuzatiile de crima si conspiratie impotriva Indiei, primind pedeapsa capitala. Avocatii sai au contestat sentinta.

Atacul terorist de la Mumbai a distrus la acel moment fragilele eforturi de pace dintre India si Pakistan. Sub presiunea Americii, cei doi vecini au reinceput discutiile pe acesta tema in 2010, dar negocierile de pace evolueaza foarte incet.