Casa Alba a lasat sa se inteleaga ca Barack Obama ar putea candida din nou pentru prezidentiale in 2012. Actualul presedinte si-a inceput joi a doua jumatate a mandatului, pe fondul unei cresteri in sondaje si a unei ameliorari a economiei, informeaza AFP.

Foto:

"Cred ca este probabil ca Barack Obama sa candideze pentru un nou mandat de presedinte in 2012," a declarat purtatorul de cuvant al lui Obama, Robert Gibbs, dupa ce presa americana a publicat informatii referitoare la o eventuala schimbare a echipei prezidentiale inainte de campania electorala de anul viitor.

"Presedintele se va inscrie, probabil, in Comisia Federala Electorala si va deveni un candidat oficial pentru al doilea mandat de 4 ani. Momentan, putem spune cu siguranta ca am inceput sa facem progrese pentru a repune economia americana pe picioare," a mai declarat Gibbs.

Pentru prima data de la jumatatea anului 2009, popularitatea lui Barack Obama a crescut peste pragul simbolic de 50%, potrivit unui sondaj realizat de NBC News/Wall Street Journal.

Printre republicanii cu care Barack Obama ar putea sa se intalneasca in cursa pentru prezidentiale se numara Mitt Romney, Haley Barbour, Tim Pawlenty, Mike Huckabee si Sarah Palin.

Constitutia Statelor Unite ale Americii permite doar doua mandate prezidentiale. De la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, Bill Clinton a fost singurul democrat care a petrecut doua mandate complete la Casa Alba, intre anii 1993-2001. Declaratia purtatorului de cuvant Robert Gibbs vine la doi ani de cand Obama si-a depus juramantul pe treptele Capitoliului, devenind astfel cel de-al 44-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii si primul lider de culoare al marii puteri.