Sute de albanezi si bosniaci au calatorit miercuri pentru prima data fara viza in spatiul Schengen. In luna noiembrie, tarile membre UE au aprobat un regim de inlaturare a vizelor pentru cetatenii din Bosnia si Albania, iar masura a intrat in vigoare foarte rapid, informeaza AFP.

In capitala bosniaca, Sarajevo, imbarcarea pentru zborurile spre Munchen, Viena sau Budapesta a decurs fara probleme pentru posesorii de pasapoarte biometrice. Dupa decizia UE din noiembrie, aproximativ 90.000 de cetateni din Bosnia au optat pentru intocmirea pasaportului biometric.

Uniunea Europeana a stabilit un sistem de monitorizare foarte strict pentru cetatenii care parasesc cele doua tari, iar inlaturarea vizelor se poate suspenda in cazul unor abuzuri majore. Autoritatile din Albania si Belgia au lansat o campanie de informare a cetatenilor cu privire la limitele noilor reglementari pentru a preveni un eventual exod.

Acordul Schengen, numit astfel dupa orasul luxemburghez in care a fost initiat, a format o zona fara frontiere cuprinzand aproape toate tarile din Uniunea Europeana, cu exceptia Marii Britanii, Irlandei, Ciprului, Bulgariei si Romaniei.

Romania si Bulgaria spera sa adere la spatiul Schengen in martie 2011.