Liderul Hamas Ismail Haniya a declarat miercuri ca gruparea islamica pe care o conduce ar accepta un tratat de pace cu Israelul daca asta ar fi vointa palestinienilor, exprimata in cadrul unui referendum, anunta AFP.

Declaratia este primul semn de posibila schimbare a atitudinii Hamas care renunta la pozitia sa clasica prin care contesta legitimitatea Israelului si respinge orice forma de pace cu acesta. Haniya a mai anuntat ca Hamas va respecta rezultatele referendumului chiar daca ar fi contrare pozitiei sale.

Cu toate acestea, un reprezentant al guvernului israelian a remarcat ca Haniya nu a promis explicit ca Hamas va si accepta sa puna capat conflictului in cazul in care rezultatul referendumului ar fi unul de asemnenea natura.

Hamas a castigat alegerile parlamentare din anul 2006 invingand partidul Abbas Fatah. Tensiunile dintre cele doua partide au culminat in anul 2007 cu ocuparea Fasiei Gaza de catre Hamas. Toate incercarile de reconciliere intre cele doua parti, mediate in special de Egipt, au esuat.