Memorialul evreiesc Yad Vashem impreuna cu Google au publicat miercuri pe internet peste 130.000 de fotografii din arhiva de documente a Holocaustului. Imaginile sunt disponibile pe site-ul Yad Vashem sau pot se pot accesa direct pe Google folosind cuvinte cheie. Pe viitor se doreste extinderea colaborarii astfel incat si alte componente ale arhivei sa fie transferate online, anunta The Guardian.

Langa imagini internautii pot lasa comentarii, pot evoca sau pot publica documente legate de persoanele ce apar in fotografii. Purtatorul de cuvant al memorialului, Avner Shalev a declarat ca desi exista posibilitatea ca mesajele postate alaturi de fotografii sa aiba caracter antisemit au preferat o retea interactiva pentru beneficiile pe care le poate aduce celor ce isi cauta rudele disparute.

Digitalizarea fotografiilor a inceput cu 3 ani in urma la sediul operational al Google din Tel Aviv. Proiectul a fost inspirat si sustinut de o initiativa a Google care si-a incurajat angajatii sa petreaca 20% din timpul programului implicandu-se in proiecte de suflet.

Proiectele online par sa fie prioritare pentru Yad Vashem: tot saptamana aceasta a fost lansata o versiune a contului de YouTube in limba persana Farsi dedicata educarii iranienilor asupra Holocaustului. Urmatorul proiect vizeaza digitalizarea testimonialelor diversilor supravietuitori ai lagarelor naziste.