Guvernul japonez de centru stanga a aprobat vineri un buget record de peste 1.100 miliarde de dolari pentru noul an fiscal care va incepe la 1 aprilie 2011. Partidul de guvernamant ar putea avea insa probleme legate de trecerea bugetului prin camerele legislative. Una din aceste camere este controlata de opozitie care nu sustine guvernului Kan si bugetului sau, anunta AFP.

Pentru finantarea cheltuielilor masive ale statului, Japonia intentioneaza sa emita noi obligatiuni in valoare de 44.300 miliarde de yeni. Emiterea obligatiunilor va asigura fonduri pentru mentinerea unor masuri sociale impuse de Partidul Democratic Kan, cum ar fi acordarea de ajutor financiar pentru incurajarea familiilor cu copii mici.

Pe termen lung, Japonia se confrunta cu o problema legata de latura demografica, deoarece populatia sa este in scadere si din ce in ce mai imbatranita, ceea ce va duce in viitor la scaderea numarului celor ce muncesc si implicit la imposibilitatea platii pensiilor. Economia japoneza a pierdut anul acesta locul doi pe plan mondial fiind intrecuta de China.