La initiativa fostilor presedinti Jelio Jelev si Petar Stoianov, guvernul bulgar a declarat ziua de 1 febrarie drept Ziua Recunoasterii si Omagierii victimelor regimului comunist, anunta Novinite.

Potrivit fostilor presedinti, marcarea zilei de 1 februarie va oferi tuturor o intelegere mai corecta asupra evenimentelor din trecutul recent fara de care Bulgaria nu va putea sa isi asume statutul de tara libera, democratica si onorabila in cadrul Uniunii Europene.

In data de 1 februarie 1945 au avut loc primele executii ale unor demnitari bulgari de catre asa-numitul Tribunal al Poporului. Acesta a fost creat de Frontul Patriei, organizatie care reunea mai multe partide de stanga - cele care au dat o lovitura de stat pro sovietica in 9 septembrie 1944, in timp ce armata sovietica patrundea pe teritoriul bulgar. In 1947 Partidul Comunist Bulgar reusise sa absoarba Frontul Patriei.

Tribunal Poporului a fost creat pentru a se ocupa de judecarea persoanelor vinovate de incheierea aliantei cu Germania Nazista in timpul celui de-al doilea razboi mondial. In sfera sa de lucru si decizie intrau insa si burghezii sau elita bulgara.