Arheologii bulgari cred ca au descoperit vechiul oras Blismos care a jucat un rol important atat in timpul Imperiului Roman cat si al celui Bizantin si al Primului Imperiu Bulgar, anunta Novinite.

Echipa condusa de Dimitar Yankov de la Muzeul de Istorie si de Rumyana Koleva si Chavdar Kirilov de la Universitatea din Sofia au facut numeroase sapaturi de sondaj pe terenul pe care urmeaza sa se construiasca autostrada Maritsa.

Sapaturile au fost finantate de catre Agentia Bulgara pentru Infrastructura Drumurilor, cea care gestioneaza constructia viitoarei autostrazi ce va face legatura intre Plovdiv si granita cu Turcia.

Orasul descoperit se afla in apropierea satului Zlatna Livada pe axa ce lega Constantinopolul de orasul Philippopolis (actualul Plovdiv). Vechiul drum intre cele doua orase istorice coinicide cu traiectoria viitoarei autostrazi.

Blismos a luat fiinta in antichitatea tarzie si a functionat pana in Evul Mediu. Orasul avea dimensiuni neobisnuit de mari pentru acea perioada, pana in acest moment s-a descoperit o latime de 400 m iar sapaturile se afla intr-o faza incipienta. Populatia orasului era numeroasa si avea o infrastructura urbana, ceea ce il deosebeste de restul oraselor datand din aceeasi perioada descoperite pe teritoriul Bulgariei.

Din artefactele descoperite, arheologii au tras concluzia ca locuitorii traiau in lux. In oras se prelucra fierul si se construiau arme.

Potrivit surselor istorice, orasul Blismos aflat intre Stara Zagora si Constantinopol a gazduit cavalerii din cruciadele trei (1189-1192) si patru (1202-1204) in drumul lor spre Palestina. Dovezi ale prezentei acestora fiind atestate acum si prin descoperiri arheologice.