Guvernul marocan a arestat 27 de oameni acuzati de operarea unei celule teroriste in vestul Saharei, relateaza NYTimes.

Grupul planuia atacuri sinucigase cu masini bomba impotriva fortelor de securitate marocane si straine, precum si jafuri la bancile din Rabat si Casablanca pentru a-si finanta activitatile teroriste, a declarat ministrul de interne Tayeb Cherkaoui.

Seful grupului, a spus ministrul, era un membru marocan al Al Qaeda din Maghreb-ul islamic, care opereaza in nordul Africii si are tabere in Algeria, Mauritania si Mali. Ei aveau de gand sa construiasca un post de ariergarda pentru terorism.

Ministrul Cherkaoui a oferit putine detalii legate de arestari, dar a spus ca autoritatile au sechestrat un depozit secret de arme, incluzand 30 de carabine Kalashnikov, 2 aruncatoare de grenade si cateva pistoale, aflate in 3 locuri din vecinatatea Amgala, un oras oaza dintr-o zona foarte disputata din vestul Saharei. Anchetatorii au gasit de asemenea harti ale regiunii de granita dintre Algeria si Maroc.

"Acesta este probabil un episod important pentru ca arata un salt calitativ al masurilor anti-terorism din regiune, in ceea ce priveste Al Qaeda. S-a inregistrat o crestere in puterea Al Qaeda din Maghreb-ul islamic in ultimele 6 luni", a spus Mohammad-Mahmoud Mohamedou, fostul ministru de externe al Mauritaniei.

Grupul a devenit tot mai indraznet din septembrie, cand a rapit 7 oameni de afaceri straini, 5 din ei fiind cetateni francezi, in Niger. Ostaticii nu au fost eliberati inca, iar locul in care sunt detinuti este necunoscut.