Fostul ministru croat Berislav Roncevic a fost arestat pentru abuz de putere. Un fost ministru al Apararii din Croatia a fost condamnat la patru ani de inchisoare pentru gestionarea defectuoasa a fondurilor nationale si abuz de putere. Berislav Roncevic a fost gasit vinovat pentru un acord privind cumpararea unor vehicule militare in anul 2004. Acesta a ordonat ca suma de 1,4 milioane de euro sa fie rambursata statului. Un consilier al fostului ministru, Ivo Bocaic, a fost inchis timp de doi pe baza aceleiasi acuzatii. Lupta Croatiei impotriva coruptiei este monitorizata indeaproape de catre Uniunea Europeana, mentioneaza BBC.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Peste 20.000 de biserici au fost reconstruite in Rusia in ultimii 20 de ani. 23.000 de biserici ortodoxe au fost construite in Rusia in ultimii 20 de ani, a declarat Patriarhul Kirill al Moscovei si al intregii Rusii vineri. "Nimic de acest fel nu s-a mai intamplat in nicio tara", a declarat liderul Bisericii Ortodoxe Ruse. Bisericile din Rusia au fost distruse in timpul perioadei sovietice, in timp ce multe altele au fost transformate in muzee ale ateismului sau au fost utilizate ca depozite. Patriarhul a amintit faptul ca in anul 1991 Rusia avea doar 7.000 de biserici si 22 de manastiri functionale. Astazi beneficiaza de peste 30.000 de biserici si circa 1000 de manastiri, relateaza Ria Novostii.

Autoritatile bulgare au inceput demolarea hotelurilor construite ilegal pe litoral. Autoritatile bulgare au inceput luni demolarea unui hotel construit ilegal pe plaja Kabakum, din proximitatea statiunii Varna. Biroul Regional pentru Controlul Constructiilor din Varna a hotarat ca hotelul sa fie demolat pana la data de 15 decembrie. Pana in momentul de fata Biroul Regional pentru Controlul Constructiilor din Varna a emis 80 de ordine de demolare de la inceputul acestui an, scrie Novinite.

Rusia si Polonia sunt pregatite pentru o relatie "solida" de prietenie. Varsovia intentioneaza sa valorifice initiativele propuse luni de Presedintele rus Dmitry Medvedev cu privire la dezvoltarea relatiilor dintre Rusia si Polonia, a declarat premierul polonez Donald Tusk. "Acesta este un moment ideal pentru a discuta deschis despre subiecte concrete" s-a adresat Tusk catre Medvedev, care se afla in aceasta perioada intr-o vizita oficiala la Varsovia. "Acceptam si apreciem initiativele dumneavoastra si suntem interesati de o relatie de prietenie deschisa si solida". Medvedev si omologul sau Polonez Bronislaw Komorowski au semnat luni o serie de acorduri, inclusiv o declaratie de cooperare in demersul de modernizare economica. Cele doua parti au cazut de acord asupra cooperarii in cercetarea si dezvoltarea de tehnologii inovative si ecologice, noteaza Ria Novosti.

Un politist rus care a mancat cele 2.000 de ruble primite mita de la un sofer a fost condamnat la inchisoare cu suspendare. Un politist rus care a cerut mita 2.000 de ruble (67 de dolari) de la un sofer, iar atunci cand a fost prins in flagrant a inghitit banii, a fost condamnat de un tribunal din Rusia la trei ani de inchisoare cu suspendare. Capitanul Alexei Nikolaiev, de la Politia Rutiera a regiunii Cheliabinsk, a fost condamnat pentru luare de mita, a anuntat Vladimir Siskov, purtator de cuvant al Comisiei de ancheta din regiune. Judecatorii au decis sa-l condamne pe politist la trei ani de inchisoare cu suspendare. Potrivit anchetatorilor, in luna martie a acestui an, Nikolaiev a cerut mita de la un sofer pe care-l oprise pentru depasire interzisa. Soferul a fost de acord sa-i dea banii mai tarziu, insa a anuntat procurorii, care au organizat un flagrant. La vederea procurorilor, capitanul Nikolaiev s-a inchis in masina sa de politie si a "mancat banii primiti - o bancnota de 1000 de ruble si doua de 500 de ruble", au declarat anchetatorii, relateaza AFP. (A.N.)