Panica ce a cuprins guvernul american in urma dezvaluirilor WikiLeaks s-a extins si in cadrul campusurilor universitare. Universitatea Columbia si-a avertizat studentii ca isi risca perspectiva ocuparii unui loc de munca in viitor daca vor descarca orice material publicat de WikiLeaks, scrie The Guardian.

Biroul responsabil de carierele studentilor din cadrul Universitatii Columbia si-a atras numeroase critici in urma acestei avertizari. Analistii au atrs atentia asupra faptului ca persoane considerate a fi stalpii liberali ai lumii academice americane ar fi complice la restrictiile privind accesul la documentele publicate de WikiLeaks.

Biroul a declarat ca a primit sfaturi din partea unui absolvent al universitatii de "a nu posta link-uri catre aceste documente si nici de a face comentarii pe site-urilor de socializare, precum Facebook sau Twitter. Angajarea in aceste activitati ar pune in discutie capacitatea studentilor de a pastra confidentialitatea unor informatii".

Decizia Universitatii completeaza seria de interdictii impuse de guvernul american asupra angajatilor sai, aproximativ doua milioane si jumatate de persoane, care utilizeaza la locul de munca computere sau alte mijloace de comunicare. Acestora le este interzisa deschiderea documentelor publicate de WikiLeaks. In ciuda faptului ca aceste informatii sunt disponibile pe site-urile ziarelor, guvernul american considera ca acestea raman clasificate.