Aproape 99% dintre alegatorii din sudul Sudanului au votat pentru independenta, potrivit rezultatelor preliminare ale referendumului desfasurat luna aceasta si publicate vineri. Din cele peste 3 milioane de voturi exprimate, 98,6% au fost pentru secesiune si doar 1,4% pentru unitate, ceea ce duce cea mai mare tara africana cu un pas mai aproape de diviziune, relateaza The New York Times.

Oficialii comisiei care a organizat referendumul au declarat ca rezultatele sunt inca incomplete, fiind actualizate in permanenta. Prezenta la urne a depasit pragul de 60% necesar pentru ca referendumul sa fie validat. Rezultatele finale vor fi facute publice pe 14 februarie.

Cel mai probabil, Sudanul de Sud va deveni un stat independent propriu-zis abia dupa data de 9 iulie, atunci cand expira tratatul de pace sprijinit de Statele Unite ale Americii, care a creat conditiile necesare organizarii unui astfel de referendum. Pana atunci, sud-sudanezii spera sa isi aleaga un imn national si un nume, printre denumirile favorite aflandu-se "Sudanul de Sud" si "Republica Nilului".